home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Egy kampány mozaikkockái
2008.01.09.
LXIII. évf. 2. szám
Egy kampány mozaikkockái

Pásztor István, a Magyar Koalíció köztársasági elnökjelöltje múlt pénteken délután Kúlán és Szivácon ismertette választási programját. Első állomáshelyén, Kúlán, a katolikus plébánián találkozott főtisztelendő Juhász György esperessel és néhány helyi vállalkozóval. Az esperes úr röviden vázo...

Pásztor István, a Magyar Koalíció köztársasági elnökjelöltje múlt pénteken délután Kúlán és Szivácon ismertette választási programját. Első állomáshelyén, Kúlán, a katolikus plébánián találkozott főtisztelendő Juhász György esperessel és néhány helyi vállalkozóval. Az esperes úr röviden vázolta a kúlai egyházközösség gondjait-bajait. Felszólalásában a keresztelők és a temetések kedvezőtlen arányára világított rá. A beszélgetés végén Pásztor István elnökjelölt munkatársai kíséretében -- Pásztor Bálint és Varga László köztársasági képviselők, Egeresi Sándor, a tartományi képviselőház alelnöke, Bús Ottó tartományi képviselő, ifj. Juhász Bálint, a VMSZ alelnök, Pál Károly, a kishegyesi képviselő-testület elnöke és Lovas Ildikó, a kampánystáb tagja -- megtekintette a kúlai plébániatemplomban elvégzett felújítási munkálatokat. Szivácon, a Művelődési Házban az elnökjelölt és munkatársai a szabadkai Népszínház színművészeinek előadásában megtekintették az Újévi malac című kabaréműsort. A hálás közönség vastapssal jutalmazta a vendégművészeket. Az előadás után az MK elnökjelöltje a helybeliekkel ismertette választási programját. Kúlán, a Népkörben, az Újévi malac című kabaré volt műsoron. A zsúfolásig megtelt nagyteremben az elnökjelölt példaértékűnek nevezte a számában megfogyatkozott kúlai magyarság (ki)tartását: ,,Nem az számít, hogy hányan vagyunk, hanem az, hogy mit teszünk megmaradásunk érdekében. A kúlai magyarok akarnak, tudnak, mernek és tesznek. Csak így lehet. Felemelt fejjel és egyenes derékkal” -- emelte ki Pásztor István, a Magyar Koalíció köztársaságielnök-jelöltje.
Pásztor István, az MK elnökjelöltje múlt heti sajtótájékoztatóján ismertette: december 28-án összesen 13 018 aláírást adtak át a Köztársasági Választási Bizottságnak, s január 3-án sorsolás útján dőlt el, hogy az ötös (5) sorszámon szerepel majd a választási íven. Megítélése szerint ez egy nagyon jó szám, Fortuna eddig ötösre értékelte az MK tevékenységét. Pásztor az eddigi kampánykörutat értékelve elmondta, hogy az december 18-án indult, s eddig 25 települést érintett, mintegy 50 rendezvénnyel. Az elnökjelölt az elkövetkező időszakban is ilyen dinamikus tempóra számít, hiszen még 47 települést keres majd fel, több mint hatvan rendezvény keretében. Pásztor elmondta, hogy a leghatározottabban elítéli a Demokrata Pártnak a bolgár kisebbség elleni erődemonstrációját, melyet akkor nyilvánított ki, amikor a Bolgár Nemzeti Tanács Pásztor támogatása mellett döntött. Pásztor szerint mindenkinek joga van oda és a mellé a jelölt mellé felsorakoznia, ahol és akitől a legtöbbet várja érdekei érvényesítésében. Az MK elnökjelöltje foglalkozott a Tadićot támogató értelmiségiek nyilatkozatával is. Pásztor István szerint ez kísérlet a magyar választótestület megosztására és szétverésére, azzal az üzenettel, hogy az értelmiség az állami érdekek mentén sorakozik fel, míg csak a pórnép támogatja őt. ,,Mindaz, amit Tadićtyal kapcsolatban írnak a nyilatkozatban, rám ugyanannyira érvényes, ha nem mégannyira” -- mutatott rá az elnökjelölt, majd annak a meglátásának adott hangot, hogy számára nagyon lényeges, hogy csupán 21-en írták alá ezt a nyilatkozatot. ,,Biztos vagyok benne, hogy a DP jóval több aláírót szeretett volna felsorakoztatni” -- mondta.
Pásztor István, az MK elnökjelöltje Ágoston Andrásnak, a VMDP és dr. Páll Sándornak, a VMDK elnökének a kíséretében Gunarasra is ellátogatott. Az elnökjelöltet munkatársai kísérték el: Szilágyi Dorottya, a VMSZ ügyvezető alelnöke, Dévavári Zoltán és Juhász Bálint alelnökök, Szombathy Zoltán elnökségi tag, Pásztor Bálint és Varga László köztársasági képviselők, Egeresi Sándor a TVT alelnöke, Bábi Attila, Topolya polgármestere, Lovas Ildikó, a szabadkai önkormányzat művelődési tikára.
Pásztor István megtekintette Faragó Károly tanyáját, ahol ebédmeghívásnak tett eleget, s kötetlen beszélgetés során érdeklődött a mezőgazdaság helyzetéről. Ezt követően Tóth Károly tejtermelőhöz látogatott el, majd a Family cukrászdában tett látogatást. A délutáni órákban a gunarasi egészségházat keresték fel az MK képviselői, majd szép számú közönség előtt lakossági fórum keretében számoltak be a koalíció céljairól.
Ágoston András, a VMDP elnöke felszólalásában rámutatott arra, hogy 14 év után először van közös politikai programjuk a magyar pártoknak. Véleménye szerint a magyar összefogásra nagyon nagy szükség van, mivel Belgrád a kisebbségi politikát ,,kézi vezérléssel akarja megoldani”, úgy, hogy a döntő szó mindig nála legyen. A VMDP elnöke szerint a belgrádi politikai elit már nem lát potenciális partnert a magyar politikai pártokban, s ezért is szükség van arra, hogy a magyar pártok e nehéz időkben kiharcolják maguknak a helyet a nap alatt.
Dr. Páll Sándor, a VMDK elnöke szerint a Tadićot támogató magyar értelmiségiek nyilatkozata egyfajta ,,kollektív Savović Margit-féle hűségnyilatkozat, ami semmit sem kínál az üres, tartalom nélküli sárga-kék jövőn kívül”. Ennek az üres, tartalomnélküliségnek pedig nincs bázisa a magyar közösségben -- mutatott rá a VMDK elnöke.
Pásztor István elnökjelölt felszólalásában hangsúlyozta, hogy rajtunk kívül senki, még Tadić és Jovanović sem tudja, hogy milyen lehet az a Szerbia, amelyben nekünk is jó. Csak az MK jelöltjének van olyan programja, amely hangsúlyosan foglalkozik az országos kérdések mellett a kisebbségek jelenével is - mondta az elnökjelölt. ,,Azt akarom ebben a kampányban bebizonyítani, hogy bár számszerűleg kisebbségben vagyunk ebben az országban, de szellemi tudásban, politikai érettségben semmivel sem maradunk el a többiek mögött. Azt akarom, hogy a magyar közösség visszakapja hitét, becsülését, hogy az emberek emelt fejjel menjenek végig az utcán (...) Mi a második forduló előtt ezt a programot megküldjük a továbbjutóknak. Ha Tadić nem tudja felvállalni az európai integrációt, a haderőreformot, a körzethatárok módosítását, ha nem ért velünk egyet abban, hogy szembesülni kell a múlt bűneivel, hogy erkölcsi igazságtételt kell szolgáltatni az elmúlt évtizedekben elkövetett politikai bűncselekmények áldozatainak ügyében, akkor ki kell mondanunk azt, hogy a mi szemszögünkből Tadić és Nikolić között semmilyen különbség nincs. A magyar közösségtől többé senki sem kaphat ingyenszavazatot” -- mondta Pásztor.
A sikeres lakossági fórum után a polgárok kötetlen beszélgetés során cserélhettek gondolatot és véleményt a megjelent politikusokkal.
(www.magyarkoalicio.org)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..