home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Egy igazi látványosság Tóthfaluban: Mini Délvidék
Fehér Márta
2021.10.01.
LXXVI. évf. 39. szám
Egy igazi látványosság Tóthfaluban: Mini Délvidék

Térségünk legszebb épületeit ezentúl egy helyen is meg lehet tekinteni. A bácsi vár, az aracsi pusztatemplom, Versec és Újlak, az újvidéki Mária neve templom, a péterváradi fordított óra, a szendrői, a galambóci, a zimonyi és a nándorfehérvári, valamint az egykori szabadkai vár és természetesen a tóthfalui templom kicsinyített mása egy körbesétálható, 50 x 25 méteres telken kapott helyet, folyók, hegyek és síkságok ölelésében. A Mini Délvidéket a hétvégén Pásztor István nyitotta meg a Vajdaság Tóthfaluba Költözik elnevezésű rendezvényen.

Faragó Zoltán ötletgazdával a megnyitó előtt néhány órával barangoltuk be a parkot, mely rengeteg látnivalót kínál: folyókon átvezető hidakon kelhetünk át, megcsodálhatjuk híres épületeinket, elolvashatjuk a történetüket, „megmászhatjuk” a Tarcalt és az Avalát, néhány lépéssel túl lehetünk a Titeli-fennsíkon, elmélázhatunk a történelmen a vízköpők feletti szobrokat nézve, fotók segítségével betekinthetünk a Mini Délvidék park létrehozásának történetébe, amihez 2015-ig kell visszakanyarodnunk, ekkor merült fel ugyanis a látványosság elkészítésének az ötlete.


Faragó Zoltán ötletgazda

— Amikor kitaláltam, hogy építsük meg Tóthfaluban a Délvidék méretarányos mását, sokan megmosolyogtak, ám többen voltak, akik mellém álltak: elsősorban a fiatalok, Tóthfalu ifjúsága, a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének ifjúsági tagozata, majd a helyi Szabó Dénes Egyesület. A plébániától, Utasi Jenő atyától kaptunk egy 50 x 25 m-es földparcellát, pályáztunk, támogatást gyűjtöttünk, és elindítottuk a munkát. Valkay Zoltán magyarkanizsai építészmérnök dolgozta ki a projekttervet, apránként haladtunk, minden évben kaptunk egy kevés pénzt Magyarkanizsa Önkormányzatától, a Rákóczi Szövetségtől, adományokat az idelátogató turistáktól, vendégektől, és mindehhez hozzátettük a két kezünk munkáját. Bíztunk, hittünk és hiszünk a Jóistenben, ezzel a hittel mindent el lehet érni. Tessék, itt az eredménye, meg lehet nézni — mutat körbe büszkén.

Először le kellett gyalulni a földet, majd kialakítani a hegyeket, folyókat, sétaösvényeket, amit kézi erővel tettek meg. A folyókhoz 160 m csövet ástak le, zárt rendszerben forgatják a vizet a tározóknak köszönhetően. A kétkezi munkákat helyi emberek, illetve építőtáborok során anyaországi — pécsi, szegedi, hódmezővásárhelyi —, illetve a világ számos tájáról érkezett önkéntesek végezték el.

