Egy Töredék töredéke

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Egy Töredék töredéke

Mottó: ''Ki farag valaha bennünket egészre...?” (Babits Mihály) A dedikálás pillanatai: Sorstársaimnak megbecsülésselRadnótit idéző címmel jelent meg a közelmúltban Erdei Ernő, a ''feldarabolás” utáni első (de nagy valószínűséggel sajnos akár az utolsónak is nevez...

Mottó: ''Ki farag valaha bennünket egészre...?” (Babits Mihály)
A dedikálás pillanatai: Sorstársaimnak megbecsüléssel

Radnótit idéző címmel jelent meg a közelmúltban Erdei Ernő, a ''feldarabolás” utáni első (de nagy valószínűséggel sajnos akár az utolsónak is nevezhető) magyar ajkú és szellemiségű egykori pancsovai városelnök harmadik verseskötete. A zsebformátumúra kerekedett kiadvány recenzense Csorba Béla volt, a megjelenését Pancsova város önkormányzata, valamint az újvidéki Forum Könyvkiadó támogatta. Maga a lírai kötet pedig, még ha Töredék is, puszta világra jöttével a pancsovai Petőfi Sándor MME hírnevét igyekezett öregbíteni. És persze a konyhára is hozott valamicskét, hiszen a költő, Ernő bácsi a várostól kapott támogatás szinte teljes összegét a Temes-parti magyarság kultúrfészkecskéje tatarozására ajánlotta fel.
E nemes gesztust a bemutatót szervezők gazdag programmal köszönték meg. Az irodalmi est moderátora Balassa Julianna, a Börcsök Erzsébet Vajdasági Módszertani Központ elnök asszonya volt, a három fejezetbe foglalt huszonhét versből pedig a belvárosi Petőfi Sándor MME és a peremvárosi Tamási Áron SZMME irodalomkedvelői adtak elő egy csokorravalót. Zenei aláfestésként Erős Otília és Györfi Sándor hozott három tételt Ignaz Pleyel hegedűre írt opusából, utána pedig Kiss Samu klarinétjátéka csendült fel Kovács Béla Kodály Zoltán emlékére című művéből. Az est folyamán interjú készült a felnövése napjaira, illetve a menhelyre már az eltelt évek távolából visszatekintő szerzővel, lélekemelő és öntudaterősítő gondolataival pedig az újvidéki könyvkiadó intézet igazgatója, Németh Ferenc úr méltatta a pillanatot. Az eseményt msgr. Fisher János pancsovai esperesplébános és nt. Halász Béla hertelendyfalvi tiszteletes is kitüntette jelenlétével, illetve a helyi Magyar Percek forgatócsoportja vette filmre, mondván: ha a műsor sugárzására nem lesz is mód, a kutakodó utókor attól még hasznát veheti egykoron. Az est végén természetesen a dedikálás sem maradt el.
Az irodalmi találka előtt az egybegyűltek Trajkovity Mária tíz alkotásából megszerkesztett, a tűzről, a parázsról, az új égő anyagot és fuvallatot egyaránt óhajtó zsarátnokról készült fényképkiállítását is megtekinthették. A könnyfakasztó, füstbe burkolt, a végső ellobbanásukig tüzes vitába bocsátkozó vén rönkökről regélő valóságról. Önmagunkról!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Egy Töredék töredéke
Bánáti Újság
  • Borbély Tivadar
  • 2017.07.26.
  • LXXII. évfolyam 30. szám
Facebook

Támogatóink