home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Edu-Expo Szabadkán
Szakáll Laura
2021.12.09.
LXXVI. évf. 49. szám
Edu-Expo Szabadkán

Végzős középiskolások számára szervezett oktatási kiállítást a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és a Magyar Nemzeti Tanács. Az Edu-Expo elnevezésű rendezvényt 2018 óta rendezik meg annak érdekében, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok könnyebben eligazodjanak.

Az MTTK épületében megtartott eseményen a magyar nyelven is oktató felsőfokú intézmények mutatkoztak be, valamint az egyetemistákat segítő szervezetek is állítottak fel standokat. Az érdeklődők megismerhették például az újvidéki Európa Kollégiumot, illetve az MNT felsőoktatási ösztöndíjprogramját is bemutatták. Dr. Takács Márta, az MTTK pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettese hangsúlyozta, fontos, hogy a diákok idejében megismerjék a lehetőségeket.

— Középiskolai végzős hallgatókat vártunk, akik arról kapnak tájékoztatást, hol tanulhatnak tovább Vajdaságban a felsőoktatásban, elsősorban magyar nyelven. Itt van az Európa Kollégium is, mely az Újvidéken tanulóknak nyújt szállást és ellátást. Mi is kiállítunk, az Újvidéki Egyetem egyik karaként, hiszen a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar anyanyelvű oktatásban részesíti a hallgatókat. A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola a másik olyan intézmény, ahol nagy számban tanulnak magyar ajkú hallgatók. Itt vannak az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karáról a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék képviselői, és a székhely nélküli képzések, például a magyar agrártudományi egyetem kihelyezett képzései Zentán folynak. Ők is megjelentek, tájékoztatást adnak azzal kapcsolatban, milyen képzések zajlanak. Ifjúsági szervezetek is bemutatkoznak, és nem utolsósorban a társszervező, a Magyar Nemzeti Tanács, melynek a munkatársai a saját támogatásaikat, ösztöndíjaikat ismertetik.

A fiatalokat Jerasz Anikó is köszöntötte. A Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke hangsúlyozta, a rendezvény célja, hogy a végzős középiskolásokat az itthoni továbbtanulásra ösztönözze. Ennek érdekében az MNT felsőoktatási ösztöndíjat nyújt számukra, valamint felzárkóztató programokkal is segíti a leendő hallgatókat.

— A Magyar Nemzeti Tanács nem titkolt szándéka ezzel az eseménnyel az, hogy a végzős középiskolásokban felébresszük az érdeklődést az itthoni továbbtanulás iránt. Ez egy nagyon jó lehetőség, hogy egy helyen, egy térben mutatkoznak be, és a fiatalok információkat gyűjthetnek azoktól a felsőoktatási intézményektől, ahol az oktatás magyar nyelven zajlik, emellett értesülnek a továbbtanulást serkentő és támogató programokról is. Gondolok itt elsősorban a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramjára, amely több elemből áll. Van felvételire való felkészítő programunk, illetve szerb nyelvi felzárkóztató kurzusunk, egynapos tanulmányi kirándulásunk a két legnagyobb egyetemi városba. Itt van az Európa Kollégium is mint egy nagyon fontos lehetőség azon fiatalok számára, akik Újvidéket mint egyetemi várost választják. Véleményünk szerint ez egy jó alkalom arra, hogy a fiatalok nyugodtan átnézzék a kínálatot, személyes kapcsolatot létesítsenek, információkat gyűjtsenek, megválaszolásra kerüljenek az eddig megválaszolatlan kérdéseik. Reményeink szerint a fiatalok nagy számban döntenek majd a továbbtanulás mellett, és sokan választják az itthoni továbbtanulást.

Fotók forrása: MTTK, Szabadka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..