home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egy gondolat bánt engemet...
(—)
2015.09.11.
LXX. évf. 36. szám
Egy gondolat bánt engemet...

Az előre hozott választások lehetősége nemcsak a közvéleményt, hanem a kis pártokat is élénken foglalkoztatja, a posták alkalmazottjai pedig tanulhatnak a dedinjei példából: az állásukkal játszanak, ha nem ismerik fel a pénzügyminisztert.

Vučić még nem döntött

Aleksandar Vučić miniszterelnök az esetleges előre hozott választásokról úgy nyilatkozott, hogy ezzel kapcsolatban neki és az IMF-nek is a strukturális reformok végrehajtása okozza a legnagyobb fejtörést. A miniszterelnök szerint a választások kiírása miatt megrekedne a vasút, a villanygazdaság és a közszféra racionalizációja, és kitolódna az úgynevezett rossz hitelek kérdésének megoldása is. Vučić szerint ezért jelenleg 50 százalék esélye van annak, hogy végül mégis az előre hozott választások megtartása mellett fog dönteni.     (Tanjug)

Vujović esete a postával

Nagy felháborodást keltett a Blic napilap egyik cikke, mely arról szólt, hogy a posta egyik dedinjei alkalmazottját azért büntették meg, mert nem ismerte fel Dušan Vujović pénzügyminisztert. Az történt, hogy Vujović hitelkártyával szeretett volna fizetni az egyik postai kirendeltségnél, semmilyen személyazonosító okmány nem volt azonban nála. A posta dolgozója tiszteletben tartva a törvényes előírásokat megtagadta a minisztertől a tranzakció végrehajtását. Milan Krkobabić, a posta vezérigazgatója ezért büntetésből egy 50 kilométerre lévő kirendeltségbe helyezte át a hölgyet. A minisztérium később tagadta, hogy Vujović interveniált volna a posta igazgatójánál a „büntetés” kiszabásáért.     (Blic, Beta)

A Balkánon is formálódik az ISIS?

Nagy az esélye annak, hogy az Iszlám Állam a Balkánon is létrehozza saját terrorszervezetét. Erre a koszovói helyzetet jól ismerő szakértők figyelmeztettek a múlt héten. A szerbiai szakadár tartományból jelenleg is mintegy háromszázan harcolnak a terrorszervezet oldalán Szíriában és Irakban.     (Tanjug)

Elégedetlenkedő szocialisták

A Szerb Szocialista Párt közelmúltban megtartott tisztújítása után belharcok robbantak ki a párton belül. Novica Tončev, a szocialisták egyik befolyásos politikusa ugyanis elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy nem választották meg a párt alelnökének, és azt is sérelmezi, hogy az összes alelnök belgrádi lett, pedig a párt fővárosi eredményei nem a legjobbak. A tavalyi választásokon a szocialisták Szerbia központi részében 300 000, Vajdaságban 170 000, a fővárosban viszont csak 100 000 szavazatot szereztek.     (Tanjug)

Helyezkedés, tülekedés

Ahogyan egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Szerbiában vélhetőleg minden szinten előre hozott választások lesznek, úgy erősödik fel a kis pártok helyezkedése. A Blic arról írt, hogy Aleksandar Vulin szocialista mozgalma, Rasim Ljaljić szociáldemokratái, Vuk Drašković megújhodási mozgalma és Bogoljub Karić politikai formációja abban reménykednek, hogy a vajdasági tartományi választáson a haladók listáján kapnak majd biztos helyeket. Rasim Ljaljić mindezt a Blicnek nyilatkozva nem is cáfolta, sőt azt is megerősítette, hogy az előre hozott köztársasági parlamenti választások esetében szintén a haladókkal közösen indulnának.     (Blic)

Hét évvel hátrébb

Habár az IMF szerint az idén a szerb gazdaság 0,5 százalékkal fog bővülni, s az derűlátó előrejelzések hatására Aleksandar Vučić egyszázalékos GDP-növekedésre számít, a valóság némileg árnyaltabb képet mutat. A gazdasági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy még akkor sem lesz okunk örömre, ha ez a meglehetősen optimista forgatókönyv valóra válna, mivel a szerb gazdaság belátható időn belül nem fog visszatérni a 2008. évi szintre. Az elmúlt időszak lejtmenete ugyanis  valójában hét évvel vetette vissza az egyébként is gyenge lábakon álló gazdaságot és ipari termelést.     (Politika)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..