Egy jó hangulatú csónakos buli

Egy jó hangulatú csónakos buli

Az Experience Balkan csapata 2011 óta szervez interkulturális programokat, nemzetiségi sétákat, alternatív turisztikai, kulturális eseményeket és kirándulásokat Magyarországon, a Kárpát-medencében és a teljes Balkán-félszigeten.

Az idén első alkalommal vett részt Európa egyik legnagyobb és vélhetően legvidámabb vízi seregszemléjén, a 25. alkalommal megrendezett Drinska Regatán.

Az Experience Balkan Egyesület tagjainak egyik kiemelt területe Vajdaság és Szerbia, ahová helyi civil szervezetekkel és közösségekkel együttműködve sokféle színes programot, kirándulást szerveztek már. Fő céljuk a Balkán országaiban a népek, nemzetiségek, kisebbségek kultúrájának, hagyományainak bemutatása, ápolása, védelme.

Huszty Zoltán, az Experience Balkan nemzetközi baráti társaságnak és civil szervezetének, a Balkan Calling Egyesületnek a vezetője szerint délen minden esemény, koncert, fesztivál igen nagy és vidám buli szokott lenni, viszont a Drinán évente megrendezett regatta minden képzeletét felülmúlta. Kikérdeztük, milyen is volt ez a bizonyos rendezvény.

— A csapatunkból még soha senki nem volt Ceca-koncerten (persze a számait sem ismerjük), ezért úgy gondoltunk, a regatta előtti estén Bajina Baštán kb. 40 000 rajongóval együtt belehallgatunk a „turbofolkdíva” műsorába. Ha a zene nem is, de a hangulat magával ragadott, és muzikálisan is előkészített bennünket a másnapi eseményre. Nagyjából másfél órás buszozás után (a táv kb. 13 km) megérkeztünk Perućacba, gyorsan átvettük a gumicsónakunkat, és 11 órakor 15 000 fő, valamint 2500 hajó/csónak/vízi jármű részvételével el is kezdődött a 25. regatta. Nemcsak a rajtkor, de a csaknem háromórás program alatt is hajók százaiból szóltak folyamatosan a szerb/délszláv slágerek, illetve durrantak a petárdák és a vízibombák. Annyira, hogy helyenként a füstbombáktól alig lehetett látni a Drinát meg a rendkívül vidám és barátságos forgatagot. Voltak, akik gumicsónakban grilleztek — a hölgyek tisztították a zöldségeket, készítették elő a húsokat, a férfiak pedig kis faszenes grillen sütötték a finomabbnál finomabb falatokat. Némelyek a csónakokban és a tutajokon két-három fős, minitáncteret alakítottak ki, DJ-k gondoskodtak a zenéről, emellett pedig olyan csónakot is lehetett látni, amelyen egy tűzoltófecskendő folyamatosan locsolta, hűtötte azokat, akik a rendkívüli hőség miatt sem ugrottak be az egyébként igen gyors sodrású folyóba. A zászlókat, pólókat, csónakfeliratokat elnézve nagyjából egész Szerbiából, sőt, a szomszédos országokból is jöttek karneválozók. A legjobban az tetszett, hogy mindenki mindenkivel barátkozott, nevetett, nem számítottak a korosztályos különbségek, a gyerekek és a nagyszülők együtt fesztiváloztak, a hajók között folyamatosan cserélődtek a hideg dobozos sörök, a borok és a pálinkák.

A részvevők egy csaknem háromórás „leereszkedés” (evezni nem nagyon kellett, legfeljebb a csónakot irányítani) után érkeztek meg a célállomásra, ott pedig tovább folytatódott a balkáni buli, az eszem-iszom, a zene és a tánc. Zoli azt mondja, jövőre is ott lesznek. És lehet, hogy én is.

Aki kíváncsi az Experience Balkanra, írjon a balkan.calling@gmail.com e-mail-címre, vagy nézzen szét a www.facebook.com/experience.balkan oldalon.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Barangoló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink