home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egy jó hangulatú csónakos buli
Szerda Zsófi
2018.08.19.
LXXIII. évf. 33. szám
Egy jó hangulatú csónakos buli

Az Experience Balkan csapata 2011 óta szervez interkulturális programokat, nemzetiségi sétákat, alternatív turisztikai, kulturális eseményeket és kirándulásokat Magyarországon, a Kárpát-medencében és a teljes Balkán-félszigeten.

Az idén első alkalommal vett részt Európa egyik legnagyobb és vélhetően legvidámabb vízi seregszemléjén, a 25. alkalommal megrendezett Drinska Regatán.

Az Experience Balkan Egyesület tagjainak egyik kiemelt területe Vajdaság és Szerbia, ahová helyi civil szervezetekkel és közösségekkel együttműködve sokféle színes programot, kirándulást szerveztek már. Fő céljuk a Balkán országaiban a népek, nemzetiségek, kisebbségek kultúrájának, hagyományainak bemutatása, ápolása, védelme.

Huszty Zoltán, az Experience Balkan nemzetközi baráti társaságnak és civil szervezetének, a Balkan Calling Egyesületnek a vezetője szerint délen minden esemény, koncert, fesztivál igen nagy és vidám buli szokott lenni, viszont a Drinán évente megrendezett regatta minden képzeletét felülmúlta. Kikérdeztük, milyen is volt ez a bizonyos rendezvény.

— A csapatunkból még soha senki nem volt Ceca-koncerten (persze a számait sem ismerjük), ezért úgy gondoltunk, a regatta előtti estén Bajina Baštán kb. 40 000 rajongóval együtt belehallgatunk a „turbofolkdíva” műsorába. Ha a zene nem is, de a hangulat magával ragadott, és muzikálisan is előkészített bennünket a másnapi eseményre. Nagyjából másfél órás buszozás után (a táv kb. 13 km) megérkeztünk Perućacba, gyorsan átvettük a gumicsónakunkat, és 11 órakor 15 000 fő, valamint 2500 hajó/csónak/vízi jármű részvételével el is kezdődött a 25. regatta. Nemcsak a rajtkor, de a csaknem háromórás program alatt is hajók százaiból szóltak folyamatosan a szerb/délszláv slágerek, illetve durrantak a petárdák és a vízibombák. Annyira, hogy helyenként a füstbombáktól alig lehetett látni a Drinát meg a rendkívül vidám és barátságos forgatagot. Voltak, akik gumicsónakban grilleztek — a hölgyek tisztították a zöldségeket, készítették elő a húsokat, a férfiak pedig kis faszenes grillen sütötték a finomabbnál finomabb falatokat. Némelyek a csónakokban és a tutajokon két-három fős, minitáncteret alakítottak ki, DJ-k gondoskodtak a zenéről, emellett pedig olyan csónakot is lehetett látni, amelyen egy tűzoltófecskendő folyamatosan locsolta, hűtötte azokat, akik a rendkívüli hőség miatt sem ugrottak be az egyébként igen gyors sodrású folyóba. A zászlókat, pólókat, csónakfeliratokat elnézve nagyjából egész Szerbiából, sőt, a szomszédos országokból is jöttek karneválozók. A legjobban az tetszett, hogy mindenki mindenkivel barátkozott, nevetett, nem számítottak a korosztályos különbségek, a gyerekek és a nagyszülők együtt fesztiváloztak, a hajók között folyamatosan cserélődtek a hideg dobozos sörök, a borok és a pálinkák.

A részvevők egy csaknem háromórás „leereszkedés” (evezni nem nagyon kellett, legfeljebb a csónakot irányítani) után érkeztek meg a célállomásra, ott pedig tovább folytatódott a balkáni buli, az eszem-iszom, a zene és a tánc. Zoli azt mondja, jövőre is ott lesznek. És lehet, hogy én is.

Aki kíváncsi az Experience Balkanra, írjon a balkan.calling@gmail.com e-mail-címre, vagy nézzen szét a www.facebook.com/experience.balkan oldalon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..