home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egy, kettő, három — elindult és már javában tart
Tóth Lívia
2023.04.19.
LXXVIII. évf. 16. szám
Egy, kettő, három — elindult és már javában tart

Április 13-án Topolyán kiállításmegnyitóval kezdődött a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók 27. Találkozója, mely a köszöntők után Molnár Ferenc Egy, kettő, három című vígjátékával folytatódott a helyi Mara Amatőr Színház előadásában. A szemlére tizenhárom csoport nevezett be, de egy társulat betegség miatt lemondta a fellépését.

A KaMara Galéria — a 21. század 21 éve, avagy a Mara a világon már mindenhol nagykorú című kiállítást Rácz-Ejzler Evila nyitotta meg, aki maga is tagja a társulatnak. Összefoglalójában a társulatról és a szemléről is beszélt.


Rácz-Ejzler Evila megnyitja a kiállítást

A topolyai amatőrök névadója, Dimitrijevity (Lustig) Mara 110 évvel ezelőtt, 1913-ban született, és tavaly volt halálának 30. évfordulója. A Mara Amatőr Színházat Sörfőző Károly alapította, első bemutatóját 2002 júniusában tartotta. Az elmúlt két évtizedben csaknem 100-an próbálták ki magukat a színpadon, 23 előadást mutattak be, melyeknek a rendezését — egy kivételével — mindig szakemberekre bízták. A társulatban kibontakozó fiatalok közül többen a színészi pályát választották, és a jelenlegi tagok között is vannak, akik ilyen irányba szeretnének továbblépni.

A kiállítás készítői úgy döntöttek, időrendi sorrendben egy-egy pannón foglalják össze az évadokat és az előadásokat, de arra is emlékeznek, hogy a színjátszásnak milyen hosszú és tartalmas múltja van a településen.

Topolya első alkalommal ad otthont a vajdasági magyar műkedvelő színjátszók nemes versengésének, melyet a Mozdulj! Petőfi! programsorozathoz kapcsolódva szervez meg a VMMSZ, a VMMI, a helyi művelődési házzal és a Mara Amatőr Színházzal karöltve. A rendezvény ezúttal is a több mint százéves színjátszásunk letéteményesei előtt tiszteleg, az ösztönös közösségmegtartó szándék és a cselekvő mindennapok előtt, a játék, az anyanyelv és a világteremtés varázsával történelmet ír, jövőképet rajzol. A kiállításon és az ünnepélyes megnyitón is felidézték Faragó Árpád emlékét, aki számos írását és több könyvét az öntevékeny színjátszók tevékenységének és megtartóerejének szentelte, köszöntötték dr. Káich Katalin professor emeritát, a vajdasági magyar színjátszás és színházi élet értő, hű támogatóját, valamint Brestyánszki Boros Rozáliát és Ágoston Pribilla Valériát, akik több évtizede kísérik és segítik a műkedvelő színjátszók törekvéseit.


Sörfőző Károly, a Mara Amatőr Színház elnöke

Sörfőző Károly, a topolyai Mara Amatőr Színház elnöke köszönetet mondott az esemény támogatóinak, majd arra tért ki, hogy ezeken a találkozókon voltak már többen is.

— Viszont ami a minőséget illeti, az egészen biztosan nem romlott. Az idén főleg azok jöttek Topolyára, akik tavaly ott voltak Temerinben, és jövőre is ott lesznek a rendezvény újabb helyszínén. Olyan csoportokról van szó, amelyek nem kampányszerűen dolgoznak, hanem minden évben készítenek egy darabot. Tehát a minőséget nem kell félteni, és várjuk az újabb színjátszók csatlakozását.


Szatmári Adrián, Topolya polgármestere

Szatmári Adrián, Topolya polgármestere a színházterem felújításáról és annak jelentőségéről beszélt, hogy végre Topolya adhat otthont ennek a jelentős eseménynek, és azt kívánta, a szemle tíz napja mindenkinek legyen örömteli pillanatokban gazdag.  

A seregszemlét Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke indította útjára, aki egyebek között annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a rendezvénynek minden évben más-más vajdasági település ad otthont, megmozgatva a kisebb-nagyobb közösségeket, bevonva azok tagjait a szervezésbe és a közönség soraiba.


A „marások” előadása

A nézők elsőként a házigazda, a Mara Amatőr Színház darabját láthatták, Molnár Ferenc Egy, kettő, három című vígjátékát Jankovics Andrea rendezte.  

Az idei találkozó előadásait Crnkovity Gabriella színművész, az Újvidéki Színház társulatának tagja, Góli Kornélia dramaturg, az újvidéki Művészeti Akadémia tanára és Pálfi Ervin színművész, az újvidéki Művészeti Akadémia tanársegédje véleményezi.

Lapunk megjelenéséig Topolyán a tervek szerint színre lépett az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad, a nagykikindai József Attila Színtársulat, a kupuszinai Sturcz József Színjátszó Csoport, a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja, a muzslyai Hébe-hóba Színjátszó Csoport és a bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszói. Április 19-én a Szabadkai Középiskolások Diákotthona fiataljainak és a Palicsi Színjátszó Grund tagjainak, április 20-án a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszóinak, a szintén zentai KEX társulásnak és a temerini Jáccunk Truppnak tapsolhatnak az érdeklődők.

Április 21-én gyereknap lesz a Művelődési Házban. Színek háza címmel gyermekrajzok és -alkotások kiállítása nyílik, a topolyai Mosolycsaló gyermek-színjátszócsoport versenyen kívül az Óz, a nagy varázsló előadással kedveskedik a jelenlévőknek, az öt—tizenöt éves korosztályhoz tartozók pedig élménypedagógiai foglalkozáson vehetnek részt.

Az ünnepélyes díjkiosztó gálaműsor, melyen átadják a két, Pataki László és Bambach Róbert nevéhez fűződő fődíjat, valamint a Garay Béla-, a Szilágyi László-, a Ferenczy Ibolya-, a Nagy István-, a Magyar Piri- és a Szántó Róbert-díjat, illetve a közönség és a diákzsűri elismerését meg a különdíjakat, április 22-én, 18 órakor kezdődik.

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók 27. Találkozója a Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátékával, Yasmina Reza Művészet című produkciójával ér véget, Mezei Kinga rendezésében.

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..