home 2024. július 27., Olga napja
Online előfizetés
Egész nap társasozhattak a résztvevők
Sörös Vince
2024.05.26.
LXXIX. évf. 21. szám
Egész nap társasozhattak a résztvevők

A Népkörben megrendezték a II. Szabadkai Társasjáték-találkozót. A sűrű program délelőtt 10-kor kezdődött és este 10-kor ért véget. Az érdeklődők támogatói díj fejében léphettek be, majd választhattak maguknak a több mint 250 társasjáték közül. Ha nem tudtak dönteni, a 15 játékmester egyike segített nekik ebben, felmérve a társaság számát, életkorát és kedélyét. Amint helyet foglaltak az érdeklődők, elmagyarázták nekik a játék szabályait és menetét, majd kezdődhetett a szórakozás.

A Népkör kerthelyiségében 11 és 15 óra között az Aranykapu játszóház programját élvezhették a tíz évnél fiatalabbak, ahol az intézmény foglalkozásvezetői népi gyerek- és kreatív kézügyességi játékokkal készültek, emellett óriási fajátékok is várták a kicsiket.

Szabó Attila, a Vajdasági Társasjátékcsoport elnöke elárulta, a klubjukat két éve hozták létre, de társasjátékozni már régebb óta járnak. Péterrévéről érkeztek, ahol 2017 óta létezik valamilyen formában a társasjátékkör. Keresték azokat a vajdasági helyszíneket, ahol az emberek még érdeklődnek eziránt. Mindig igyekeztek segíteni abban, hogy a közös játék létrejöhessen, így alakult meg például több klub is, nemrég Bácsfeketehegyen vagy tavaly Csantavéren, Szabadkán, Palicson.

Ezek a helyek állandó rendszerességgel üzemelnek, de van, amely heti egyszer, havonta vagy ritkábban. Ajánlott követni a Vajdasági Társasjáték nevű Facebook-csoportot, ott szokták megosztani a különféle eseményeket. Vannak még nagyobb rendezvények is, mint például a budapesti Board Game Expo. Az idén nyáron második alkalommal rendeznek meg Péterrévén egy kétnapos rendezvényt, ez a Vajdasági Társasjáték-találkozó, ahol két napon át mindenféle kötelezettség nélkül csak játszanak kifulladásig a résztvevők, majd másnap reggel fölébrednek és folytatják.

Ez valóban arról szól, hogy játsszunk sokat, együtt legyünk, szórakozzunk. A társasjátéknak van egy nagyon jó összekötő ereje, melyet egyre jobban igényelnek az emberek. Mert a számítógépes, internetes játékok elérték azt a szintet, hogy most már az emberek vágynak az online tértől vissza az asztalokhoz, a közösségbe, és egy társasjáték nagyon jó lehetőség erre. Kirakod az asztalra, megtanítjátok a szabályát, és utána van egy apropó, mely miatt az emberek ott ülnek és beszélgetnek. Nem kell ennek születésnapnak vagy koncertnek lennie, hanem lehet a társasjáték egy összekötő kapocs. Lehet a cél a sárkány legyőzése, a legtöbb pont megszerzése vagy partijátékokban a jó hangulat elérése. Évente nagyjából háromezer új társasjáték jelenik meg. Vagyis mindenkinek van egy olyan társasjátéka, amely neki, az ő baráti társaságának, az ő korosztályának vagy tudásának megfelelő. Viszont mivel rengeteg játék jelenik meg, ebből sokat lefordítanak szerbre, magyarra is. Mivel nem olcsók ezek a játékok, ezért én mindenkinek javaslom, hogy menjen el helyi klubokba vagy ilyen alkalmakra, és nézze meg, mi az, ami neki tetszik, érdemes kipróbálni, és utána akár az alapján választani. Úgyhogy erre is kiváló alkalmak az ilyen találkozók — számolt be Szabó Attila.

15 és 16 óra között a társasjátékkvízben mérhették össze tudásukat a jelenlévők, 16-tól 19 óráig pedig Társasjátékkalandok elnevezéssel indult egy, a serdülő korosztály számára kapcsolatépítést, kommunikációt, érzelemviláguk megismerését segítő társasjáték.

Az esemény kiállítói között szerepelt a Kraken, Szabadka legnagyobb társasjátékboltja, a Think Oktatási Központ és a Gamesguru videójáték-szaküzlet, mely az Ecsom — Earth Security Command programmal készült. Erről Perlaki Róbert, a szabadkai Games Guru Kft. igazgatója mesélt részletesebben.

Már tizennégy éve dolgozunk Szabadkán. Játékszoftverek, számítógépek, konzolok és kiegészítők kereskedelmével foglalkozunk. Emellett e-sport-eseményeket is szervezünk. Most az Escom saját fejlesztésű ingyenes mobiljátékunkat hoztuk, melyet az idén fogunk piacra dobni. Jelenleg a bétateszt folyamatban van, de szeretnénk, ha az emberek minél hamarabb megismernék. Ez egy nagyon érdekes, mindenki számára elsajátítható logikai kódfejtő játék, mely majd mobilapplikáció formájában lesz letölthető. Nagyon gyors és dinamikus, viszont mindenki számára érthető.

A sci-fi-mobiltársasjátéknak versenyzőknek szánt mikrotranzakciós része is lesz azok számára, akik nemzetközi szinteken is szeretnék próbára tenni ügyességüket, logikájukat és gyorsaságukat. Az alkalmazást, mely a Föld megmentéséről szól, egyedül és többen is lehet játszani, akár úgy is, hogy nem kell egyidejűleg jelen lenniük a játékosoknak. A győztes csapat nyereményének egy részét valamilyen zöldcélra fogják fordítani.

A késő délutáni órákban Rózsa Zsombor #after! nevezetű szórakoztató társasjátékával ismerkedhettek a kamaszok. A játékosok csapatokat alkotva egyik vidám helyzetből csöppentek a másikba, melyet tudással, találékonysággal vagy ügyességgel tudtak hatékonyan megoldani. A játék célja az volt, hogy végigmenjenek a 68 mező által kínált érdekes feladatokon, és elsőként jussanak be a célba.

A nap folyamán mindenki talált magának szórakozást a profi társasjátékozóktól kezdve az aktív pihenésre vágyókig.

Fényképezte: Sörös Vince

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..