home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Egy: megérett a meggy
(m. k. o.)
2013.06.12.
LXVIII. évf. 24. szám
Egy: megérett a meggy

Kettő: feneketlen teknő mennyiségben mégsem lesz, mert az idei termést is megviselte a kedvezőtlen időjárás. Ennek ellenére Bácsfeketehegyen mégis megtartották a jubiláris X. Meggynapokat, melynek keretében többek között azt is megtudtuk, hogy a nép nyelvén egykoron májusi fekete meggynek nevezett termést nyolc év megfigyelés után hivatalosan is elismerték, ezentúl a Prima előkelő néven szerepel majd a meggyfélék katalógusában.

A háromnapos rendezvényt (amelynek keretében a IX. Falunapra is sor került) hivatalosan június 8-án, szombaton nyitotta meg Bojtos Béla, Bácsfeketehegy helyi közösségének tanácselnöke. Köszöntötte a Művelődési Otthonban megjelent vendégeket: Nikowitz Oszkárt, Magyarország belgrádi nagykövetét,  Harasztia Lászlót, a belgrádi nagykövetség tanácsosát, Pásztor Bélát, Veresegyháza polgármesterét, dr. Molnár Viktor tartományi mezőgazdasági segédtitkárt, Szabó Józsefet, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóját, dr. Bíró István tartományi képviselőt, Linka Gabriellát, a Magyar Nemzeti Tanács képviselőjét, Pál Károlyt, a VMSZ ügyvezető alelnökét, dr. Celluska Frindik Erzsébet kishegyesi polgármester asszonyt, Orosz Attila bácskai református esperest, a szigetszentmiklósi kórustagokat és a nagyszámú érdeklődőket.

Nikowitz Oszkár nagykövet beszédében kiemelte, hogy Bácsfeketehegy — amellett, hogy megtartotta ősi kálvinista, kun szellemét — megtalálta azt a sajátos kincsét is, amelyben a világon egyedivé válhat. Ez pedig a híres feketicsi meggy, és az abból készült termékek. Véleménye szerint a hazaszeretet is valahol itt kezdődik: a lokálpatriotizmusnál, a szűkebb környezetünk szereteténél és megbecsülésénél.

Dr. Celluska Frindik Erzsébet arról a sikeres Európa Uniós IPA pályázatról szólt, amelyben a bácsfeketehegyi meggy és méz kapott főszerepet, s amelyben a magyarországi Szank és Móricgát lett a partnerük. A projektum a tájjellegű egészséges élelmiszerek népszerűsítését tűzte ki célul, valamint beruház egy helyi tájház felépítésébe.

A Művelődési Otthon előcsarnokában finom meggyes süteményeket kóstolhattunk meg, a Hestia egyesület jóvoltából gyönyörű kézimunkákat láthattunk, s a Török család méztermékeiből is vásárolhattunk. Ezután, a hagyományokhoz híven a vendégek ellátogattak a Horkai család meggyesébe, ahol megkóstolhatták a Prima termést, s annak sokféle „kivonatát”: a meggylikőrt, -bort és -pálinkát.

Ugyanakkor a strandon az első nyárias napsütés a majálisozóknak kedvezett. A sokadalomban volt minden: babgulyás főző verseny, kirakodóvásár, körhinta, alkalmi játszópark a gyerekeknek…
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..