home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Egész éjjel folytak a harcok Ukrajnában
2022.03.02.
LXXVII. évf. 9. szám
Egész éjjel folytak a harcok Ukrajnában

A hírforrások már 350 civil áldozatról szólnak

Bár az utóbbi napokban némileg lassult az oroszok előrenyomulása Ukrajnában, az országot számos támadás érte kedden napközben és éjszaka is. A legsúlyosabb Harkovban történt, ahol a Szabadság teret és a terület igazgatási központját találta el egy rakéta. A Harkov megyei rendőrfőnök arról számolt be, hogy a fegyveres harcban egyetlen ukrán katona sem halt meg.
Magyarországra eddig 104 000-en érkeztek Ukrajnából, és közülük több mint 80 000 lehet olyan, aki a háborús veszély miatt érkezett oda — közölte a magyar miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a közmédiának nyilatkozva. Bakondi György elmondta, Lengyelország után Magyarországra érkezik a legtöbb ukrajnai menekült, és az ő ellátásuk, elhelyezésük fontos karitatív feladat. A magyar állam Kárpátalján is segít, soha nem látott nagyságrendű benzint és élelmiszert juttattak ki — tette hozzá. Magyarország újra szembekerült egy olyan feladattal, amelyet egyszer már a délszláv háborús időszakban kipróbált, gyakorolt és elsajátított, csak itt egy jóval nagyobb nagyságrendről van szó.

Az ENSZ előrejelzése szerint a háború miatt csak Magyarországra több mint 250 000 menekült érkezhet — mondta a főtanácsadó.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Herszon bevételéről számolt be az orosz hadsereg

Herszon ukrán kikötővárost teljesen ellenőrzése alá vonta az orosz hadsereg — jelentette be szerdán Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Konasenkov szerint a Dnyeper fekete-tengeri torkolatánál fekvő város polgári infrastruktúrája, életfenntartó létesítményei és a városi közlekedés a megszokott módon működnek, a városban élelmiszerben és létfontosságú cikkekben nincs hiány. A helyi hatóságokkal tárgyalások folynak a szociális infrastruktúra működésének fenntartásáról is. A tábornok által ismertetett szerdai hadijelentés szerint a Moszkva által „különleges hadműveletnek” nevezett háború kezdete óta az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők katonai infrastruktúrájának 1502 objektumát semmisítette meg, köztük van az ukrán fegyveres erők 51 parancsnoki és kommunikációs csomópontja, valamint 38 légvédelmi radarállomás.

Konasenkov azt mondta, hogy orosz fegyveres erők nagy pontosságú fegyverrel csapást mértek az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a 72. információs-pszichológiai műveleti főközpont létesítményeire Kijevben, és megsemmisítették a tévétorony műsorszóró berendezését. Állítása szerint a csapás következtében lakóépületekben nem keletkezett kár.
Az orosz fegyveres erők elfoglalták Tokmak és Vasziljevka települést, az ukrán erők ott feladták az ellenállást, és önként letették a fegyvert.

Biden: „Kitiltjuk az orosz légitársaságok gépeit az Egyesült Államok légteréből”

Az orosz elnök háborúja előre megfontolt és indokolatlan volt — mondta az amerikai elnök. Bejelentette, hogy — követve Kanada és az Európai Unió országainak példáját — kitiltják az orosz légitársaságok gépeit az Egyesült Államok légteréből. „Szövetségeseinkkel együtt lezárjuk az amerikai légteret minden orosz járat előtt, folytatva Oroszország elszigetelését, és további nehézségeket okozva ezzel gazdaságának” — tette hozzá.

Joe Biden (fotó: Tanjug/ AP Photo/ Alex Brandon)

 

Eddig 453 000-en érkeztek Ukrajnából Lengyelországba

Az ukrajnai háború kezdete óta már 453 000-en érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, kedden 98 000-en lépték át a határt — közölte a lengyel határőrség a Twitter-oldalán.

Pawel Szefernaker belügyminiszter-helyettes a Radio Zet lengyel kereskedelmi adónak szerda reggel adott interjújában elmondta: a keddi szám 2000 fővel kisebb, mint az előző napi. Azt is közölte, hogy a határ ukrán oldalán leegyszerűsítették az ellenőrzési eljárást, és rövidebb a várakozási idő. Kedden a lengyelországi SOS Gyermekfalu képviselője közölte a PAP hírügynökséggel, hogy megérkezett Lengyelországba a szervezet kimenekítési programja keretében az első, 40 gyermekből és 5 nevelőszülőből álló csoport, és egy hasonló létszámú további csoport is úton van.

Humanitárius irodát nyitott az Ökumenikus Segélyszervezet az ukrajnai Lembergben, ahová első nemzetközi segélyszervezetként érkezett.

A közlemény szerint a stratégiai jelentőségű ukrán nagyváros alpolgármesterével és több regionális képviselővel is egyeztettek a segítségnyújtásról. Az Ökumenikus Segélyszervezet információs ponttal segít a magyar—ukrán határ mindkét oldalán, Asztély, illetve Barabás településeken. Debreceni, miskolci és budapesti intézményeiben pedig szálláshelyeket alakított ki, valamint többkamionnyi, élelmiszerből és higiénés szerekből álló adományt vitt a határ menti régióba — ismertették.
Az Ökumenikus Segélyszervezet emlékeztettet, hogy országos adománygyűjtést is hirdetett humanitárius segélyprogramjának támogatására. A segélyszervezet pénzadományokat is fogad a www.segelyszervezet.hu oldalon.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Áder János: „Magyarország most is jól vizsgázik nemzeti összefogásból”

A magyar emberek segítőkészsége óriási, Magyarország most is jól vizsgázik nemzeti összefogásból” — mondta a magyar államfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az ukrajnai háború menekültjeinek nyújtott magyarországi segítséggel összefüggésben. Áder János kiemelte: a magyar emberek az elmúlt évtizedekben többször tettek tanúbizonyságot óriási segítőkészségről, akár természeti katasztrófa, akár háborús konfliktus, akár járvány miatt bajba került embereknek kellett segíteni. Úgy fogalmazott: „A nemzeti összefogásnak országon belül és határon túl is komoly hagyománya van Magyarországon, ebből a magyar emberek kivétel nélkül mindig jól vizsgáztak. Erre joggal lehetünk büszkék.

Az államfő és felesége a magánvagyonából 1 millió forintot ajánlott fel a menekültek megsegítésére.

Összeállította: Tancsik Richárd

Források: (MTI, Szerbiai RTV, Tanjug, Hirado.hu, Euronews)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..