Egy kishír nyomába eredve...

Egy kishír nyomába eredve...

„A torontálvásárhelyi Bambino cipőgyár közvetlen elárusítórészleggel bővül(t) ez év szeptember 18-án.”


Helyszíni vizitációnkhoz a fentebb kiemelt kishír kínálta fel az apropót. Hogy képben legyünk, azon melegében a József Attila utcai pogonba is átvezetett az egyik főnök. Megannyi ismerős arc néz vissza rám odabenn. Derűvel elegyült csodálkozással, hiszen falubeliek vagyunk. Barátok, szomszédok... Mit mondjak: bizony, nem könnyű ilyenkor fényképezni! Viszont szükséges. Elvégre valahol róluk (is) szól a történet.

A torontálvásárhelyi Tóth Zoltán és Nagy József közösen létrehívott cipészműhelyében kereken negyed évszázaddal ezelőtt, vagyis dátumra pontosan: 1992. március 16-án indult be a munka. Fontos elemei voltak ők (és maradtak mindmáig!) az újratervezés alá került, egyébként több évtizedes múltra visszatekintő debellácsi cipőgyártásnak. Az üzemet annak megálmodói eredetileg egyszerű családi manufaktúraként képzelték el. Idővel aztán a vásárlói kereslet — a végtermék esztétikai összhatása, minősége és egyéb jellemzői nyomán erősödve — a termelés teljes gépesítését is indokolttá tette.

A riportba szőtt műhelytörténetet hamarosan részleteiben is közöljük. Hetilapunk egyik soron következő számában. Tartsanak velünk.

Írta és fényképezte: Martinek Imre

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Egy kishír nyomába eredve...
Bánáti Újság
  • Bacsik Lőrinc Natália
  • 2020.06.05.
  • LXXV. évfolyam 23. szám
Egy kishír nyomába eredve...
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink