home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Egy-két csepp vér és néhány szaltó — extrémsport-hétvége Magyarkanizsán
Szerda Zsófi
2015.06.29.
LXX. évf. 25. szám
Egy-két csepp vér és néhány szaltó — extrémsport-hétvége Magyarkanizsán

Míg a bevándorlók a magyarkanizsai töltésen gyalogoltak egy remélt szebb jövő irányába, a mi figyelmünk a töltés másik oldalán levő Elita sportpálya közepére irányult, hiszen itt tartották meg az első Go Sk8 Days elnevezésű rendezvényt.
Az extrém sportok szerelmesei összegyűltek a Tisza partján, hogy néhányszor a betonba csapódjanak vagy a jól sikerült trükkök után a megérdemelt tapsban fürödjenek (a Tiszában való lubickoláshoz nem volt elég meleg).

Sportolni jó. Extrém sportokkal foglalkozni hasznos, de ami sokkal fontosabb, kell hozzá egy jó nagy adag merészség, adrenalinfüggőség. Ha az ember egyszer elkezdi, nehezen hagyja abba. Aki szombaton eljött Magyarkanizsára bemutatkozni, megmérettetni, az már rég elkezdett „extrémsportolni”, és nem is hagyja abba egy jó ideig (amíg nem muszáj). Utánpótlás van, volt, lesz. Feszülő vádlik, a koncentráció betonperzselő izzása a szemekben, vagány emberek, izzadságcseppek összecseppenése, pozitív energiák, egy kis vér, jó zene (Lusta Bítek, köszi a ritmust). Deszkázni, görkorizni vagy BMX-kereket pörgetni igazán vagány dolog. Mert nem mindenki tudja megcsinálni. Mert látványos. Mert amellett, hogy sport, egy szubkultúra is, melyhez zene, öltözködés, viselkedés, saját szleng is társul.

Vígi László, az egyik fő szervező, a Wemsical Szerbia elnöke elmondta, ahhoz, hogy ez a rendezvény létrejöjjön, sok segítségre volt szükség, de az ötlethez sokat adott a Wemsical szervezet gördeszkáscsapata, az algyői, szegedi csapat, mely már tíz éve ennek a kultúrának él.

— Ami a Wemsical Szerbiát illeti, mi egy picit talán hippibb, vidékibb srácok vagyunk. Annyira nem műveljük ezt az urbánus kultúrát, de mindannyian ismerünk olyanokat, akik foglalkoznak extrém sportokkal. És mi is műveltük őket, ha nem is ennyire extrém módon, de a görkorim még mindig megvan, és néha használom is.

Június 21-e a deszkázás világnapja, így természetes volt, hogy e köré a dátum köré szerveződjön a program.

— A Go Sk8 Days kanizsai programja éppen nem erre a dátumra esett, de ezzel megelőztük a többi nemzetközi ünneplést — mondta László. — De ugyanúgy felkarolt bennünket a nemzetközi Go Skateboarding szervezet is, olyan értelemben, hogy promózta ezt az eseményt is, ami nagyon szép gesztus volt egy olyan szervezet részéről, amelynek több mint kétszázezer lájkja van. És bár nem szeretem és nem is akarom lájkban mérni az értékeket, de még valamit muszáj kiemelnem. A rendezvény mögé állt a húszmillió lájkos Monster energiaital. Ha ezt a számot összehasonlítom Justin Bieber lájkjaival, akkor nem mérvadó, de Bieber nem is skateboardozik, ha jól tudom. (Nevet.)

A nap hét ágra sütött, volt, aki csobbant egyet a Tiszában, volt, akin csak fogyatkozó ruhadarabjai számáról lehetett látni, hogy iszonyatosan melege van. Mi, nézők a nappal együtt változtattuk a helyünket, amíg lehetett. Ezt a rendezvényt igencsak befolyásolják az időjárási tényezők, hiszen nedves időben, esőben a kerekek csúsznak, a fiúk nem lépnek pályára, mert az balesetveszélyes.

— Nagyon örülünk a szép időnek, két hete tűkön ültünk, mindennap néztük az időjárás-jelentést, óránként követtük. Még tegnap hajnali egykor is megnéztem, lesz-e eső, s fellélegeztem, amikor felébredtem, és láttam a verőfényes napsütést. Szinte érezni lehetett, hogy egy kicsit mindenkiben felderült a deszkás szív, és elkezdett hangosabban dobogni. Ezt csak még jobban „feltekerték” a BMX-esek, és még jobban beszínezték sárga színnel a graffitisek — hallottuk Lászlótól.

