home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
„Egy jó idegenvezető olyan, mint egy nagykövet”
Talpai Lóránt
2024.02.23.
LXXIX. évf. 8. szám
„Egy jó idegenvezető olyan, mint egy nagykövet”

Napjainkban már az idegenvezetés sem az, ami egykor volt, hiszen a digitalizáció korának szakembere egészen más feladatokat is végez. Például élő közvetítéseket vagy ingyenes előadásokat tart a YouTube-on annak érdekében, hogy felkeltse az utazni vágyók érdeklődését. Kratofil Zita, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének elnöke osztotta meg gondolatait az idegenvezetés szépségéről és nehézségeiről.

* Körülbelül hány hivatalos idegenvezető van jelenleg Magyarországon, és mit lehet elmondani a helyzetükről?

— Hivatalosan regisztrálva kb. 15 000 idegenvezető van ma Magyarországon, de ez a nyilvántartás sajnos évtizedek óta nincs frissítve. Ezek közül maximum 5000-en vannak, akik részidőben vagy kizárólag idegenvezetőként dolgoznak. Aki ma Magyarországon meg tud élni az idegenvezetői tevékenységből, annak őszintén gratulálok. Ezek a kollégák igazi életművészek. A jég hátán is megélnek. Az idegenvezetés egy csodálatos, izgalmas, de egyúttal nehézségekkel teli hivatás is. A rendszerváltás óta nem sikerült a döntéshozókkal megértetnünk és elérnünk, hogy megnyugtató módon szabályozzák az idegenvezetői tevékenységet. Ma az idegenvezetés még csak nem is önálló szakma, nincs nyilvántartási számunk, ami pontosan kifejezi, hogy mennyire nem vagyunk fontosak a döntéshozók szemében. A jogosulatlan idegenvezetés helyszíni ellenőrzésének teljes hiánya azt eredményezi, hogy a küldő országok ezzel maximálisan vissza is élnek. Óvatos becsléseink szerint havi szinten Budapesten kb. 650-700 városnéző buszon olyan ember tart városnézést, akinek erre nincs engedélye. Vagyis törvényt sért. Miért óriási gond ez? Mi, idegenvezetők rengeteg munkától esünk el, a NAV-nál adóbevétel-elmaradás keletkezik, az engedély nélküli idegenvezetők szinte biztos, hogy nem fogják kívánatos módon építeni az országimázsunkat, nem tudják és nem is akarják fokozni a turisták visszatérési kedvét, nem érdekeltek a látogatók költési hajlandóságának növelésében. Egy másik probléma, hogy a munkánk legnagyobb részét biztosító utazási irodák igyekeznek diktálni, alacsonyan tartani a napi-, óradíjunkat. Továbbá a legtöbb esetben az utazási iroda és az idegenvezető nem köt megbízási szerződést. Egyszóval nincsenek megnyugtató módon szabályozva a munkakörülményeink. A tevékenységünkre jellemző a szezonalitás is. Nyolc erős hónapunk van. Ezért sokan több tevékenységet is folytatnak időszakosan vagy párhuzamosan, így gondoskodva a maguk és családjuk megélhetéséről. Az idegenvezetői képzés legutolsó átalakítása sajnos teljesen rossz irányba mozdult el. Egyrészt hiányos, a szakmai, tárgyi alaptudás átadása nem történik meg. Másrészt ahelyett, hogy a leendő idegenvezetők autóbuszon, sétás városnézésen, esetleg hajón gyakorolnának, meg kell tanulniuk főzni. Jelenleg középfokú nyelvvizsgát sem kötelező tenni. Ebből az oktatási anomáliából is tisztán látszódik, hogy a döntéshozóknak fogalmuk sincs róla, milyen idegenvezetőként dolgozni. A sok nehézség ellenére a kollégák nagy része szenvedélyesen szereti a hivatását, és igyekszik legjobb tudása szerint dolgozni. Kedvesen, barátságosan fogadja vendégeit, örömmel mutatja be hazánk szépségeit, kultúránkat, történelmünket, hagyományainkat, a magyar konyha és borok különlegességeit.

* Érdemes a fiataloknak a turisztikai ágazatot választaniuk? Mi az, amiben ennek a területnek a szakmái vonzó életpályát nyújthatnak?

