home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egy korszak vége?
Talpai Lóránt
2023.02.23.
LXXVIII. évf. 8. szám
Egy korszak vége?

Még tizenkét évig — Újabb letartóztatás — Hamarosan lemond a skót miniszterelnök

Még tizenkét évig

Az Európai Parlament csekély többséggel, de megszavazta, hogy 2035-től kezdve az EU-ban csak olyan új gépkocsikat lehet majd értékesíteni, amelyek működése nem bocsát ki üvegházhatású gázokat. Az Európai Unióban tehát még tizenkét évig lehet új belső égésű járműveket értékesíteni. Az EP most véglegesen úgy döntött, hogy 2035-től csak olyan új autók kerülhetnek forgalomba, amelyek működés közben nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat. Az EU már korábban megállapodott a vitatott szabályról, most formálisan is szavaztak a kérdésről. Igaz, a 340 igen, 279 nem szavazat és a 21 tartózkodás azt jelzi, hogy erősen vitatott elképzelésről van szó. Az új jogszabály az új autók és a könnyű haszongépjárművek esetében 2035-re a nulla CO2-kibocsátás eléréséhez vezető utat jelöli ki.

 

Újabb letartóztatás

Az Európai Parlamentet érintő korrupciós ügyben folytatott nyomozás részeként az illetékes belga ügyészség vádat emelt, és előzetes letartóztatásba helyezte a belga Marc Tarabella európai parlamenti képviselőt. Az üggyel kapcsolatban Eric van der Sijpt, a szövetségi ügyészség szóvivője azt közölte, hogy Tarabellát korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádolják. Marc Tarabellát azután vette őrizetbe a belga rendőrség, hogy a nap folyamán egyebek mellett átkutatták az EP-képviselő egyik liege-i bankban őrzött széfjét, valamint több irodát a vallóniai Anthisnes városában, ahol az ötvenkilenc éves politikus a polgármester. Az Európai Parlament leváltott alelnökét, Eva Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. Közülük ketten, Kaili és élettársa, az olasz Francesco Giorgi, valamint Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő börtönben vannak. A vád ellenük bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció. 

 

Hamarosan lemond a skót miniszterelnök

Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt vezetője hamarosan lemond. Az egyelőre nem világos, hogy pontosan mikor távozik hivatalából. Valószínűleg nem azonnal, hogy legyen idő az utóda megválasztására. Sturgeon 2014 novembere óta volt első miniszter, amikor a függetlenségi népszavazás után átvette Alex Salmond helyét. Ő volt az ország leghosszabb ideig hivatalban lévő első minisztere. Egyelőre kérdéses, hogy távozása összefügg-e azzal, hogy tavaly novemberben a londoni legfelsőbb bíróság kimondta: nem tartható meg az idén a Skócia függetlenségéről szóló újabb népszavazás. A legfelsőbb bíróság azzal indokolta egyhangú döntését, hogy a skót törvényhozásnak nincs hatásköre a második függetlenségi népszavazás elrendelésére, ehhez ugyanis a brit parlament hozzájárulása is szükséges.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..