home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Egy doboznyi figyelmesség
Szakáll Laura
2021.12.04.
LXXVI. évf. 48. szám
Egy doboznyi figyelmesség

Egy kisgyermek se maradjon ajándék nélkül! Ezzel a mottóval az idén is megszervezi a már hagyományossá vált cipősdoboz-akciót a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium. Az intézmény tanárai fontosnak tartják, hogy a diákok jótékonykodjanak, támogassák a leginkább rászorulókat.

A cipősdoboz-akció során Szabadkán a gimnáziumban, illetve Vajdaság több gyűjtőpontján adhatják le a segíteni vágyók az általános iskolás korú gyermekeknek szánt ajándékaikat. A szervezők azt mondják, az adományokat nem feltétlenül kell dobozba csomagolni, édességet, játékot, tanszert, higiéniai szereket is szívesen fogadnak, és a csomagolópapírnak is örülnek. A diákok és tanáruk, Dognar Aleksandar arra törekednek, hogy a felsoroltak közül minden dobozba jusson. Ennek érdekében kinyitják a csomagokat, átrendezik a tartalmukat.


A szervezők felvétele egy korábbi évből

— Több mint tíz évvel ezelőtt Nyúl Sára, Nyúl Zoltán lánya a diákunk volt. Sára úgy döntött, megpróbálja meghonosítani a cipősdoboz-akciót az iskolánkban. Eleinte a suli diákjai hoztak dobozokat. Később is folytattuk a kezdeményezést, mindig a harmadikosainkkal. Ők viszik a plakátokat, ők dobozolnak, közösen nyitjuk ki, csomagoljuk át, pótoljuk ki. Mi ezt cipősdoboz-akciónak nevezzük, de nem kell egy-egy dobozt teletömni ajándékokkal, mindenki a saját belátása szerint, anyagi helyzetétől függően döntse el, mit szeretne ajándékozni. Vannak olyan adományozóink, akik például egy nagy zacskó édességet hoznak. Ez nekünk nagyon sokat számít. Bármilyen módon, bármilyen adománnyal lehet segíteni. A doboznyi ajándékokat mi az általános iskolásoknak szánjuk, de mással is lehet segíteni. Kisbabáknak szánt dolgokat is elfogadunk, illetve a tartós élelmiszernek is örülünk, mert ezekkel a nagycsaládosokat, a rászorulókat tudjuk segíteni. A dobozokat és az egyéb adományokat december 15-éig várjuk az iskolánkban meg a többi gyűjtőponton. Újvidéken az Európa Kollégiumban, Horgoson a Művelődési Házban, Magyarkanizsán a könyvtárban veszik át az ajándékokat, valamint a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium is bekapcsolódott a gyűjtésbe. A kisebb településeken a helyi általános iskolákban vannak gyűjtőpontok — hallottuk a tanár úrtól. 

Az ajándékokat néhány nappal karácsony előtt, az első félév végén adják át a diákok a gyerekeknek Vajdaság több településén.

— Az idén, ahogy korábban is, az első félév végén Nyúl Zoltánnak, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat szerbiai projektmenedzserének a szervezésében indulunk meg, hogy átadjuk a dobozokat. Az első helyszínünk Hajdújárás lesz, majd Drea, de sok más szórványtelepülésre is ellátogatunk. A múlt évben a diákok sajnos nem tudtak részt venni az ajándékok átadásában a járvány miatt, de reméljük, az idén ez nem marad el. Hatalmas öröm látható a gyerekek szemében, amikor várják az ajándékot, megkapják és kinyitják a dobozt, ez a légkör csodálatos. Próbáljuk megerősíteni a tanulóinkban a másokon való segítés fontosságát. Ilyenkor párhuzamosan figyelem a megajándékozott gyerekeket és a diákjainkat, az ő reakciójuk az egész megmozdulás fénypontja. Ezért éri meg ezt évről évre csinálni.

Bővebb információt a közösségi oldalon, a Cipősdoboz-akció 2021 névre keresve találnak az érdeklődők.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..