home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Egy helyben való toporgás
(—)
2014.07.09.
LXIX. évf. 28. szám
Egy helyben való toporgás

Attól függetlenül, hogy a nyári uborkaszezon már az ajtón kopogtat, a szerbiai belpolitika fókuszában továbbra is az ország nehéz gazdasági helyzete van. Noha a nagy sebbel-lobbal beígért reformok még nem következtek be, egyre több az olyan nyilatkozat, amely immáron elodázhatatlannak tartja a megszorításokat és a reformokat, ha Szerbia el akarja kerülni az államcsődöt.

Fájdalmas reformok

Kori Udovički, a szerb kormány alelnöke úgy értékelte, hogy Szerbia átfogó reformok elé néz, amelyek érintik a közigazgatást és a fiskális konszolidációt is. Mindez nem lesz könnyű. A kormány alelnöke egy német fórumon úgy nyilatkozott, hogy az államadósság növekedésének megállítására legalább háromtól öt év fog kelleni, s ehhez szükség lesz az IMF segítségére is. A fiskális konszolidáció sok fájdalmas lépéssel fog járni, beleértve a fizetés ellenőrzését az állami szektorban. Ez lesz egyébként az első intézkedés, s ha kell, a nyugdíjat is csökkenteni fogják.

(Tanjug)

Recesszióban az ország

A bécsi WIIW gazdasági intézet szerint a szerb gazdaság az idei évben egyszázalékos csökkenést fog elkönyvelni. Jövőre, ha minden jól alakul, nem esik tovább a gazdaság teljesítőképessége, egyszersmind növekedés sem lesz, vagyis stagnációra lehet majd számítani 

(Tanjug)

AFP: Szerbia süllyed

Ennél is pesszimistább (vagy talán: realistább?) hangot ütött meg a francia AFP hírügynökség Szerbiáról szóló összefoglalója, amelyet a Tanjug ismertetett. A mérvadó hírügynökség ugyanis arról írt, hogy Szerbia minden ötödik polgára munkanélküli, az országban több a nyugdíjas, mint a munkavállaló, az állam súlyos pénzügyi deficittel küszködik, s ha nem kerül sor gyors és radikális lépésekre, elkerülhetetlen lesz az államcsőd.

(Tanjug)

A háborúk alatt több gyerek született

Drasztikusan fogy Szerbia népessége. Goran Penev demográfus az állami RTS-nek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy tavaly az országban kevesebb gyerek született, mint a Balkán-háborúk, illetve az első és a második világháború idején. 2013-ban Szerbiában összesen 65 000 gyerek jött a világra, s 1900 óta ez a legkisebb szám. Szerbia 168 önkormányzatából 160-ban többen halnak meg, mint amennyien születnek. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a szerb lakosság immáron nemcsak Európában a legidősebb, hanem a világon is.

(RTS)

Botrány a Wizz Air körül

Velimir Radosavljevićet, a belgrádi Nikola Tesla Repülőtér igazgatóját azzal a váddal tartóztatták le a múlt héten, hogy a magyar Wizz Air légitársasággal kötött szerződésével jelentős károkat okozott a szerb költségvetésnek. A magyar légitársaság közleményben utasította el az őt ért belgrádi vádakat.

(B92)

Nincs kegyelem

A szerb állami áramszolgáltató azokban a háztartásokban is lekapcsolja az áramot, amelyek jelentős kárt szenvedtek az árvíz során. Legalábbis ezt állítják azok a paraćini lakosok, akikkel ez megtörtént. Mindez azért okoz gondot, mert az áramszolgáltató arra tett ígéretet, hogy az árvíz sújtotta területeken eltekint az adósok lekapcsolásától.

(B92)

Az egyetlen megoldás a választások kiírása

No, nem országos szinten, hanem Vajdaságban. Ezt Goran Knežević, a Szerb Haladó Párt elnöke jelentette ki. Szerinte ugyanis a tartományban csak ezáltal lehet javítani a polgárok katasztrofális gazdasági helyzetén.

(Beta)

Szerbia tehetetlen

Ivica Dačić szerb külügyminiszter szerint Szerbia tehetetlen az amerikai NSA (Nemzetbiztonsági Ügynökség), vagyis az Egyesült Államok hírszerző szervezetével szemben. A külügyminiszter mindezt azután nyilatkozta, hogy a sajtóban olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a délszláv állam is szerepel azok között az országok között, amelyeket az amerikaiak lehallgatnak. „Ez nem jó gyakorlat, s én ezt ellenzem, de ettől függetlenül képtelenek vagyunk bármit is tenni ellene” — mondta a sajtónak a miniszterelnök, aki azt is hozzátette, hogy az amerikaiak „olyasmit úgysem fognak hallani, amit nem mondunk el a sajtótájékoztatókon, így nem is kell nagyon erőlködniük”.

(Tanjug)

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..