home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Egészség, sport, környezetvédelem
2023.07.10.
LXXVIII. évf. 27. szám
Egészség, sport, környezetvédelem

A Vajdasági Ifjúsági Fórum kiemelt rendezvénye, a XX. Vajdasági Szabadegyetem, július 5-e és 9-e között zajlott Kishegyesen, a Kátai-tanyán. Az eseménynek az idén 120 résztvevője volt, akik Vajdaság mellett a Kárpát-medence több régiójából érkezetek.

Ezúttal főleg az egészséges életmód, a lelki egészség, a sport és a testmozgás, valamit a környezetvédelem és a környezettudatosság témakörében hallgathattak előadásokat a fiatalok, valamint, a hagyományokhoz híven, műhelymunkák, csapatjátékok, koncertek színesítették a programot. A szabadegyetem idei mottója az Összhangban! volt.

A (nem hivatalos) megnyitón Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntötte a jelenlévőket, és ismertette az MNT ösztöndíj-programját.

Az első napon tartott előadást dr. Vickó Ferenc szerbiai egészségügyi államtitkár, melynek témája a Szexuális élet változásai: Kinek és mikor ajánlott a HPV fertőzés elleni védőoltás Szerbiában? volt.

A XX. Vajdasági Szabadegyetem hivatalos megnyitóját július 6-án tartották, melyen Pásztor István, a VMSZ elnöke mondott üdvözlő beszédet. 

A szabadegyetem meghatározó rendezvény a vajdasági magyar fiatalok számára, igény és szükség van rá, amit az is bizonyít, hogy a férőhelyek gyorsan beteltek – mutatott rá Rózsa Fijóna főszervező, a Vajdasági Ifjúsági Fórum alelnöke. Pásztor István a vajdasági közösségi élet egyik legfontosabb eseményének nevezte a fennállásának huszadik évfordulóját ünnepkő szabadegyetemet.

A nemzetpolitikai kerekasztal beszélgetésen Pásztor István mellett részt vett Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke és Horváth Ferenc, a szlovén parlament országgyűlési képviselője.

A panelbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a testi-lelki egészség és a környezetvédelem is hozzátartozik a szülőföldön való boldoguláshoz. Ehhez nagyban hozzájárult a gazdaságfejlesztési program. Pásztor István kiemelte, azon dolgoznak, hogy olyan körülmények teremtéséhez járuljanak hozzá, melyek azt eredményezik, hogy érdemes legyen itthon maradni. A környezetvédelem témaköre kapcsán hangsúlyozta a már megvalósult, illetve a most épülő beruházások fontosságát.

Délután Dr. Hevesi Krisztina egészségfejlesztő szakpszichológus tartott előadást A Tinder útvesztőjében címmel.

A következő napon a sportnak szenteltek egy délelőttöt, melyen nem csak fiatal sportolók mutatkoztak be, hanem az is kiderült, milyen lehetőségeik vannak a vajdasági tehetségeknek. A jelenlévők megismerhették Bognár Nóra falmászót, Orosz Nikolett asztaliteniszezőt, Kajdocsi Tamás súlyemelt, Calbert Anita atlétát, aki a terepfutásban és a spártai versenyekben találta meg önmagát.

A sportvezetői panelbeszélgetésen részt vett Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Kormányos László tartományi sport és ifjúsági segédtitkár, Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója.

Július 8-án, a rendezvény utolsó napján, a szabadegyetem résztvevői a Regionális Hulladéktároló munkájáról, illetve arról tájékozódhattak, milyen eszközökkel igyekszik az illetékes minisztérium segíteni a környezetvédelem fejlődését Szerbiában. Jelen volt dr. Gligor Gellért, a békovai Regionális Hulladéktároló igazgatója és Jaksa Róbert, környezetvédelmi államtitkár.

A környezetvédelmi beszélgetés mellett a szabadegyetem résztvevői többek között Bereczki Enikő magyarországi szakember előadását is meghallgathatták, aki a Z generáció jellemzőit összegezte.

Forrás: Pannon RTV, Vajdaság Ma

Fotók: Pannon RTV  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..