home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egy musicalbemutatón Felliniről
Dr. Csermák Zoltán
2021.10.23.
LXXVI. évf. 42. szám
Egy musicalbemutatón Felliniről

A Budapesti Operettszínház nemrégiben mutatta be a Nine-Kilenc című musicalt. A darab alkotói Federico Fellini olasz filmrendező önéletrajzi motívumokkal tarkított, Oscar-díjas című mozijából merítettek ihletet. A zenés játék Amerikából egy kissé megkésve érkezett hozzánk, mivel eredetileg — Arthur Kopit librettójával és Maury Yeston zenéjével és szövegével — a ’80-as években mutatták be. Az előadás az 1982-es New York-i premieren igazi közönségsikert aratott, s a zord kritikusok elismerését is elnyerte.

Balázs Zoltán rendezőt s a szereplőgárda legfiatalabb tagját, a főszereplő feleségét alakító Széles Flórát kérdeztem arról, hogy egy fiatalnak milyen kapcsolódása lehet a neorealista olasz forgatókönyvíró-rendezőhöz.

Balázs Zoltán: — Ez a darab az átváltozás szimfóniája. Valakinek el kell jutnia A-ból Z-be, s nem az a gond, hogy eljut-e, hanem az, hogyan jut el. Kérdés, hogy ez a folyamat milyen változásokat idéz elő benne, s milyen impulzusokkal hat addigi életére, s ezek a változások hogyan serkentik a következő életszakaszát. Dönthet úgy is, hogy abbahagyja vagy újrateremti tervét. Természetesen az utóbbit választja, ezért konstruktív a játék. Ha a fiatal néző — mivel általában e korosztály ezt a két rendezőt tudja beazonosítani — Spielbergre vagy Tarantinóra számít, akkor csalódnia kell. Fellini olyan filmjeiben, mint például a Zenekari próba és a Satyricon, a férfi-nő kapcsolatokat, a szépségeivel, problematikájával, csalódásaival, kísértéseivel egy egészen furcsa optikán át mutatja. Ezek viszont örök érvényűek, így a fiatalok is könnyen értelmezhetik. Azt a fajta komplexitást, amelyet a Mester sugall, a musical alkotópárosa — Fellini engedélyével és közreműködésével — megpróbálta továbbgondolni, de az alapok megmaradtak. Erre a fundamentumra építkezni viszont számomra is és a személyiségüket megosztó színészeknek is nagy felelősség. Ez a művészeti kirakós „puzzle” a néző korának, nemének, tapasztalatainak és érzéseinek függvényében áll össze mindenkiben. Hála istennek sokfélék vagyunk, így e történet is különböző lehet. Három szereposztás, az egyénre szabott jelmezek s a változó közönség a darab eltérő aspektusait helyezhetik előtérbe. Az első élményt az ámulatból ámulatba kifejezéssel lehet jellemezni, majd a mélyebb dimenziók is feltárulnak.

Széles Flóra: — Már évekkel ezelőtt láttam a filmet, akkor még nem is sejtettem, hogy közelebbi kapcsolatba kerülök a mű feldolgozásával. Ma is aktuálisnak érzem ezt a mozit, Fellini „agymenését” sokszor nehéz ugyan követni, de mégis pontosan értem a szándékát. Az is csodálatos, hogy mindenkinek mást jelenthet egy-egy apróbb mozzanat. Ez vonatkozik a nézőre is, ahogy átszűri saját magán, úgy találja meg a választ is. Számomra is fel van adva a lecke, a filmben szereplő feleséget alakító Anouk Aimée, a leggyönyörűbb nő, akit valaha is láttam, fotóit nézegetve látszik, milyen nagy színésznő is volt. A című filmben ezt a szépséget gyakran elrejti, s a kellő pillanatban villantja fel a nézőnek. A főszereplő Guido életében a nők adnak és adnak, ő viszont ezt nem viszonozza. A feleség, aki semmivel sem marad el a többi riválisától, az, aki a legtöbbet adja s a legkevesebbet kapja vissza. Tehát, kérdésére válaszolva, a darab által ábrázolt férfi-nő kapcsolat időtlen téma, így a fiataloknak is fontos lehet a mondanivalója.

Fényképezte: Juhász Éva

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..