— Biztos vagyok benne, hogy érdemes ma a fiataloknak a turizmus területén dolgozni. Szerintem ahhoz, hogy valaki az idegenforgalom bármely területén sikeres legyen, a legjobb idegenvezetőként kezdeni. Merthogy mi töltünk a legtöbb időt munkánk során a hazánkba érkező vendégekkel. A legtöbb típusú szolgáltatóval is nap mint nap találkozunk. Pontosan látjuk, tapasztaljuk a szolgáltatások minőségét. Első kézből kapjuk a visszajelzéseket. Nyilván vannak anyagi szempontból sokkal jövedelmezőbb munkalehetőségek. Például aki egy jó alapképzés után elhelyezkedik a szállodaiparban, az szorgalommal, kitartó munkával szép karriert építhet.

* Melyek egy jó idegenvezető legfontosabb jellemzői? Elegendő, hogy csak lexikális tudása legyen, és meséljen a csoportoknak, vagy sok-sok mindenből tevődik össze a tevékenysége?

— A tanáraim azt mondták nekem, hogy egy jó idegenvezető olyan, mint egy nagykövet, aki a munkája során a hazáját képviseli. Én ezt mindig szem előtt tartom. Természetesen fontos a megfelelő lexikális tudás, de ez csak az alap. Ezenkívül sok más képességre is szükségünk van. Sokat számít a barátságos, kedves, empatikus viszonyulás, a türelem és a humor is. Amikor hosszan beszélünk vendégeinkhez, kevés az információ átadása. Kellenek a sztorik, a színes elbeszélés, különben túl unalmas lenne a mondandónk. Munkánk során számos váratlan helyzet is adódhat, ezért szükséges a jó helyzetfelismerés, problémamegoldó képesség. Vannak pl. magányos vendégek is, akiket jó pszichológusként meghallgatunk, beszélgetünk velük. Emellett a határozott fellépés is lényeges, és jól jön, ha valaki karizmatikus egyéniség. Egy jól megszervezett programot valójában a forgatókönyv alapján kell végrehajtanunk. Mi vagyunk a csoport vezetői. Úgy kell irányítanunk a dolgokat, hogy közben mindenki jól érezze magát. Elengedhetetlen a jó együttműködés a buszvezető kollégával, szolgáltatókkal, utazási irodákkal, szállodákkal, éttermekkel stb.

* A digitalizáció és az online világ kora mennyiben formálta át az idegenvezetés hagyományos módszereit? Milyen lesz az idegenvezetés a jövőben?

— Erre a kérdésre nehéz válaszolni. Véleményem szerint a technikai fejlődés, a különféle applikációk adta lehetőségek ellenére idegenvezetőkre mindig szükség lesz. Mindig lesznek, akik igénylik a személyes, élő idegenvezetést. Információt sok módon szerezhetünk, de azt a személyes varázst, amelyet az élő idegenvezetés nyújt, semmilyen technológia nem képes helyettesíteni. Ez tehát a kulcs: a személyes jelenlét, a közvetlen kapcsolat, az interakció. A vendég bármit kérdezhet az idegenvezetőjétől, és választ kap rá. Egy jó idegenvezető rá tud hangolódni a csoportra, a vendégekre, akikkel éppen dolgozik. Sosem mondjuk el szó szerint ugyanazt más-más vendégeinknek. Az idegenvezetés sokat változott és folyamatosan alakul. Biztos vagyok benne, hogy meg fog maradni a klasszikus, nagycsoportos autóbuszos idegenvezetés is. Az új online foglalási lehetőségeknek köszönhetően évek óta megannyi kis vagy privát csoportunk van. Sok nevezetességet egy-egy intézmény saját tárlatvezetője, idegenvezetője mutat be, és ezeknek a szakembereknek a száma is növekszik. A jövőben nyilván lesznek olyanok is, akik nem fogják igényelni az élő idegenvezetést, hanem a modern technika segítségével igyekeznek tájékozódni.

* Ön szerint mi valójában az idegenvezetés legnagyobb szépsége?

— Számomra az a legnagyobb szépsége, hogy a hozzánk érkező vendégeknek, akik azért jönnek, hogy jól érezzék magukat nálunk, bemutathatom hazánk értékeit, minden szépségét, fel tudom kelteni érdeklődésüket, élményt tudunk nyújtani a kollégákkal a különféle programok során. Felébresztjük a vágyat vendégeinkben, hogy máskor is eljöjjenek, hozzák magukkal szeretteiket, újabb élményeket akarjanak megtapasztalni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..