Egy lángot adok, ápold, add tovább...

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Egy lángot adok, ápold, add tovább...

A magyarittabéiek hálát zengnek az úrnakÁdvent a várakozás időszaka. Egy ígéret beteljesedésére várunk. Hogy nem maradunk egyedül félelmeinkkel, ijesztő gyámoltalanságunkkal! Gyufa sercen, láng lobban, és már az első gyertya fényétől menekül a sötétség. A torontálvásárhelyi református templ...

A magyarittabéiek hálát zengnek az úrnak

Ádvent a várakozás időszaka. Egy ígéret beteljesedésére várunk. Hogy nem maradunk egyedül félelmeinkkel, ijesztő gyámoltalanságunkkal! Gyufa sercen, láng lobban, és már az első gyertya fényétől menekül a sötétség. A torontálvásárhelyi református templom falai között pedig kalárisba kötött zsoltárok és dicséretek gyöngyszemei csendültek fel. Bánátiasan, azaz rendíthetetlen jókedvvel és reménykedéssel. Harmadízben találkoztak a bánsági református egyházközségek kórusai, dalárdái hálát zengeni az Úrnak. Hogy még vagyunk, anyanyelvünkön gondolkodhatunk, szólhatunk és építhetjük bizakodva jövőnket.
- Nem ajándékokra vagyunk kiéhezve, hanem szeretetre! - hangsúlyozta ádventi gondolataiban Marton Károly magyarittabéi tiszteletes, a Délvidéki Református Keresztyény Egyház bánsági esperese, akit akár e rendezvény szellemi atyjának is tekinthetünk. Az első, 2004-ben megtartott találkozó házigazdája Magyarittabé volt, a tavalyi esztendőben pedig Hertelendyfalván jöttek össze az egyházközségek. A nagybecskereki gyülekezet pedig azóta nemcsak lélekben, hanem számban is gyarapodott, Kiss Nándor tiszteletes szavait idézve, biztatóan felduzzadt.
S míg a didergő, zúzmarás falucskán déli harangszót terít szét az északi szél, a helyi általános iskolába hét budapesti fiatal ajándékkönyv-csomaggal kopogtat be. A lista, hogy pontosan hol és milyen könyvekre van szükség, Nagy Margitnak, a VMPE elnökének, valamint a megszólított osztálytanítóknak és a magyar szakos tanároknak a hathatós segítségével készült el.
- Az egységes magyar nemzetben gondolkodó Egyesült Magyar Ifjúság (EMI) civil szervezet még 2005 elején elhatározta, hogy megpróbálja orvosolni a délvidéki szórványmagyarság egyik legégetőbb problémáját, az anyanyelvű oktatás lehetetlen helyzetét - tolmácsolták a fiatalok azt az üzenetet, amellyel hetekkel korábban Ilenczfalvi-Szász Veronika, a szervezet egyik koordinátora elektronikus körlevélben is megszólította pedagógusainkat. - Ez mindenekelőtt könyv (többnyire irodalmi és történelmi témájú) gyűjtő kampány formájában nyilvánult meg, amelybe több neves magyarországi kiadó, könyvesbolt, magánvállalkozás és magánszemély kapcsolódott be, és röpke néhány hónap alatt mintegy 18 ezer darab magyar nyelvű könyv gyűlt össze. Nyugat-Bácska után ezúttal Dél-Bánát szórványát látogatjuk meg szerény ajándékunkkal a Vajdaságban. Fogadják szeretettel!
,,...a csoda nem természetfölötti valami: akkor és ott történik, amikor kell!'
(idézet egy istentiszteleti prédikációból)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Egy lángot adok, ápold, add tovább...
Bánáti Újság
  • Borbély Tivadar
  • 2017.07.26.
  • LXXII. évfolyam 30. szám
Facebook

Támogatóink