home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Egy hely, ahol a hivatalos történelemírás többször is újraterveztetett
Martinek Imre
2016.02.15.
LXXI. évf. 6. szám
Egy hely, ahol a hivatalos történelemírás többször is újraterveztetett

A szerémségi Ledince (Ledinci) sokkal több számunkra, mint egy közönséges kőbánya. A középkorban ezüstbánya volt itt, továbbá van a falu fölött egy XII-XIII. századi templomrom is, mely szintén a miénk volt egykor. Ugyanúgy, mint a pusztatemplom.

Ezt a területet Nagy Sándor (Törökbecse, 1912. február 1. — Újvidék, 1995. október 5.) régészünk kutatta annak idején. Az ő feljegyzéseire hagyatkozva állíthatjuk bizton, hogy a középkori Szerlek vára is itt volt. Aki arra jár napjainkban, különösebb előtudás nélkül is ráérez(het). Főleg, ha a szomszédos dombról elmereng egy kissé a falu irányába, a túloldalon bizony kirajzolódik egy várforma.

Legutóbb három és fél évvel ezelőtt jártam céltudatosan azon a vidéken. Amit megleltem, arról Pecze Rózsa adai tanárnővel váltottam egynéhány lényegre törő tematikus levelet. Szerémség történelmének elhivatott kutatójával, aki tevékenységéért 2011-ben elnyerte az MTA Pedagógus Kutatói Pályadíját is. Szerinte a ledincei (rom)templom egy vár része volt. Egy Árpád-kori erődítményé. A templom tövében és tetején még jóval az első digitális fényképezőgépem megvásárlása előtt volt szerencsém elüldögélni, és grafikai feljegyzéseket készíteni. Valójában már zsenge (gyalogló)maratonistakoromtól piszkálja a fantáziámat, mi is lehetett odafönn.

Persze, ha történetesen ma indulnék útra a Tarcal ösvényein, minderre nem kerülhetne sor. A ledinci csapásokat ugyanis végérvényesen áthelyezték a közeli Zvecsán-forrás mentébe. Az objektumot zergekaptatón megközelítve — egy helybéli család feje megengedte, hogy akkori leánypajtásommal útrövidítésre hivatkozva veteményeskertjükön keresztül lépegessünk — egy árkádos bejáró is szemünkbe ötlött a bástyafalon túl. Előterében egy viszonylag frissen ácsolt emlékkereszttel.

Hírlik, a kolostor új szakrális jelképe 2011 tavaszán lett kihelyezve oda, ahová, és ez idő tájt mázolták fel az objektum falaira a négy tűzcsiholó szerszám (tocila) szimbólumát is. A globális miheztartás végett, no! A kollegina szavait idézve, általánosan bevett szabály, Szerémség esetében mindenképpen, hogy a legtöbb kolostor azért épült ott, ahol, mert már előzőleg volt ott egy kupac kő. Az előző kolostor romjai vagy egy többé-kevésbé ép kolostornégyszög, melybe be lehetett vonulni, vagy annak csak az alapjai. Utána aztán következ(het)ett a tetszőleges számú átépítés és hozzáépítés. Van benne valami. Ráadásul nem is kevés!

Haladunk, haladunk. Hogy ne mondjam, sétálunk, sétálunk... Mert akkor egy kis dombon le is kell csücsülnünk. És csüccs, ott rekedünk! Ami persze nem jó, mivel megáll a tudomány, és mindenki ismét hallgat, mint aki... Lassan járj, tovább érsz — tanítja a közmondás. Lassan sétálva, domboldalon üldögélve viszont, utólag persze, a hivatalosan elrekkentett történelmi adatrengetegben is kutakodva, olykor többet látunk a valóból, mint gyorsvasúttal átsuhanva a tájon. A domboldalon rekedve lehet, hogy szebb helyen kötünk ki, mint a gyorsvasút végállomásán...

Ha azt nézzük, a gyengébbek végül a „Manastirska” utcán is szépen fel tudnak sétálni a kolostorromig. Nem kell árkon-bokron keresztül kapaszkodniuk. Noha az is egyfajta élmény. Fölkúszni a várfalon, előtte pedig a közelben lakók bizalmába férkőzni. Röpke néhány, esetleg több váltott mondat eredményeképp! Nagy Sándor kutatónk — és ezt publikációiban az adai tanár néni többször is nyomatékosította — egy olyan korszakban élt, amikor az ideológiai hűség fontosabb volt a történelmi hitelességnél. Föltehetően nem minden eredményét verhette nagydobra, „nehogy megsértse a többségi nép érzékenységét”. Sajnos egyre több jel mutat arra, hogy a történelem hamarosan ismét megismétli önmagát. Jegyzetem ezt az interregnumot kihasználva kívánkozott ki meghegyezett tollamból.



Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..