home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Egy évtizednyi együtt zenélés — A tizedik vajdasági magyar népzenei találkozó
Talpai Lóránt
2024.01.13.
LXXIX. évf. 2. szám
Egy évtizednyi együtt zenélés — A tizedik vajdasági magyar népzenei találkozó

Kishegyesen a Kátai Vendégházban tartották meg a X. Vajdasági Magyar Népzenész-találkozót. Az idén is mintegy 80 vajdasági, magyarországi és erdélyi aktív népzenész vett részt a rendezvényen.

A Juhászok Civil Szervezet által szervezett találkozón ezúttal is számos előadást hallgathattak meg a jelen levő zenészek és muzsikusok. A kétnapos találkozón dr. Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára és Gombai Tamás vonósoktató a kalotaszegi népzenei gyűjtésről, a felszegi zenekarok zenei repertoárjáról, valamint a prímások játékstílusáról tartott előadást. Sőregi Anna népdalénekes pedig az énektanulás technikáit próbálta bemutatni és átadni a hallgatóságnak. A vajdasági táncházmozgalom kezdetéről és fejlődéséről Szűcs Sándor, a legendás Batyu zenekar tagja beszélt. Mindezen előadások mellett Versendi Kovács József a mohácsi zenekarok repertoárjába, játékstílusába adott betekintést.


Juhász Gábor felvételei

A találkozó második napján megtartott kerekasztal-beszélgetés a népzenei rendezvényekről, képzésekről, fesztiválokról, koncertekről, táncházakról és kiadványokról szólt. A tapasztalt tanárokkal, népzenészekkel, énekesekkel és hagyományőrzőkkel való találkozón a résztvevőknek természetesen lehetőségük nyílt az együtt muzsikálásra, a gyakorlásra és nem utolsósorban a szórakozásra is. A tanórákon kívül ugyanis a népzenei összejövetel az esti órákban a kötetlen társalgásról és az örömzenéről szólt.

Juhász Gábor, a Juhászok Civil Szervezet elnöke és a rendezvény fő szervezője lapunknak elmondta, hogy a jubileum alkalmából nagyon szép számban gyűltek össze. Az eddigiekhez képest talán most voltak a legtöbben a rendezvényen, és a jelenlevők igen erős szakmai programon vehettek részt.

— Nagyon fontosnak tartom, hogy az aktív népzenészek évente cseréljenek tapasztalatot. Mindez nagyon jó hangulatban történik, reggel 5-6 óráig is folyik a program. Kiemelném, hogy ez nem egy öncélú duhajkodás, hanem egy valódi népzenei párbeszéd és találkozó. Példaként említhetném a kerekasztal-beszélgetést is, melyen a zenekarok átbeszélik az évi programjaikat. Emellett kiadványaikról, koncertjeikről és turnéjaikról beszélnek. De szóba kerül még a közös megjelenések lehetősége és a különféle táborok szervezése is — emelte ki Juhász Gábor.



Talpai Lóránt felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..