home 2024. szeptember 16., Edit napja
Online előfizetés
Egy félidő nem elég
Tóth Tibor
2024.06.15.
LXXIX. évf. 24. szám
Egy félidő nem elég

Köln: Magyarország—Svájc 1:3 (0:2)

Egy félidőnyi előnyt adott a magyar válogatott Svájcnak az A csoport második mérkőzésén. Marco Rossi fiai bátortalanul játszottak az első negyvenöt percben, amit rutinos ellenfelük kihasznált, és előbb Duah megszerezte a svájci vezetést, majd a félidő utolsó percében Aebischer lövése Gulácsi kapujának bal alsó sarkában kötött ki. Mindkét svájci játékos első gólját szerezte válogatottmezben. A leggyengébb félidőt produkálta a magyar válogatott, amióta Rossi a szövetségi kapitány. A labdával ritkán találkoztak a magyar játékosok, gyakran néma szemlélői voltak a svájci labdajáratásnak, távol helyezkedtek az ellenfél játékosaitól, a gyors ritmusváltásra pedig nem tudtak megfelelően reagálni. A második félidőre már egy éles magyar csapat futott ki, ekkor már gyors, tetszetős támadásokat is vezettek Szoboszlaiék. A 66. percben a Liverpool játékosának bal oldali beadása után Varga Barnabás megelőzte védőjét, és nehéz szögből, fejjel megszerezte Magyarország első gólját az Európa-bajnokságon. A szépítés utáni percekben a magyar játékosok térfölényt harcoltak ki, próbálták megszerezni az egyenlítést hozó második gólt, ehelyett azonban a svájciak lőttek még egyet. Sommer hosszú kirúgásába Willi Orbán nagyon szerencsétlenül fejelt bele, a labda a csereként beállt Embolóhoz került, aki Gulácsit átemelve beállította a végeredményt. A magyar együttes szerdán 18 órától Németország ellen folytatja szereplését az Eb-n.

Szalai Attila rajza

 

Berlin: Spanyolország—Horvátország 3:0 (3:0)

A B csoport első mérkőzésén nem született ilyen sima spanyol győzelem, mint ahogy azt az eredmény mutatja. A spanyolok gólra váltották helyzeteiket, míg a horvátok az első félidőben öt, a másodikban két kiváló gólszerzési lehetőséget puskáztak el. Spanyolország félórai játék után, Morata és Ruiz révén, három perc alatt két gólt lőtt a horvát kapuba, majd a félidő végén Carvajal is eredményes volt. A második félidőben a horvátok soraiból Petković büntetőjét védte Unai Simon, a labda Perišić elé pattant, aki Petkovićhoz passzolt, aki másodszor már nem hibázott. Michael Oliver angol játékvezető azonban visszanézte az esetet, és érvénytelenítette a szépítő találatot, néhány horvát játékos ugyanis még a tizenegyes elvégzése előtt belépett a büntetőterületre. A spanyol válogatottban pályára lépett, és egy gólpasszt is adott Lamine Yamal, aki ezzel az Eb-k történetének legfiatalabb játékosa lett, július 13-án tölti be ugyanis 17. életévét.

Dortmund: Olaszország—Albánia 2:1 (2:1)

Győzelemmel kezdte az Eb-t a címvédő Olaszország. A lényeges kérdések már az első tizenhat percben eldőltek a Dortmundban rendezett találkozón. Meglepetésre Albánia már a 25. másodpercben megszerezte a vezetést, miután Dimarco hatalmasat hibázott, és bedobása Bajramit hozta százszázalékos helyzetbe, aki közelről a léc alá bombázott. Ez volt az Európa-bajnokságok történetének leggyorsabb gólja. Eltelt néhány perc, mire az olaszok a kezdeti sokkból magukhoz tértek, de ezután átvették a játék irányítását, és türelmes játékkal próbáltak a betömörülő albán védelem mögé kerülni. Próbálkozásaikat a 11. percben koronázta siker, amikor Pellegrini beadásából Bastoni 3 méterről a kapu közepébe fejelt. Öt perc elteltével újabb olasz gól született: Scamacca lövése lepattant egy albán védőről, a labda Barella elé került, aki 18 méterről védhetetlenül lőtt Strakosha hálójába. A nyomasztó olasz fölény ellenére a 90. percben kis híján egyenlítettek a góljuk óta teljesen veszélytelen albánok. Egy hosszú indítást Manaj kezelt le mellkassal, de perdítésébe Donnarumma csípővel beleért, megmentve ezzel csapatát a góltól.

A vasárnapi program: Lengyelország—Hollandia (15), Szlovénia—Dánia (18), Szerbia—Anglia (21).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..