home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Egy kiállítás dinamikus élete
(—)
2014.03.25.
LXIX. évf. 13. szám
Egy kiállítás dinamikus élete

Az újvidéki Vajdasági Múzeum és a Szabadkai Városi Múzeum kiállítása — Minden csak reklám — szegmensek a reklámok történetéből Vajdaságban 1941-ig címmel — már harmadik éve járja a régiót. Miután a kiállítást az újvidékiek (2012. december—2013. március) és a szabadkaiak is megtekintették (2013. március—június), két horvátországi vendégszereplésre került sor:

az eszéki Szlavónia Múzeumban (2013. június—szeptember) és a pulai Történelmi és Tengerészeti Múzeumban (2013. szeptember—2014. január). Csak Pulán több mint 10 000 érdeklődő látta a kiállítást.

Horvátország után a kiállítás — mely Ljubica Otićnak és Veselinka Markovićnak, a Vajdasági Múzeum történészeinek és kollégájuknak, Mirko Grlicának, a Szabadkai Városi Múzeum történészének közös munkája — visszatért Szerbiába. A nagybecskereki Nemzeti Múzeumban február 4-én mutatták be a nyilvánosságnak, március 28-án azonban már a kikindai Nemzeti Múzeumban lesz kiállítva. Már arról is született megegyezés, hogy ez év májusában a verseci Városi Múzeumban fog vendégszerepelni.

A kiállítást, mely korabeli és egyedi módon van bemutatva, és melyben mr. Darko Vukovićnak nagy érdeme van, szerb és magyar nyelvű katalógusok kísérik. A Minden csak reklám nevű kiállítás egy próbálkozás arra, hogy kilenc tematikus egység ismertesse a mai Vajdaság reklámtörténetét a 19. század közepétől a második világháború kezdetéig. Hogy meséljen az újságban található reklámokról, a reklámtáblákról, a reklámként használt fényképekről, a reklámlapokról, a plakátokról, a grafikai identitásról, a naptárakról, a katalógusokról, a kirakatokról és a csomagolásokról, a filmekről és a médiareklámokról a róluk szóló történetek alapján, amelyekből arra lehet következtetni, hogy méltó őseik voltak a mai reklámoknak, és hogy eredetük jóval távolabbra nyúlik vissza, mint ahogyan azt sokan hiszik.

A közvélemény álláspontja szerint a szerbiai múzeumokban nem folyik munka, vagy ha igen, akkor a nyilvánosságtól elzárva. Nem nehéz viszont példát találni arra sem, ami ennek ellentmond.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..