home 2024. július 27., Olga napja
Online előfizetés
Egy csokor szappanvirág
Szakáll Laura
2023.07.02.
LXXVIII. évf. 26. szám
Egy csokor szappanvirág

A szappan, a legelterjedtebb tisztálkodási szer, nem csak mosakodásra alkalmas. A kézművesség különleges alapanyaga lehet, látványos alkotások készülhetnek belőle. A szappan jól faragható, alakítható, így akár változatos virágformák is készülhetnek az illatos anyagból. A zentaörsi Fügedi Georgina egyik magyarországi látogatása során ismerkedett meg a szappanvirágokkal.

— Akkor még Ausztriában éltünk. A kisfiam bölcsibe járt, ő volt az egyetlen külföldi gyermek a csoportban, és emiatt mi mindig egy kicsit kilógtunk a sorból. Az ünnepségek alkalmával a többi szülő általában saját készítésű ajándékot adott az óvónőknek. Mi egy kicsi lakásban éltünk, nekünk ilyesmire nem volt lehetőségünk. Ekkor merült fel az ötlet, milyen szuper lenne, ha én is tudnék szappanvirágokat készíteni. Korábban nem foglalkoztam semmilyen kézműves-tevékenységgel, de ezt nagyon akartam, mert hittem benne, hogy ezt én is meg tudom csinálni. Természetesen az interneten kezdtem a kutatást. Eleinte a férjem volt az anyagi támogatóm, neki is nagyon tetszett az ötlet, viszont megegyeztünk, hogy először csak néhány formát veszünk, és ha látjuk, hogy valóban sikerül, akkor jöhet a többi. Magát a szappanalapot nem én készítem, azt készen vásárolom. Korábban külföldi oldalakról rendeltük, de amióta itthon vagyunk, Belgrádból, egy nagy kozmetikai cégtől szerezzük be. Ezek 1 kilogrammos szappantömbök. Én mindig SLS-mentes alapanyagot használok, de van kecsketejes, shea vajas, aloe verás stb. A szappanalapot, mely fehér színű, fel kell olvasztani. Nagy figyelmet igényel, hogy ez megfelelő hőfokon történjen. Utána ezt a folyékony szappant lehet színezni és illatosítani, majd virág- vagy más formákba önteni. Amikor megszilárdultak, kivehetőek a 3D-s szilikonformákból.

* Hogyan történik a színezés?

— Én folyékony szappanszínezőt használok a kezdetek óta. Most már tudom, melyik formámhoz körülbelül hány gramm szappanra, illetve hány csepp festékre van szükség, hogy a kívánt színt kapjam. Ez különösen akkor fontos, ha egyszínű virágokból álló dísz készül. Az illóolajok felelnek a szappan illatáért. Általában vaníliát használok, mangót vagy virágillatot. Ezek talán a legközkedveltebbek. De karácsonykor készítettem már zöldalmás, kókuszos, narancsos-fahéjas virágokat is. A szilikonformák elég drágák. Értelemszerűen minél nagyobbak, annál drágábbak. A nagyobb virágformák akár 50-60 euróba is kerülhetnek. Amikor a virágok készen vannak (ezeket előre el tudom készíteni, hogy legyen idejük száradni), már csak a dísz összeállítása marad hátra. Nekem a megtervezés a legnehezebb. Hogy milyen sorrendben, milyen kiegészítőkkel legyen, stb. Általában sok kérdésem van, amikor leadják a rendelést. A dísz szinte bármiben készülhet. Arra is van lehetőség, hogy a megrendelő hoz valamit, kaspót, ajándékdobozt, virágcserepet, mely neki tetszik. Az összeállítás most már körülbelül 1—1,5 óra, de kezdetben akár egy egész nap is kellett hozzá.

* A megrendelők csak ajándéknak, dísznek szánják a kompozíciókat, vagy fürödnek is a virágokkal?

— Kezdetben sokszor kérdezték tőlem, alkalmas-e a virág fürdéshez is. Én mindig nemet mondtam, mivel nem én készítem a szappant. Féltem, nehogy bármilyen irritációt okozzon, habár én bőrbarát színezőket használok. Ennek ellenére nagyon sokan fürödtek vele, és jelezték, hogy semmilyen gond nem volt. Mi itthon kipróbáltuk, és valóban nem tapasztaltunk semmilyen negatív hatást. A kisfiam különösen imádja. Most már vannak kisautós formáim is, így még jobban élvezi a pancsolást. Szerintem bármilyen alkalomra megfelelő ajándék. Készítettem már születésnapra, ballagásra, bérmálkozásra, elsőáldozásra, nőnapra, tanító néninek, óvó néninek, házassági évfordulóra, és még sorolhatnám. Nemrégiben volt egy nagyon barátságos fiatal hölgy megrendelőm, aki egy orvosi rendelő évfordulójára kérte a virágot.

* Mely formák, színek a legkedveltebbek?

— A megrendelők általában rózsaszínű és lila virágokat kérnek tőlem, különböző árnyalatokban. Egyébként bármilyen szín rendelhető, a festékek keverésére is van lehetőség. Rózsa, orchidea, nárcisz, margaréta, boglárka, tulipán is készül. A kislányok imádják a pillangó-, katica-, csillagformákat, főként, ha csillognak.

* Milyen volt a fogadtatás, amikor elkezdtél szappanvirágokat készíteni?

— Nagyon sokan érdeklődnek. Nemrégiben indítottam egy külön Facebook-oldalt csak a virágoknak, a neve Ajándék Ötletek Szappanvirág — Csantavér. Naponta kapok kedves üzeneteket, hogy nagyon tetszenek a virágok, és hogy ezek valóban szappanból készülnek-e. Sokszor érkeznek a megrendelőktől is pozitív visszajelzések, hogy nagy sikerük volt a virágaimnak. Csodálatos érzés, hogy örömet tudok szerezni, és az emberek, akik ott vannak egy születésnapon vagy bármilyen más ünnepségen, szánnak rám annyi időt, hogy küldjenek egy kedves üzenetet.

* Készülsz-e újdonsággal is?

— Szeretnék megpróbálkozni a fényképes, szöveges szappanok készítésével. Ehhez egy speciális papír szükséges, melyre lehet nyomtatni. A nővérem külföldön él, nagyon sok segítséget kapok tőle, mivel ott nagyobb a kínálat alapanyagból. Ezt a papírt is ő hozta nekem, illetve még sok mást is.  Szerencsés vagyok, mert nagyon sokan segítenek nekem. A szüleim a kezdetek óta támogatnak és biztatnak, hogy gyakoroljak, és ne hagyjam abba. A barátaim szintúgy. Nagyon sok fejlődnivalóm van még, és rengeteg ötletem, melyet, ha az anyagiak megengedik, szeretnék megvalósítani.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..