Egy augusztusi este muzsikáló udvara

Egy augusztusi este muzsikáló udvara

Színültig megtelt a Szabadkai Városi Múzeum meghitt udvara, fiatal zeneművészek előadásait hallhatták ugyanis a komolyzene kedvelői. Cselló, zongora, szaxofon, hegedű és fuvola játéka kényeztette a közönséget.

Augusztus 25-én este a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület szervezésében nyolcadik alkalommal valósult meg a már hagyományosnak tekinthető rendezvény. A komolyzenei hangverseny házigazdája Miklenovics Aranka volt. Köszöntőjében kiemelte, hogy nagy hálával tartoznak a városi múzeumnak, amiért rendelkezésükre bocsátotta a helyszínt, mely nemcsak gyönyörű, de az akusztikája is kiváló. A rendezvény Szabadka város önkormányzatának támogatásában is részesül. Az egyesület számára nagy büszkeség, hogy jó kapcsolatot ápol a nagykanizsai Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesülettel.


Mihályi Katalin átveszi az emlékplakettet (a szerző felvételei)

Az esten jelen volt a Kodály Zoltán Művelődési Ház igazgatónője, Kálmánné Szép Terézia is. A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület fennállásának 120. évfordulója alkalmából egy emlékplakettet adott át Mihályi Katalinnak, az egyesület elnökének. 


Radetić Ádám muzsikálás közben

A fiatal művészek között akadtak visszatérő előadóművészek, és olyan is volt, aki most vett részt először a rendezvényen. Ahogyan az elmúlt két évben, a zenészek az idén is szabadon választott műveket játszhattak a közönségnek. Elsőként László Blanka mutatta be csellójátékát Paganini Mózes-fantáziájával, őt Bíró Viola kísérte zongorán. Jean Françaix egyik művét Radetić Ádám játszotta el szaxofonon, szintén Bíró Viola kíséretében. Harmadikként ismét a csellóé volt a főszerep, a hangszert ezúttal Ábrahám Máté szólaltatta meg. Jean-Baptiste Bréval kompozícióját zongorajáték is kísérte, méghozzá Németh György által. Kovács Birkás Tamara Baján él, viszont minden évben hazautazik a hangversenyre. Ezúttal egy Debussy-művet játszott el hegedűn, Németh György zongorakíséretében. A folytatásban Bíró Viola kápráztatta el a közönséget zongorajátékával, Glinka Pacsirtáját adta elő. Tóth Noémi Horvátországból tért haza a rendezvény kedvéért, és Chopin egyik kompozícióját szólaltatta meg fuvolán, Németh György kíséretében. Ezután ismét a László Blanka—Bíró Viola-páros következett, mégpedig Beethoven muzsikájával. A nagy sikerű estet Németh György előadásában az egyesület névadójának, Lányi Ernőnek a Rodostó című műve zárta.

Radetić Ádám minden évben részt vesz a Muzsikáló udvar című hangversenyen.

— Nagyon nehéz nemet mondani Miklenovics Aranka kedves felkérésének, ezért néhány év után már meg sem kellett kérdeznie, automatikusan a fellépők közé tartoztam. Rendkívül kellemes helyszín a múzeum udvara, jó érzés ide becsalogatni a közönséget. Az is fontos számomra, hogy fiatalok lépnek fel ezen a komolyzenei hangversenyen. Mindig új zongorakísérőm van, és minden évben a nyár kellős közepén kell találnom egy művet, melyet előadhatok a közönségnek. Ezt kihívásként élem meg.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink