home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Egy kis falu nagy tervei
Borbély Tivadar
2015.01.21.
LXX. évf. 3. szám
Egy kis falu nagy tervei

A mintegy ötszáz lelket számláló Lukácsfalván a közelmúltban helyi közösségi választásokat tartottak. A nagybecskereki önkormányzat döntése alapján a polgárok az eddigi hét helyett öt tanácstagot választhattak meg.

A megmérettetésen az Összefogás a falunkért elnevezésű lista bizonyult a legsikeresebbnek, öt jelöltje közül négyen kerültek be a falu új vezetőségébe. Az elnöki teendőket Huszta Zoltán látja el, aki a kommunális tevékenységekkel és a szociális ügyekkel is foglalkozik, Francia Dávid az ifjúsági kérdésekkel van megbízva, Mészáros István a mezőgazdaságot, Balanyi Sándor alelnök pedig a társadalmi tevékenységeket és a külkapcsolatok ápolását tartja szem előtt, és hozzá tartoznak a pályázatírási teendők is. Hozzájuk csatlakozik ötödik tagként Hlavcsa Vladiszlav.

A helyi közösség tanácsának munkájáról és a faluban folyó egyéb tevékenységekről Balanyi Sándor alelnök, a Fehér Tó — Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület elnöke nyilatkozott:
— Több mint hat hónapnyi kényszerigazgatás után a tavalyi év novemberében választottuk meg a helyi közösség tanácsát. Első lépésként szorgalmaztuk a jegyzőkönyv rendszeres vezetését — az elmúlt két évben ugyanis egyetlen ülésről sem készült ilyen dokumentáció — és a nyilvánosság tájékoztatását a meghozott határozatokról. Az elkövetkező időszakban fokozott figyelmet fordítunk a folyamatban lévő és a közeljövőben kiírandó pályázatokra, melyek a település infrastruktúrájára, a középületek karbantartására, a fiatalok programjaira, a szeptemberben megrendezendő falunapra, a közvilágításra és a szociális programokra vonatkoznának. A fölsoroltakon kívül fontosnak tartjuk a testvértelepülésekkel való kapcsolatok fenntartását és fejlesztését is.

* Melyek voltak a tavalyi év említést érdemlő eseményei, rendezvényei?

— Az ideiglenes tanács a Fehér Tó HÁKE segítségével megszervezte a zalakomári gyermektáborba való utazást tíz helybeli fiatal részére. Az egyesület alosztályaiban tevékenykedő kis kancsikások és népdalénekesek részt vettek Berekfürdőn a Kárpát-medencei testvértelepülések találkozóján, és felléptek a közös művelődési programban. A zalakomári és a berekfürdői testvértelepüléseken kívül az említett összejövetelen ott voltak még a felvidéki Krasznahorkaváralja, a kárpátaljai Tiszapéterfalva és az erdélyi Csíkszentkirály küldöttségei is.

Szeptemberben szerény falunapi ünnepséget tartottak, a sorrendben tizedik  Paradicsomnapoknak ugyanis csak egy mozzanatát sikerült megszervezni, a kancsikával való paradicsomszedést.

Az V. Fehér Tó festőtábor keretében a környékbeli művészek a Lukács Lázár emlékparkban lévő falon óriásfestmény formájában bemutatták a település múltját, mely egészen 1785-ig vezethető vissza.

Az egyesület kis kancsikásai a külföldi fellépéseken kívül vendégszerepeltek még Torontálszigeten, Tordán, Muzslyán és Bačincin, a hagyományápolók pedig részt vettek a muzslyai aratóversenyen és a tordai kukoricatörő versenyen.

* Néhány évvel ezelőtt született meg az ötlet, hogy a falu névadójának, Lukács Lázárnak és családjának tiszteletére emlékparkot hoznak létre. Meddig jutottak a megvalósítással?

— A Lukács Lázár emlékpark létrehozását a Fehér Tó HÁKE kezdeményezte, a tervet az akkori helyi közösség tanácsa is elfogadta. Különféle pályázatok útján eddig több mint egymillió dinárt költöttünk a dokumentáció elkészítésére, illetve az építkezésre. A kényszerigazgatás és az előző tanácselnök mulasztása miatt a kidolgozott tervrajzokat nem hitelesítették idejében, ezért ez a feladat is az új összetételű tanácsra vár. A Fehér Tó HÁKE tagsága a VMSZ helyi szervezetével karöltve továbbra is hajlandó együttműködni az emlékpark kialakításának folytatásában. Az egyesület több ízben is foglalkozott a már meglévő rész karbantartásával és szépítésével.

Csomagosztás a törődés jegyében

A Vajdasági Magyar Szövetség lukácsfalvi helyi szervezete a VMSZ nagybecskereki körzeti szervezetének és a lukácsfalvi helyi közösség tanácsának segítségével jótékonysági megmozdulást szervezett. Huszonhárom élelmiszercsomagot adtak át az egyedül élő és a hátrányos szociális helyzetben lévő idős polgároknak.

A két kiló lisztet, egy kiló cukrot és egy liter olajat tartalmazó csomagokat Huszta Zoltán tanácselnök adta át az érintett személyeknek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..