home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egész életemben a magyar kultúrát szolgáltam
DÉVAVÁRI D. Zoltán
2006.01.17.
LXI. évf. 3. szám
Egész életemben a magyar kultúrát szolgáltam

A Gyurkovics Hunor Szervátiusz-díjas festőművésszel, egyetemi tanárral folytatott beszélgetésünk elsősorban a gyermekkorára és a művészetére koncentrál. Megtudjuk azt is, hogy a festő nehezen tud ellenállni a szobrászkodásnak, hogy színkeverése automatikus, de egy-egy korszakában vannak elő...

A Gyurkovics Hunor Szervátiusz-díjas festőművésszel, egyetemi tanárral folytatott beszélgetésünk elsősorban a gyermekkorára és a művészetére koncentrál. Megtudjuk azt is, hogy a festő nehezen tud ellenállni a szobrászkodásnak, hogy színkeverése automatikus, de egy-egy korszakában vannak előnyt élvező árnyalatok. A Szervatius-díj idei kitüntetettje azt is elárulja, hogy szenvedélyes pénzérmegyűjtő. A jelentős délvidéki festőművésznek január 25-én a budai várban nyílik retrospektív kiállítása.
* Mikor és miért döntött úgy, hogy a festészet mellett kötelezi el magát?
- Szlavóniában egy kis faluban, Harasztin éltünk, ahol jóformán teljesen el voltunk zárva a világtól. Egyszer az apám egy újságcikket tett elém. Az állt benne, hogy Újvidéken megnyílt az Iparművészeti Akadémia. Nagyon boldog pillanat volt ez az életemben, mert apám megérezte, hogy erre a pályára készülök. S teljesítette a vágyamat. Ekkor ugyan még nem tudtam felmérni, hogy ez az iskola hogyan fest a gyakorlatban. Csak a helyszínen derült ki, hogy azért korántsem az, amit szerettem volna. Mégis jó alapokat adott. A grafikai jelekkel megfogalmazható mondanivaló tömör kifejezésmódját itt tanultam meg, s ezt sikerült a festészetembe is átültetni.
* Hogyan vélekedik arról a stílusról, ami a művészetében ölt testet?
- A kép maga az ember. Református családban nevelkedtem. Úgy érzem, hogy ez nagy szerepet játszik abban a puritán, egyszerű kifejezésmódban, ami az alkotásaimat jellemzi. A mottóm: a tökéletes, puritán egyszerűség, tömörség, teljesség. Éppen ezért az érdeklődésem fogalmakra összpontosít. Ilyen a kezdet és a vég. Vagy az ellentétek: a születés és a halál, az indulás és az érkezés, a megfeszítés és a feltámadás, az enyészet és a megújhodás, az építés és a rombolás. Mindezek a jegyek fellelhetőek a grafikáimban és a festészetemben.
* A színkeverése is sajátos...
- Ha látok egy motívumot, akkor először eldöntöm, hogy ennek ábrázolásához melyik technika a legmegfelelőbb. Általában akvarellel és pasztellel dolgozom. A színek automatikusan kerülnek a kezem ügyébe, nem nagyon gondolkodom rajtuk. Természetesen voltak és vannak különféle korszakaim, amikor egy-egy szín előnyt élvezett: a zöld, a piros vagy a kék. A barna átmeneti szín. A vörösnek egy árnyalata. Az elmúlt egy évtized háborúi, a bombázások megviseltek, s ezt a lelkiállapotot talán ezzel a színnel tudom a legjobban kifejezni.
* Grafika és festészet. Ön miben látja a kettő közötti különbséget?
- A művészet valahol egybeolvad. Rajz, festészet, grafika... Egy-egy téma kifejezéséhez talán jobban illik a grafika, a másikéhoz pedig a rajz.
* Szabadka és a Délvidék számos jó nevű festőt adott a magyar kultúrának. Csincsák Elemér, Oláh Sándor, Hangya András, Winkler Imre, Sáfrány Imre, Szilágyi Gábor, Petrik Pál, Faragó Endre - hogy csak néhányat említsek közülük. Ön kit tart legtöbbre?
- Olyan neveket sorolt itt fel, akikről csak jót tudok mondani. De ha már választás elé állított, akkor talán Hangya Andrást emelném ki. Nagyon becsülöm a munkásságát. Példaképet nem tudok említeni, mert ezen még sosem gondolkodtam el. Az előző generáció tagjait nagyra becsülöm, s rossz érzéssel tölt el, hogy a mai generációk néha hajlandók elfelejteni a nevüket.
* Mit gondol a szobrászatról?
- Régebben volt egy olyan érzésem, hogy a grafika és a festészet mellett ezzel is foglalkoznom kellene. Az idők folyamán azonban valahogy háttérbe szorult. Ettől függetlenül időről időre belevágok. Volt, amikor követ faragtam. Aztán a fa felé fordultam. Ezeket a műveket nem nagyon mutattam még meg a közönségnek, mert elsősorban a saját szórakozásomra készítettem őket. Talán egy napon erre is sor kerül majd.
* Gyurkovics Hunornak mi a legfontosabb az életben?
- Nehéz kérdés. Hirtelenjében nem is tudok rá megfelelő választ adni. Szeretek világot járni, kultúrákat, embereket, művészeteket megismerni. Beutaztam Európát, betettem a lábam Ázsiába - Kínát is megjártam. Szeretem a nyelveket, mert fontosnak tartom a kommunikációt. Ez kétségtelenül Székely Tibor világutazó hatása. Az eszperantót ő ismertette és szerettette meg velem. Az angol, a német, a francia és a latin nyelven kívül ezzel is foglalkozom, mert megragadott a sokszínűsége. Fontosnak tartom a néprajzot és a történelmet, illetve a népművészetet. Baranyában és Szlavóniában több néprajzi gyűjteményt, tájházat alapítottam. Haraszti, Laskó, Vörösmart ebből a szempontból is fontos része az életemnek. És ha már értékekről kérdez, akkor a szenvedélyemről is beszélnem kell. Rabja vagyok a gyűjtésnek. Pénzgyűjteményem van. Elsősorban a régi érméket kutatom, mert a most forgalomban levő bankjegyek gyűjtésének tudományát nem tudtam elsajátítani. A szép bélyegek is érdekelnek, s mint említettem, a néprajz is.
* Nemrégiben a rangos Szervatius-díjjal tüntették ki. Hogyan fogadta?
- Nagy megtiszteltetés számomra, mivel egész életemben a kultúrával foglalkoztam. Ez a díj pedig erről szól. A magyar kultúra szolgálatáról. Nagyon jólesik, hogy észrevették, mivel foglalkozom. Úgy érzem, hogy ez a díj kárpótlása a múlt mellőzéseinek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..