— A Mini Délvidék a Kárpát-medence déli részét ábrázolja, egész Vajdaságot meg azon túl egy kicsit. A Duna folyását makettoztuk le méretarányosan Bezdántól Kladovóig. Műholdfelvételek alapján rávetítettük erre a területre a Dunát, illetve legnagyobb mellékfolyóit, a Tiszát, a Drávát és a Szávát, valamint a Ferenc-csatornát, illetve a domborzatot: a Tarcal-hegyet, az Avalát, a Verseci-hegységet, a Delibláti-homokpusztát, a Telecskai- és a Titeli-fennsíkot. Egész településmaketteket nem tudtunk elhelyezni, így minden településhez a rá jellemző épületet csináltuk meg kicsiben. A makettek fémből készültek, melyet korrózióvédelemmel láttunk el, és ki vannak emelve a földtől kb. 40 cm-re, egy tálcán. Ambrus Imre, Tóthfalu „udvari szobrászművésze” munkája, egy nagyon ügyes kezű fiatalemberé, ajánlani tudom mindenkinek. A vízköpők is az ő alkotásai — egyébként Tóthfaluban számos szobra van kiállítva, valóban egy arany ember –, akárcsak a magyar és a szerb nyelvű szöveget tartalmazó információs táblaként működő könyvek egy-egy makett mellett. Nagy talentumokat szórt szét a Jóisten, amikor teremtett bennünket, illetve a földet, csak mindenkinek meg kell találnia a sajátját. A vízköpők stilizált szobrok, a folyók szellemei. A Tisza folyóé egy férfi- és egy női alak: a bácskai aratók, lábuknál egy búzakéve, a kézben sarló, a férfi védelmezően átkarolja a női alakot. A Duna folyó szelleme honfoglalás kori vitéz, egy párducfejből folyik be a Duna a parcellára, a Dráváé szintén egy középkori lovag, fiatalember, egy kicsit hasonlít Zrínyi Miklósra, a költőre, hiszen ott fogjuk megépíteni Eszék vagy a vár kicsinyített mását, esetleg a Szent Péter-Pál-templomot — Zrínyi kötődik Eszékhez, a törökök hídját ő égette fel. Száva szelleme egy bárdos alak, aki bárdjával vizet fakaszt a kősziklából.


Jellegzetes épületeink kicsiben: Aracs

Egyelőre tíz épület kicsinyített mása került a parkba, ám az ötletgazdák azt tervezik, folyamatosan bővül majd a Mini Délvidék látványosságainak köre.

— Nem tudjuk, mikor lesz kész végérvényesen, valószínűleg soha, hiszen mindig lehet valamit csinálni, hozzátenni, például egy-egy újabb épületmakettet vagy hidat, csak a terület nagysága szabhat korlátokat az elképzeléseinknek. A vizesblokkot is be kell fejezni, és egy nagy székelykapu jellegű bejáratot is szeretnénk, valamint sövényt fogunk ültetni.


… a péterváradi fordított óra

A Mini Délvidéket bárki bármikor meglátogathatja. Ha csoportok jönnének, és idegenvezetést is kérnek, előzetes bejelentkezésre van szükség. Belépőt egyelőre nem fizettetnek. Beszélgetőtársam elmondta, bíznak benne, hogy földrajz- és történelemórák keretében itt gazdagítják majd tudásukat a gyerekek, és akárcsak a mórahalmi Mini Hungary Park, a tóthfalui Mini Délvidék is népszerű lesz a turisták körében (a településen egyébként is sok a látnivaló!), így idővel egy-két munkahelyet is létre tudnak majd itt hozni.


… a tóthfalui Munkás Szent József-templom

A nemzeti összetartozás éve vajdasági zárórendezvényeként a hétvégén megtartott, Vajdaság Tóthfaluba Költözik elnevezésű esemény keretében nagy érdeklődés övezte a látványosságot. A Mini Délvidéket Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyitotta meg. Ünnepi beszédében úgy fogalmazott, azért tartja fontosnak ezt a térképparkot, mert tárgyi bizonyítéka annak, hogy mi az a szülőföld, ahol nekünk boldogulnunk kell.

— Tóthfaluban egy olyan tartalmat tudunk felmutatni, amely azt eredményezheti, hogy kirándulásokat lehet ide szervezni, önmagunkról lehet beszélni, gyerekeket lehet nevelni, továbbadva a szülőföldhöz való ragaszkodásnak az érzését és azt a görcsös ragaszkodást, hogy ezen a földön magyarként meg tudjunk maradni — mondta a VMSZ elnöke.


Pásztor István megnyitja a Mini Délvidék parkot

Pásztor István hozzátette, reméli, hogy a tóthfalui rendezvény tradícióvá növi ki magát, és a jövőben minden évben itt, ezen a fiatal, magyarkanizsai településen kulturális-közéleti tartalmat idehozva összegezhetik majd az aktuális évet, beszélve az előttünk levőről.


Vízköpő és a folyó szelleme

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..