home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Egy kép egy esemény
2006.10.25.
LXI. évf. 43. szám
Egy kép egy esemény

Zenta
Zoran Stojković és Híres IvánZoran Stojković szerb igazságügy-miniszter és legközelebbi munkatársai megtekintették a zentai bíróság felújított irodahelyiségeit. A munkálatokat a köztársasági költségvetésből finanszírozták az igazságügyi, illetve a pénzügyminisztériumon keresz...

Zenta
Zoran Stojković és Híres Iván

Zoran Stojković szerb igazságügy-miniszter és legközelebbi munkatársai megtekintették a zentai bíróság felújított irodahelyiségeit. A munkálatokat a köztársasági költségvetésből finanszírozták az igazságügyi, illetve a pénzügyminisztériumon keresztül. Négymillió dináros befektetéssel újrafestették a falakat, kicserélték a padlót és az elektromos vezetékeket, légkondicionáló berendezéseket szereltek fel stb. - ismertette az újságírókkal Híres Iván, a zentai bíróság elnöke, hozzátéve, hogy húsz éve nem volt az épületen ilyen méretű renoválás.
Stojković miniszter úr elmondta: ez a negyedik bíróság, ahol igyekeznek megfelelő feltételeket teremteni a munkához, hogy érvényesüljön a gyorsaság, a minőség és a hatékonyság elve. Kitért arra is, hogy az új alkotmány tartalmazza a részarányos foglakoztatás elvét, ami azt jelenti, hogy a vegyes környezetekben az állami szervekben dolgozók hovatartozási arányszáma megegyezik a lakosság nemzetiségi összetételével. Egyben cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy a Legfelsőbb Igazságügyi Tanács racionalizációs döntése alapján meg kívánják szüntetni azokat a községi bíróságokat, ahol öt, illetve ennél kevesebb bíró dolgozik, ami nyugtalanságot okozott számos szerbiai város, illetve község bíróságán. Mint mondta, folyamatban van a szerbiai bíróságoknak a számítógépes hálózatba történő csatlakozása, ami jelentősen felgyorsíthatja a tevékenységüket.
Vezető szerep a régióban
Dr. Jeges Zoltán, tartományi oktatási és művelődési titkár, Robert Kolar, művelődési és Svetlana Vujović oktatási titkárhelyettes Zentára látogatott, hogy tájékozódjon a művelődés és az oktatás helyzetéről. A vendégek megtekintették a középiskolákat - közöttük a tehetséggondozó gimnáziumot is, a Stevan Sremac Általános Iskolai Központot, a zeneiskolát, a Thurzó Lajos Közművelődési Központot és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet. Az intézmények vezetőivel folytatott megbeszélések után sajtótájékoztatón ismertették a tapasztalataikat. Megállapították, hogy Zenta mindig kellemes meglepetéssel szolgál, hiszen többet nyújt, mint amennyit remélnek tőle. A projektumok megvalósítása modellként szolgálhatna a többi vajdasági kisvárosnak. A Tisza-parti település a művelődés és az oktatás terén valóban a vezető községek közé tartozik, és a jövőben is sikeres együttműködésre számítanak. Szó volt természetesen a gondokról is, a hamarosan megjelenő pályázatokról, a változásokról a pénz odaítélésében, az esetleges új tagozatokról, szakirányokról, valamint a tehetséggondozó középiskolások jövő évre tervezett vajdasági találkozójáról.
Helytállt a közösség
Zenta község polgári védelmi törzskara kibővített ülésén az idén tavasszal bekövetkezett tiszai árvíz tapasztalatait összegezte. Juhász Attila polgármester hangsúlyozta, hogy a veszélyes időszakban szervezetten és jól helytállt a közösség, ezért nem szabad megfeledkezniük azokról, akik ,,legények voltak a gáton'. A községi polgári védelmi törzskar köszönőlevelet adományozott a vállalatoknak, intézményeknek, helyi közösségeknek, az önkormányzat tagjainak, az önkénteseknek és a civil szolgálatosoknak az árvízvédelemben szerzett érdemeikért. A sorból nem maradtak ki a tájékoztatási eszközök képviselői sem.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..