Egy épülő, szépülő falu a Székelyföldön

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Egy épülő, szépülő falu a Székelyföldön

A Lázár-kastély egy részeGyergyószárhegy, a vidék egyik legrégibb települése, a történelmi Magyarország legkeletibb részén, a Gyergyói-medencében, Székelyföld szívében található. A falura nagy hatással volt a Lázár család jelenléte, emléküket a központban található Lázár-kastély, a reneszáns...

A Lázár-kastély egy része

Gyergyószárhegy, a vidék egyik legrégibb települése, a történelmi Magyarország legkeletibb részén, a Gyergyói-medencében, Székelyföld szívében található. A falura nagy hatással volt a Lázár család jelenléte, emléküket a központban található Lázár-kastély, a reneszánsz építkezés egyik legszebb műemléke is őrzi. Az objektum, amelyet a XV. században kezdtek építeni, a történelem forgatagában sok vihart megélt, többször felégették és lerombolták, felújítási munkálatai jelenleg is folyamatban vannak. Az 1590-es évek elején itt gyermekeskedett Bethlen Gábor, Erdély fejedelme, édesanyja ugyanis Lázár leány. A XVII. században Erdély legvonzóbb főúri hajléka volt, a Székelyföldre látogató fejedelmek, királyok itt szálltak meg. Napjainkban állami tulajdonban van ugyan, de peres úton többen is megpróbálják visszaigényelni. Falai között a fenntartását ellátó, valamint képzőművészeti táborokat, kiállításokat, illetve népművészeti, néprajzi, közművelődési rendezvényeket szervező Hargita Megyei Alkotóközpont -- Gyergyószárhegy elnevezésű intézmény működik. A kastélyt 1967-től lépésről lépésre restaurálják. Elkészült a központi épületrész, a Gólyás-bástya, valamint a Lovagterem, amelyben faragott bútorok, erdélyi nemesi címerekkel díszített székek és vaslámpák, valamint az eredeti kazettás mennyezet látható.
Új, korszerű, minden igényt kielégítő szálláshely várta ezen a nyáron a képzőművészeti táborok résztvevőit. Az egykori, ,,kicsi iskolá”-nak nevezett, meglehetősen szánalmas állapotban lévő objektum rendezésével, amelyre az anyagiak tetemes részét Hargita megye önkormányzata biztosította, tizenkét, fürdőszobával, televízióval, internetkapcsolattal ellátott, két-három ágyas szobát képeztek ki, amely 32 személy elhelyezésére alkalmas, de található itt modern konyha, tágas ebédlő és bár is. Ugyancsak az idén, a Nagyboldogasszony-napi búcsú köré szervezett falunap keretében adták át a gyönyörűen felújított kultúrházat. A csodálatos, eredeti színekben pompázó szecessziós díszítőelemeket és mintákat a helybéli Czimbalmos Attila festőrestaurátor és csapata állította vissza annak a műszaki leírásnak az alapján, amelyet az egyik lakos több mint fél évszázadon át őrzött. A következő nagy beruházás a község csatornahálózatának a létrehozása lesz.
A látogatóknak érdemes időt szánniuk Gyergyószárhegy egyéb nevezetességeire is: az 1235 körül épült plébániatemplomra, az 1669 és 1752 között épített Ferenc-rendi kolostorra és templomra, a tizenötödik századból származó Szent Antal-kápolnára, illetve az 1658-as tatárdúlás emlékét őrző Tatárdomb emlékoszlopra. Elérhető közelségben van a Gyilkos-tó, a Békás-szoros, a borszéki ásványvízforrások, a parajdi sóbánya, a szovátai Medve-tó, Mádéfalva, Csíksomlyó, Gyergyószentmiklós örmény jegyeket viselő főtere stb. A község szerves része az Erdélyben működő falusiturizmus-hálózatnak, az elszállásolás családi házakban történik, az ott lakó emberek pedig nagyon barátságosak.
 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Egy épülő, szépülő falu a Székelyföldön
Szabadkai Napló
Egy épülő, szépülő falu a Székelyföldön
Média
Facebook

Támogatóink