home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Egy éve tart az orosz-ukrán háború – A végét még senki sem tudja megjósolni
Juhász Petra
2023.02.24.
LXXVIII. évf. 8. szám
Egy éve tart az orosz-ukrán háború – A végét még senki sem tudja megjósolni

Pontosan egy éve tart az orosz-ukrán háború, és egyelőre még nincs kilátás a békére. 2022. február 24-én kitört Ukrajnában a háború, és sokan bíztak abban, hogy rövid időn belül vége lesz, ám ez még mindig nem történt meg. Az események nem csak Ukrajnára és Oroszországra gyakoroltak hatást, hanem az egész világra.

Egy évvel ezelőtt Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte a „különlegeges katonai hadműveletet” a Donyec-medencében. A „Donyecki Népköztársaság” és a „Luhanszki Népköztársaság” helyzetét a minszki megállapodás rendezte, ám röviddel annak aláírását követően kiújultak a harcok ezeken a területeken, amelyeket az ENSZ és a Nyugat nem ismer el függetlennek, noha a lakosság etnikai összetételét tekintve valóban többségében orosz ajkúak lakják. A nyugati világ pedig elítélte ezt a hadműveletet és azóta is szankciók bevezetésével igyekszik súlytani Moszkvát.

Az évforduló alkalmából az ukrán elnök Twitteren közzétett videóüzenetében a támadás első napját „életünk leghosszabb napjának” nevezte.

Túléltük a teljes körű háború első napját. Nem tudtuk, mit hoz a holnap, de világosan megértettük, hogy minden holnapért harcolni kell. – mondta üzenetében Volodimir Zelenszkij és hozzátette: „Tudjuk, hogy 2023 a győzelmünk éve lesz”.

A brit közszolgálati BBC-nek adott interjújában kategorikusan visszautasította, hogy Kijev kompromisszumot kössön Moszkvával. Zelenszkij az interjúban kijelentette, Vlagyimir Putyinnal lehetetlen párbeszédet folytatni, mivel nincs meg a bizalom.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is kitért az egy éve tartó harcokra. Évértékelőjében újra elmondta azt, amit az elmúlt egy évben többször is hangsúlyozott. Tehát, hogy a Nyugat és Ukrajna lépései kényszerítették Moszkvát, hogy bevesse a különleges katonai műveletét, mellyel csak saját magát és saját érdekeit igyekezett megvédeni. Nem hagyhatta, hogy a NATO tovább terjeszkedjen kelet felé, és az orosz határ közelébe telepítsen rakétákat. Hozzátette, hogy az ország ellen bevezetett nyugati szankciók semmit sem érnek és nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Az Európai Tanács tagjai is nyilatkozatot tettek közzé, amelyet az ukrajnai háború tavaly február 24-i kitörésének egyéves évfordulójához igazítottak. A nyilatkozatban hangsúlyozzák, Oroszország Ukrajna elleni agressziója sérti az emberiség értékeit és a béke elleni bűncselekménynek számít, amellyel szemben nem lehet és nem szabad tétlennek maradni.

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktussal kapcsolatban a Kossuth Rádióban Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke kifejtette: Az ukrajnai háborút „minden józan számítás szerint” nem lehet megnyerni, ezért is van szükség mihamarabbi tűzszünetre.

Hozzátette: ezt követően lehet elkezdeni a béketárgyalásokat, amelyek végén kiderül, hogy milyen béke születik. A magyar kormányfő hangsúlyozta, Oroszország nem tudja megnyerni a háborút, mert olyan mennyiségű fegyvert, energiát és pénzt mozgósít a Nyugat Ukrajna mögé, hogy „emberi számítások szerint” valószínűtlen megnyerni egy ilyen erővel szemben egy nyílt katonai konfliktust.

Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa adatai alapján a 44 millió lakossal rendelkező Ukrajnából már több mint 7 millióan menekültek el a háború elől.

Forrás: hirado.hu, pannonrtv.com, origo.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..