home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egy bazárnyi irodalom
Szerda Zsófia
2021.11.02.
LXXVI. évf. 43. szám
Egy bazárnyi irodalom

Élőben hallgatni kedvenc szerzőidet bizony tud olyan érzés lenni, mint ha élőben hallgatnád a kedvenc zenekarod. Új, számodra ismerős írókat, költőket hallgatni pedig olyan, mint egy előzenekar, melyre rácsodálkozol: jééé, ez milyen jó! Így vannak vele szerintem azok, akik szeretnek olvasni. Tökéletes helyszín és alkalom erre egy koncertterem, akarom mondani, könyvvásár vagy egy irodalmi fesztivál. Mint például a Margó a Várkert Bazárban.

Néhány név a sorból: Háy János, Kollár-Klemencz László, Tóth Krisztina, Danyi Zoltán, Bödőcs Tibor, Berta Ádám, Csányi Vilmos, Simon Márton, Szilasi László. A hallban könyvvásár kedvezményekkel és főleg azokkal a könyvekkel a polcokon, amelyeknek szerzője is szerepel a programlistán. Hogy miután kézben tartjuk a kiadványt, dedikáltathassuk is. És válthassunk két mondatot azzal, aki a kötetet írta. 

Danyi Zoltánnal Veiszer Alinda beszélgetett legújabb kötetéről, melynek címe A rózsákról. A Magvető Kiadónál jelent meg, s egy rózsakertész gondolataiba vezet bennünket. Két egymásra kíváncsi ember jó hangulatú, izgalmas beszélgetésének voltunk fül- és szemtanúi, és végül egészen vallomásosra sikeredett a délután, mintha nem is egy előadótérben, hanem egy teázóban ültünk volna hármasban. Danyi könyvéből Porogi Ádám olvasott fel részleteket.  

Háy Jánost Valuska László faggatta az Európa Kiadónál megjelent Mamikám című könyvéről, mely egy mélyszegénységben élő cigány lány hangján mesél a kisebbségi létről. Arról, hogyan küzd meg a főhős az előítéletekkel, hogyan éli az életét, és hogyan segít neki Mamika, akit jobban szeret, mint a saját anyját. Egy fontos regényről van szó, hiszen azok hangját hallatja Háy, akik nem túl gyakran szólhatnak.

Kollár-Klemencz Lászlót egy egész fúvószenekar, az Újhartyáni Sváb Party is elkísérte a beszélgetésre. Szegő Jánossal legújabb kötetéről, az Öreg Bandáról beszélgettek, mely egy családregény, tele családi legendával, hangszerekkel, nemzedékekkel, történelmi korokkal, melyeken végigmuzsikálja magát az Öreg Banda. A szerző saját életéből is sokat merített a regény megírásához, hiszen ő maga is Újhartyánban, ebben a kis sváb faluban élte gyermekkorát.

Este koncertek voltak, melyek nagyrésze természetesen nem hagyományos formában került az olvasóközönség elé: meghívott vendégek, felolvasások, tehát irodalommal bőven megtöltve. Margós koncertet adott az idén az Aurevoir., a Krizsó Live Act, az Ivan & the Parazol s egy spontán formáció, mely több zenekar tagjaiból áll össze, írókkal, slammerekkel kiegészülve, ez pedig a Magyar Szakítós.

A Margó Irodalmi Fesztivált tíz évvel ezelőtt szervezték meg első alkalommal, az Ünnepi Könyvhét alternatív programsorozataként. Akkor még több helyszínen folyt, egy ideje már a Várkert Bazárban. 2015-ben indították el az első prózakötetes szerzőket jutalmazó Margó-díjat, melyet az idén Halász Ritának adtak át, a Jelenkor kiadónál megjelent Mély levegő című könyvéért. 

Fényképezte: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..