Egy kis falu álma

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Egy kis falu álma

A szentmihályi művelődési házSzentmihályon az idei falubúcsú alkalmából emléktáblát lepleztek le Kálmány Lajos lelkész és néprajzkutató tiszteletére. Kálmány Lajos 1892 és 1894 között teljesített szolgálatot Eleméren és Szentmihályon. A lelkipásztori tevékenysége mellett felbecsülhetetlen é...

A szentmihályi művelődési ház

Szentmihályon az idei falubúcsú alkalmából emléktáblát lepleztek le Kálmány Lajos lelkész és néprajzkutató tiszteletére. Kálmány Lajos 1892 és 1894 között teljesített szolgálatot Eleméren és Szentmihályon. A lelkipásztori tevékenysége mellett felbecsülhetetlen értékű hiedelemanyagot sikerült összegyűjtenie Magyarszentmihályról. Valójában a vogul teremtésmonda magyar változatát találta meg, valamint sok más népi eredetű anyagot írt le és őrzött meg az utókornak. Műveiben számos idézet szerepel Magyar Szent Mihály jelölés alatt. A katolikus templom toronyfalán elhelyezett emléktáblát Takarics Sándor nagybecskereki kőfaragó adományozta a falunak.
A szentmihályiaknak azonban van egy másik, régóta dédelgetett elképzelésük is: a templom mellett létesített parkban a település védőszentjének, Szent Mihálynak a bronzszobrát szeretnék felállíttatni. Az emlékmű tervét az azóta már megboldogult muzslyai művész, Tóth Béla készítette el, a fémből megálmodott pajzs és kard Muzslyán, a gipszöntet pedig Szabadkán van.
A történet kezdetéről és lassú ütemű, de biztosnak tűnő megvalósulásáról Kovács József, a helyi közösség tanácsának tagja és Budai László, a VMSZ helyi szervezetének az elnöke számolt be.
- Egy régi, hosszú évek óta elhanyagolt temetőrész csúfoskodott a templom mellett, senki sem törődött vele. Ezt a területet szerettük volna rendbe hozni, és közösségi célra felhasználni. Az ötletünket 2001 februárjában sikerült megvalósítani. Munkaakciót szerveztünk, és néhányan meg is kezdtük a takarítást. Közben házaltunk, hívogattuk az embereket segíteni. Nem panaszkodhattam, mert jöttek is, mindennap legalább heten-nyolcan. Két hétig szorgoskodtunk, és traktorokkal több mint negyven utánfutónyi szemetet szállítottunk el. Emlékszem: azt ígértük a lakosságnak, hogy a búcsúra elkerítjük a meglévő temetőt és kibetonozzuk a művelődési ház udvarát. Meg is tettük. Akkor még olyan összetételű volt a helyi tanácsunk, hogy amit szerettünk volna, azt általában meg is valósítottuk. Sajnos, ez a mostani állapotok miatt nem lehetséges. Időközben meghiúsult az új helyi járulék, vagyis a lakosok nem szavazták meg a pótadó folytatását. Ez nagy gond, mert legalább másfél millió dinár bevételtől esett el a falu. Ezt az áldatlan állapotot nem más, mint a pártoskodás és a széthúzás okozta.
A jelenlegi park 2003-ban alakult ki, akkor kaptunk fákat a városi önkormányzat támogatásával. Az idei faluünnepre sikerült padokat vásárolni és kibetonozni a ligeten át vezető utat, de már szép, fából készült játszótér is várja a kicsinyeket. Csakhogy a szobor, amelynek az előkészületeire elég sok pénzt áldoztunk, továbbra sincs meg. Pedig már gipszmintánk is van, csak fémből ki kellene végre önteni. Ebben természetesen a pénzszűke akadályoz meg minket.
Az idén volt tíz éve, hogy megtisztítottuk a terepet, két év múlva, 2013-ban lesz egy évtizede, hogy elültettük a fákat. Ha addigra felállíthatnánk a szobrot is, az óriási jelentőségű lenne az itt élők számára. A falunk egyébként kicsi, alig ezer lakosa van, de nagy lelkesedéssel folyik a munka a művelődési házban, a sportegyesületekben és a civilszervezetekben. Éppen ezért szeretnénk, ha ez a színmagyar szórványközösség többet szerepelne a médiában is. Halljanak, tudjanak, olvassanak rólunk minél többen, hátha akadnak a tömbben olyanok, akik valamiben segíthetnének, nem is pénzzel, inkább ötlettel, jó szándékkal - mondták a beszélgetőtársaim.
A helyzetkép kiegészítéséhez tartozik, hogy a művelődési ház tetőszerkezetét is helyre kellene állítani. A kultúrotthonnak rendkívül sok funkciója van: termeiben az amatőr csoportok próbáin kívül születésnapokat, eljegyzéseket, lakodalmakat, sőt még halotti torokat is tartanak. A rendezvények bevételét teljes egészében az épület javítására, szépítésére, a felszerelés korszerűsítésére fordítják.
Megtudtam azt is, hogy hiányolják a magyar tévé- és rádióműsorokat, elsősorban azokat, amelyek velük is foglalkoznának. Még mindig fájlalják, hogy megszűnt a muzslyai Zeppelin Rádió - a frekvenciák leosztásakor az illetékesek nem tartották fontosnak, pedig nagy jelentősége volt a térség magyarságának tájékoztatásában.

Címkék: Egy kis falu álma
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Egy kis falu álma
Irodalom
  • PÁSZTOR-KICSI Gergely
  • 2018.04.10.
  • LXXIII. évfolyam 14. szám
Facebook

Támogatóink