home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Egy emléknap negyed évszázada
Tóth Lívia
2022.03.23.
LXXVII. évf. 12. szám
Egy emléknap negyed évszázada

Podolszki József (1946—1986) költő, prózaíró, kritikus, publicista születésének 50. és halálának 10. évfordulója alkalmából, 1996-ban Szabadkán a Szabad Líceum szervezésében és a Csáth Géza Művészetbaráti Kör tagjainak közreműködésével alkalmi rendezvényt tartottak. Ekkor merült fel az emléknap rendszeresítésének gondolata, a szervezését pedig a szülőhelye, Bácsfeketehegy vállalta fel, és teszi ezt immár huszonöt éve, a József-naphoz legközelebb eső szombaton.

Az első Podolszki József Irodalmi Emléknapon emléktáblát lepleztek le, és meghirdették a nevével fémjelzett publicisztikai pályázatot. Az elmúlt időszakban a rendezvény megálmodói közül többen már távoztak az élők sorából, ám a megfiatalodott tagság követi a hagyományt.

Az idei emléknap is a bácsfeketehegyi temetőben kezdődött. A jelenlévők lerótták kegyeletüket dr. Bányai János, dr. Juhász Géza, Podolszki József, Sárközi Ferenc, Sziládi János és dr. Vajda Gábor sírjánál. A Kultúrotthon udvarában lévő emléktáblánál Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott beszédet, majd koszorút helyezett el. Közreműködött Kormos Irén versmondó.   

— Sajátos pillanat ez, hiszen a Podolszki József Irodalmi Napok 25. évfordulóját ünnepeljük, de arra is emlékezünk, hogy a barátok, az ismerősök hogyan karolták fel az elfeledésre ítélt költő örökségét, hagyatékát, aki nagyon fiatalon, negyvenévesen halt meg, és aki egy hihetetlen, darabjaiban megmaradt életművet hagyott maga után. Alkalom ez arra is, hogy elgondolkodjunk, magának a költőnek az egyéniségét hogyan tudjuk a sajátunknak érezni, s hogyan tudjuk a mai fiatalokkal elfogadtatni azt a kritikai hozzáállását, amely egyetlenegy elvet tartott maga előtt mindig. Legyen az publicisztika, vers, próza, e népről, vidékről, tájról és mindenekelőtt erről a közösségről szólt, ezért a közösségért akart tenni íróként, újságíróként, emberként is. Ez az, amit tőle tanulhatunk, s úgy vélem, különösen ezen a tájon, az esztétizáló irodalomfelfogás egyik fellegvárában, jólesik egy kicsit megmártózni az ő valóságirodalmában, s arra gondolni, hogy a kettő találkozik egymással — nyilatkozta Hajnal Jenő.


Alkalmi gondolatok az emléktábla előtt

A Bányai János Emlékházban található Kozma Lajos Fiókkönyvtárban Léphaft Pál karikatúrakiállítását, mely a nemrégiben megjelent Gúnyhatár című könyv nyomán született, Klemm József és Heinermann Péter nyitotta meg. Dudás Károly Magyar utak című kötetéről a szerzővel Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője, a kiadvány szerkesztője beszélgetett.

Az idei publicisztikai pályázat nyertese Fehér Miklós lett a Talajvesztettség és tehetetlenség a koronavírus-járvány árnyékában című interjújával. A második díjat Soós Georgina érdemelte ki Az új lány című írásával, a harmadik helyre Kállai Göblös Nikoletta került A strucc című jegyzetével.

A XXV. Podolszki József Irodalmi Emléknap az „Én vagyok itt” című verses-zenés összeállítással fejeződött be, mely arra törekedett, hogy a költeményei révén Petőfi Sándor több arcát mutassa be. Felléptek: Fehér Farkas Hajnalka, Kormos Irén, Tóth Anita, Hajvert Ákos, Sárközi Noémi, zongorán kísért Szakács Zoltán.

Az eseményt, mely a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénye, a Kozma Lajos Könyvtár és a Podolszki József Emlékbizottság szervezte. 


A díjazottak: Soós Georgina, Kállai Göblös Nikoletta, Fehér Miklós


Az irodalmi műsor részlete

 

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..