home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egész évben főznek a zentai népkonyhán
Tóth Lívia
2016.12.31.
LXXI. évf. 52. szám
Egész évben főznek a zentai népkonyhán

A zentai Japan Tobacco International (JTI) vállalat tíz éve rendszeresen jelentős összeggel segíti a városban csaknem huszonöt éve működő népkonyhát. Az idén egymillió dinárral járult hozzá a szolgáltatás zavartalan fenntartásához.

A polgárok által ingyen konyhának nevezett objektum hatalmas főzőalkalmatosságaiban télen mintegy 500, nyáron 350 adag készül azok számára, akiknek más módon nem jutna mindennap meleg étel az asztalukra. Az ebédből részesülnek a zentai általános iskolák szegény sorsú diákjai, a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének védencei, a szociális védelmi központban lévő idősek napközijének tagjai is.

Makacsság és kitartás

— A támogatásra mindig szükség van, de különösen ilyenkor, az év végi holtszezonban fogadjuk jó érzéssel, mert most már nincsenek pályázatok — mondta ft. Nagy József atya, a Népkonyhát üzemeltető Caritas zentai tagozatának elnöke. — A dohánygyár donációja biztos pont az életünkben, de én annak is örülök, hogy náluk nem kell pályázni, űrlapokat töltögetni, millió adatot irkálni. Az önkormányzat is megbízható partnerünk, tőle havi 185 000 dinárt kapunk, valamint a helyi vállalatokra és vállalkozókra is számíthatunk. A tevékenységünkhöz nagy megértéssel viszonyulnak a községbeli polgárok, hiszen sokan adják nekünk a terményük egy részét. Néha azt sem tudjuk, ki az adományozó, mert elhozzák a csomagot, melyet nekünk szánnak, és szó nélkül itt hagyják. A külföldiek közül továbbra is a Caritas linzi szervezete a legnagyobb támogatónk, és megemlíteném még a nürnbergi Gute Nachrichtot. Igaz, most ez a segélyszervezetet is pénzhiányban szenved, de az utóbbi években mindig átutalt számunkra 6000 eurót.

* Kik és hányan veszik igénybe a népkonyha szolgáltatását?

— A felhasználók több mint egyharmada olyan iskolás gyermek, aki az iskolában kapja a nálunk főtt egytálételt. A tanév alatt 480-500 adagot készítünk, nyáron 350-et. Ezek a gyermekek a családjukkal a társadalom peremén élnek, és nyáron, ha a szüleik elmennek napszámba, ők nem jönnek el az ételért, nekünk viszont nincs rá lehetőségünk, hogy kiszállítsuk. A diákokat az osztályfőnök és az igazgató javasolja, ők állítják össze a rászorulók névsorát. A felnőtt jelentkezőknek a nevét és címét leadjuk a szociális védelmi központnak, mert a legtöbb szegény sorsú személy már szerepel a nyilvántartásban. Azokhoz viszont, akikről még nem tudnak, az illetékesek kimennek, ellenőrzik a körülményeket, és felveszik őket a listájukra.

* Általános helyzet, hogy a környező községekben nem tudják egész évben működtetni a népkonyhát. Ha elfogy a pénz, egyszerűen bezárják. Zentán hogyan sikerült folyamatossá tenni a munkát?

— Ez a sok támogatón kívül a kitartásunknak is köszönhető. Mi is majdnem mindig a tönkremenés szélén egyensúlyozunk. Állandóan adósságokat törlesztünk, de megélünk, mert bizonyos beszállítóinktól akkor is megkapjuk a megrendelt kenyeret vagy húst, ha éppen nincs pénzünk. Megbíznak bennünk, mert tudják, hogy előbb-utóbb fizetni fogunk. Az alkalmazottainkat ugyancsak meg kell dicsérnem, mert előfordul, hogy hónapokig nem kapnak fizetést, de még sohasem mondták, hogy nem dolgoznak tovább. Kell egy bizonyos fokú makacsság, és azt a reményt sem adjuk fel, hogy végül úgyis jóra fordul minden. Nekem mindig a nyitott, nyüzsgő plébánia volt az ideálom. Zágrábban tanultam, és teológuskoromban kijártam a külvárosi plébániákra, mert ott zajlott az élet. Nos, nem panaszkodhatok, mert nálam is ez van. A kapunk mindig nyitva áll a rászorulók előtt, jönnek-mennek az emberek, viszik az ételt, a használt ruhát, az egyéb támogatást.

Részt vesznek a közösség életében

Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere az elhangzottakhoz hozzáfűzte, az önkormányzat évi 2,2 millió dinárral támogatja a népkonyhát, és ezt a tételt a jövő évi költségvetésbe is betervezték.

Azajip Kozahmetov, a JTI vállalat új igazgatója ezt az alkalmat arra is kihasználta, hogy bemutatkozzon az újságíróknak. A sajtónak adott nyilatkozatában arra is kitért, hogy a zentaiak vendégszeretetét segítségnyújtással és különféle beruházásokkal szeretnék meghálálni. Az elmúlt tíz év alatt hozzájárultak a művelődési ház és a munkarokkantak nappali tartózkodására kialakított épület rekonstrukciójához, a főtéren levő szökőkút felújításához, a központi parkban japán díszcseresznyefákat ültettek, valamint kiállításokat, koncerteket is szerveznek.

A zentai dohánygyár megvásárlása Japán első közvetlen befektetése volt Szerbiában. Egy évtized után megnégyszerezték a dolgozók számát: az első évben 84, jelenleg 300 alkalmazottjuk van. Emellett a vállalat mintegy 1000 családnak nyújt megélhetést, hiszen a felhasznált nyersanyagot teljes egészében hazai termelőktől szerzi be. A JTI az idén 2,7 millió dollárt fektetett be Zentán a kapacitásai bővítésébe, ez pedig csak egy része az eddig beruházott 170 millió dollárnak.


Szabó Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..