home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Egy fontos hét közepén
Fehér Márta
2020.10.15.
LXXV. évf. 42. szám
Egy fontos hét közepén

Ha meghaladja a félezret a napi fertőzöttek száma, bezárják az iskolákat — Szerbia újjáélesztené a falvakat — Politikai szempontból is döntő napok várnak ránk

Ha meghaladja a félezret a napi fertőzöttek száma, bezárják az iskolákat

Ha a nép nem komolyodik meg, akár két héten belül ötszáz fölé emelkedhet a napi új koronavírus-fertőzések száma — figyelmeztet Branislav Tiodorović, a válságtörzs tagja. Ha ez bekövetkezik, megszüntetik a tantermi oktatást az iskolákban és a felsőoktatási intézményekben — tette hozzá. A mostani hét döntő lesz, kiderül, hogy azok, akik nem tartják be az intézkedéseket, meg tudják-e érteni, hogy a helyzet komoly. Ha nem, teljes kudarcot vallunk — fogalmazott. Minden a fővárostól függ — hangsúlyozta, és kifejtette, ha Belgrádban minden rendben lesz, akkor naponta 100–150 fő között maradhat a COVID—19-pozitívok száma, viszont ha a belgrádiak nem veszik komolyan a helyzetet, nagyon gyorsan elérhetjük a kritikus, minimum 300–400-as számot. Kiemelte Novi Pazar példáját: a délnyugat-szerbiai városban egy hosszú hétvége alatt megszüntették, majd újra bevezették a rendkívüli állapotot. Kifejtette, nem terveznek országos kijárási tilalmat elrendelni, hanem a gócpontokban zárnák be a vendéglátóipari létesítményeket, és betiltanák a kulturális-zenei rendezvényeket, illetve akár városrészeket is készek teljesen lezárni, mert — mint mondta — egyesek felelőtlen magatartása miatt nem kell mindenkinek fizetnie a számlát. (Beta, Danas)

 

Szerbia újjáélesztené a falvakat

A szerbiai falvak fejlesztésére kidolgozott programot a napokban mutatta be a kormányalakítással megbízott Ana Brnabić. Elmondta, expozéjában is kiemelt szerepet kap majd ez a dokumentum, melyet a falvak újjáélesztésével megbízott országos csapat dolgozott ki. Céljuk, hogy a klímaváltozással szemben ellenállóbb mezőgazdaságot alakítsanak ki, és már két év múlva jobb eredményeket várnak. Az országos csapatban 78 szakértő kapott helyet, társelnöke Milan Krkobabić. A javasolt intézkedések közé tartozik a falusi infrastruktúra fejlesztéséért felelős állami alapítvány létrehozása, a falun élő fiatal házaspárok, nők és gyermekek anyagi támogatása. A tervek szerint akár 50 hektár állami földet is kaphatnak megművelésre a fiatal házaspárok, és nagyon kedvező feltételekkel juthatnának házhoz azok, akik falura költöznének. Emellett a mezőgazdasági szövetkezetek számára jelentősen csökkentenék a hozzáadottérték-adót, a határ menti és a hegyvidéki települések pedig teljes adómentességet élveznének a legtöbb adófajta esetében. Országos garanciaalapot is létrehoznának a legfontosabb mezőgazdasági termékek minimális termelői árának fenntartása érdekében, továbbá életre hívnák az állami agrárfejlesztési bankot és a szerbiai mezőgazdasági kamarát. Ana Brnabić megígérte, hogy új kormányának egyik prioritása a szerbiai falvak újjáélesztése lesz. (Tanjug)


Szalai Attila rajza
 

Politikai szempontból is döntő napok várnak ránk

Aleksandar Vučić reméli, hogy az Európai Unió megérti, Szerbia kész tárgyalni és kompromisszumot kötni Koszovóval, Belgrád azonban nem fogad el ultimátumot és egyoldalú üzeneteket. Az államfő hangsúlyozta, a mostani hét nagyon fontos lesz, jelentős döntésekkel és politikai tárgyalásokkal, viszont részleteket nem közölt. Arról is beszélt, hogy hamarosan — feltehetően az új kormány megalakulása után — kiderül, hogy két év múlva, a 2022. évi rendes elnökválasztással egyidejűleg tartanak-e rendkívüli parlamenti választást. Újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy erről csupán lehetőségként beszélt. A koronavírus-járványról is szólt az államfő. Arra kérte a polgárokat, hogy felelősségteljesen viselkedjenek, és tartsák be az óvintézkedéseket. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..