home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
„Egész világ hadd láthassa: Előre!”
Zséli Ágnes
2022.03.14.
LXXVII. évf. 10. szám
„Egész világ hadd láthassa: Előre!”

A címben szereplő üzenettel emlékeztek vasárnap Törökbecsén az 1848/49-es magyar forradalomra és szabadságharcra. A himnusszal kezdődő megemlékezést a Rákóczi Szövetség Törökbecsei Ifjúsági Szervezetének két tagja szervezte, szöveges, zenés tartalmát ez alkalommal Petőfi gondolataira alapozták.

A Szózat mellett a helyi Teleház Polgárok Egyesülete szavalócsoportjának tagjai a „lánglelkű költő” verseit szavalták, míg a műsort a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület táncosai, énekesei, a Haverok citerahármas, valamint Micsik Béla, a népművészet ifjú mestere által megszólaltatott tekerő hangja tette felemelőbbé. A Csalogató táncegyüttes férfi tagjai verbuválást, illetve szilágysági és gömöri verbunkot mutattak be.

A 174 évvel ezelőtti szabadságharc üzenete mindmáig erőteljesen él — mondta Szabó Karolina, a Rákóczi Szövetség Törökbecsei Ifjúsági Szervezetének tagja, aki a műsort társával, ifj. Becsei Szilveszterrel közösen szervezte. — A márciusi ifjakra példaképként kell tekinteni. Büszkék vagyunk rájuk, mert ki tudtak állni a szabadság mellett.

— Haladni kell előre, összefogni, együtt lenni, úgy, ahogyan a ’48-as forradalomban is mindannyian össze tudtak fogni. A haladás érdekében nekünk is ezt kell tennünk, és támogatnunk kell egymást — emelte ki Báló Bordás Gizella, a Teleház Polgárok Egyesületének vezetője.

A törökbecsei megemlékező esten Kossuth-dalok is elhangoztak, melyeket a mintegy hatvan jelenlévőnek a Csutorás férfikórus tagjai énekeltek el.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..