A rendezvény pénteken este kezdődött a Flaszter kiállítással. A gördeszkázás világát bemutató fotókiállítást Torma Tibor, a szegedi Wemsical Ifjúsági és Kulturális Egyesület elnöke nyitotta meg, ezután a RIOS CREW, illetve a tízéves Wemsical Ifjúsági és Kulturális Egyesület bemutatkozó videóját vetítették le, majd Skate DJ-set következett. A szombati nap fő részét a King of the River gördeszka- és BMX flatland verseny uralta. A gördeszkaversenyt két kategóriában, 18 év alattiak és felettiek számára rendezték meg, a BMX flatlandet pedig master és profi kategóriában. A versenynek több fordulója volt, eközben Azucki László stand-up comedynek is beillő közvetítését hallgathattuk, pihenésképp pedig különféle mutatványokat láthattunk. Volt BMX street bemutató, a görkorisok is „dobtak” néhány szaltót, ugrást, nem volt pihenés a szemnek. A nap egyik fő attrakciója Kun Ádám BMX flatland világbajnok volt, akinek ügyességétől szó szerint tátva maradt a szánk, melyet egy „Aztaaa, te jó ég, ez meg mit csinált?!” mondat is elhagyott. Egy igazi, emberi gesztus volt a szervezők részéről, hogy a versenyre való nevezési díj önkéntes adomány volt (használt/új játék, ruha, tartós élelmiszer, írószer, könyv). Az összegyűjtött tárgyakat, élelmiszereket pedig nehéz körülmények között élő gyermekeknek, illetve gyermekes családoknak ajánlották fel.

— Kun Ádám világbajnok, aki egész nap csupa szívvel, száz százalékon vett részt minden programban, fél zsák cipőt adott a felhívásunkra — mondta Vígi László.

Miután átadták a díjakat, illetve a legjobb trükkért járó serlegek is gazdára találtak, levezetésképp Fakapoe tartott egy rövid rap sessiont, majd a napot koncertekkel zárták. Itt volt a Sequence Official, a Subway zenekar és a Smokey Monday (Suhov). Mindenki szusszanhatott egyet: aki ült, felállhatott, aki állt vagy gurult, az pedig leülhetett.


A szerző felvételei

Lászlót arra kértem, értékelje ezt az első extrémsport-hétvégét.

— Én mindig pesszimista vagyok, vagyis inkább óvatos. A rendezvény azonban, azt hiszem, felülmúlta a várakozásaimat. Főleg annak örülök, hogy sok oldalról, más-más „világokból” érkező cégek, civil szervezetek, vállalatok, emberek, művészek, azaz olyanok segítettek nekünk, akik valamilyen szinten lehetőséget láttak ebben a hétvégében. Nagyon hosszú a támogatók listája, ezt mindenkinek elmondom, és szerintem ez egy jó rajt volt. Ki kell még emelni, hogy ez a torna egy nagyon jó apropó volt ahhoz, hogy itt, a Tisza-parton felújítsuk ezt a sportpályát, melyről már csak legendákat lehet hallani. A régi, kanizsai tiszai életben még használták. Akkor itt még nagy bulikat tartottak minden nyáron, s a környékből mindenki idejárt. Ezt a pályát már évek óta nem használták. A Go Sk8 Days arra is jó volt, hogy összejöjjünk, és civil összefogással, önkénteskedéssel, különféle szervezeti támogatással egy kicsit helyreállítsuk a pályát. A magyarkanizsai Riverside Rollers támogatott bennünket az emberi tőkéjével, megnyertük a Komunalac és a Vodovod közvállalatokat is, hogy a gépeikkel kijöjjenek, takarítsanak, majd vigyék el a szemetet, úgyhogy létrejött egy összefogás annak érdekében, hogy a pálya szebb legyen, és megtarthassuk ezt a versenyt. A további terveink között az szerepel, hogy befejezzük a pályát és felhúzzuk a hálószerkezetet, hogy újra lehessen focizni, mert a labda egyelőre még kirepül.

Egészen más érzés úgy szervezni, terepet takarítani, ha magadénak érzed az ügyet. Valamit belefektetsz, nap mint nap lejössz a Tiszára, és ilyenkor nem munkának érzed. Ezzel mindenki így volt, aki segített nekünk. Mindenkinek ajánlom, hogy ültessen egy fát a Tisza-parton. Kanizsán vagy a saját Tisza-partján, esetleg a saját kis parkjában, mindegy. De ültessen.


EREDMÉNYEK

Gördeszka

Gördeszka 18 év felett:

1.  Mityók Norbert (Magyarország)
2.  Török Attila (Magyarország)
3.  Kiss Tamás (Szerbia)

Gördeszka 18 év alatt:

1.  Romić Béla (Szerbia)
2.  Andrej Stančić & Varga Dávid (Szerbia)

Gördeszka Best Trick: Kiss Tamás (Szerbia, Nollie bigspin heelflip)

Gördeszka: A Nap Embere: Lipták Nemanja (Szerbia)

BMX Flatland

BMX Flatland Pro:

1.  Kun Ádám (Magyarország)
2.  Kállai Olivér (Magyarország)
3.  Orosz Csaba (Magyarország)

BMX Flatland Master:

1.  Vidákovich Fülöp (Magyarország)
2.  Bordács Attila (Magyarország)
3.  Venczák Bence (Magyarország)

BMX Flatland: A Nap Embere: Orosz Csaba (Magyarország)

Zsűri: Gajda Attila, Varga Levente, Torma Tibor


Olvasd el a szerző adatlapját is:
Szerda Zsófi

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..