home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egy kis falu nagy tervei
Lázár Jenő
2010.02.24.
LXV. évf. 8. szám
Egy kis falu nagy tervei

A Nepomuki Szent János-templomAz elmúlt néhány évben nemcsak a kis közösségekben, hanem hazánk gazdaságilag fejlett részein sem volt könnyű gazdálkodni, tevékenykedni. Az áldatlan gazdasági és politikai helyzet, amely az életszínvonal csökkenéséhez, a polgárok elszegényedéséhez vezetett, rá...

A Nepomuki Szent János-templom

Az elmúlt néhány évben nemcsak a kis közösségekben, hanem hazánk gazdaságilag fejlett részein sem volt könnyű gazdálkodni, tevékenykedni. Az áldatlan gazdasági és politikai helyzet, amely az életszínvonal csökkenéséhez, a polgárok elszegényedéséhez vezetett, rányomta bélyegét a további fejlődésre. Ezt mindannyian -- főleg a fiatalok -- nehezen tudtuk elviselni. Kicsi ugyanis az esélye annak, hogy az iskola befejezése után munkalehetőség adódik számukra, különösen a kis településeken, a szórványban.
A tordaiak, akik erejük szerint küzdenek, dolgoznak nemes céljaikért, tisztában vannak azzal, hogy csakis saját magukra támaszkodhatnak, és tőlük függ a település jövője. Ezért vették kezükbe sorsuk irányítását! Ismerve e nép kitartását, csökönyösségét, bámulatos társadalmi és művelődési életét, bízhatunk abban, hogy a település vezetői megtalálják azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével a legfontosabb terveket, elképzeléseket megvalósíthatják, és tovább építik, fejlesztik kis közösségüket.
A nehézségek ellenére a falu történetében az elmúlt néhány év legnagyobb beruházásaira került sor. Mintegy 22 km hosszan elkészült a település gázvezetéke, a falut körülvevő csatornahálózat és a központi vízvezeték-hálózat, bővítették a kápolnát, a Torda és Udvarnok közötti műút kiépítésével pedig a helybeliek régi álma vált valóra. Az elkövetkező időszakban a templom tatarozása, az iskola bővítése, egy új tornaterem felépítése, a központi szennyvíz-elvezető csatornahálózat elkészítése lesz a fő feladatuk a tordaiaknak. Ezeknek a beruházásoknak elkészült a tervdokumentációjuk és az eszközöket is jóváhagyta a Tartományi Nagyberuházási Alap. A helybeliek remélik, hogy a pénzt is hamarosan megkapják! A vezetőség és a polgárok azonban a gyógy- és termálvíz adta lehetőségek kihasználását tartják elsődleges feladatuknak a gyógy- és rekreációs központ kiépítésével, amely felvirágoztatná a gazdaságot és új munkahelyeket teremtene a település számára.
A faluban igen fejlett művelődési élet folyik. Torda története négy kötetben jelent meg, a civil szervezetek aktivitásukkal példát mutatnak, évi öt alkalommal kerül az olvasó asztalára a helyi újság, kiváló kapcsolatot alakítottak ki az elszármazottakkal, és összefogva, valamint dacolva a feltornyosult problémákkal, közösen próbálják megállítani a falu további gazdasági és kulturális sorvadását. Ennyi program a nagyobb és gazdagabb településeknek is dicsőségére válna.
A téli hónapok szürke mindennapjait a tordaiak számára színesebbé, tartalmasabbá teszi az immár hagyományossá vált Művelődési Napok rendezvénysorozat, amely keretében színielőadások, szakmai tanácskozások, könyvbemutatók, gazdag művelődési-ismeretterjesztő műsorok, kiállítások, bálok, iskolai rendezvények váltják egymást és nyújtanak megfelelő szórakozást a tordaiak és vendégeik számára. Az események egyik alappillére a testvértelepülési kapcsolatok ápolása, a Kárpát-medencében fekvő három Torda település kapcsolatának a további elmélyítése. Az idén rendhagyónak mondható ez a találkozó, mivel március 15-én, a nemzeti ünnep napján Tordán lesz a központi ünnepség, valamint a három Torda közös ünnepi műsora, melyet a Duna Tv élő adásban közvetít.
Széchényit idézve: ''Sohasem jött létre nagy dolog ott, ahol a nemzet munkásai nem önmagukban, hanem másokban bíztak.” Ismerve Torda polgárainak eddigi hozzáállását, a munkában való kitartásukat, ezek a tervek, beruházások is megvalósulnak, és megalapozzák a település fejlődését, megteremtik a jobb életminőséget, ez pedig majd itt tartja a fiatalokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..