Egy mentális sport bajnoki űzője

Egy mentális sport bajnoki űzője

Lapunk grafikai szerkesztése mellett Lackó Lénárd sporttal is foglalkozik, hiszen több mint húsz éve versenyszerűen biliárdozik. A kamaszkori lelkesedésből olyan magas fokú sportolói pálya alakult ki, hogy ma már a fiatalabbaknak adja át tudását.

* Azok kedvéért, akik nem tudnák, tisztázzuk, hogy mi a különbség a karambol, a snooker és a pool biliárd között?

— Nagyon sokféle változata van ennek a sportágnak, de ez a három fő, melyet említettél. A különbség a játékon alapszik, a karambolasztalon ugyanis nincsenek lyukak, és három golyóval játszanak. Itt fontos szerepe van a geometriának, azaz úgy kell eltalálni az egyik golyót, hogy az meglökje a másikat, tehát a golyóknak a falaktól való irányítását kell tudni. Ugyanez lényeges a pool és a snooker biliárdban is, ám az utóbbinak csak egyetlenegy fajtája van, és jóval precízebbnek kell lenni a játék során, mint a pool biliárdban. Vajdaságban a pool biliárdot ismerik a legtöbben, én is ezt játszom.

* Mikor kezdtél el biliárdozni?

— 1996-ban középiskolásként kezdett el igazán érdekelni ez a sport, és az akkor még létező szabadkai egyesületben edzettem aktívan. Meglehetősen gyorsan jöttek az első említésre méltó eredmények, két év edzés után ugyanis harmadik lettem a szerbiai ifjúsági mesterek tornáján, majd két évvel később a felnőtt kategóriában is harmadik helyezést értem el.

* Mennyi időt ajánlott edzéssel tölteni?

Itt nagymértékben közrejátszik a tehetség, de a rengeteg gyakorlással kompenzálni lehet, ez az én esetemben is így történt. Az eredmények is bebizonyították, hogy munkával többet el lehet érni, mint pusztán tehetséggel. A profi sportolók esetében napi hat-nyolc óra edzésről is beszélhetünk, akik tudják, hogy noha egy mentális sportról van szó, a fizikai aktivitás is rendkívül fontos, ezért a versenyek előtt erőnléti edzéseket is végeznek. Számomra az hozza a jó eredményeket, amikor naponta tudok két-három órát gyakorolni, de ez sajnos nehezen valósítható meg, mivel Szabadkán nincs olyan klub, amely támogatná a sportolókat.

* Mire fontos odafigyelni a verseny előtt?

— Nekem személy szerint az a fontos, hogy megtaláljam az arany középutat a teljes higgadtság és a lámpaláz között, vagyis csak annyi izgalom legyen a jobb teljesítményért, amennyi még nem csap át lámpalázba. Már napokkal korábban próbálok fejben ott lenni a versenyen.

* Ha jól tudom, két klubban is játszol.

— Így van. Magyarországon egyéni versenyeket nem játszom, viszont tagja vagyok a Szegedi Biliárd Sportegyesületnek, mellyel többszörös magyar bajnokok vagyunk. Szerbiában az újvidéki BTT Joker Biliárdklub egyéni versenyzője vagyok. Ez utóbbiról elmondható, hogy az egyik legerősebb a hazaiak közül.

* Magyarországon és Szerbiában milyen helyzetben van ez a sportág?

— Az európai országok közül a biliárd Németországban a legfejlettebb és legtámogatottabb, ahol négy liga is van a sporton belül. A mi felkészültségünk a németországi harmadik ligának felel meg. A versenyek gyakoriságát illetően elmondható, hogy minden hétvégén van egy.

* Mely eredményeidre vagy a legbüszkébb?

— A legelsőre, tehát az ifjúsági mesterek tornáján elért helyezésre, illetve a két országos bajnoki címre, melyet Szerbiában szereztem. Ezek megerősítések is voltak számomra, hogy a győzelem nem csak a szerencsének volt köszönhető.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Ép Testben rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Egy mentális sport bajnoki űzője
Ép Testben
Egy mentális sport bajnoki űzője
Ép Testben
Facebook

Támogatóink