home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Eddig 112 szabadkai részvevő a Diákolimpián
Tóth Tibor
2016.01.24.
LXXI. évf. 3. szám
Eddig 112 szabadkai részvevő a Diákolimpián

Az iskoláknak nagy szerepük van a diákok sportra való nevelésében. Sokan az oktatási intézményekben ismerkednek meg valamelyik sportággal, és a pozitív élmények hatására később valamely klub tagjává válnak. Lehet, hogy nem lesz mindenkiből olimpiai bajnok vagy élsportoló, de már az is eredmény, ha a diák rendszeresen mozog, hiszen ezzel nemcsak testét, hanem lelkét is erősíti.

Szabadkán 1500 általános és középiskolás tanuló vett részt az országos Diákolimpia 2015/2016-os selejtezőin. Eddig négy sportágban (asztaliteniszben, úszásban, kispályás-labdarúgásban, röplabdában) ért véget a kvalifikáció, a szabadkai diákok közül pedig már 112-en részt vehetnek a legrangosabb diákversenyen. Nagy Varjas Árpád, a szabadkai Diáksport-szövetség ellenőrző bizottságának elnöke elmondta, hogy elégedettek az eddig megszerzett kvótákkal, ez a szám azonban még minden bizonnyal nőni fog, hiszen kosárlabdában, kézilabdában, szertornában, atlétikában és sportlövészetben még csak ezután kerül sor a selejtezőkre. Asztaliteniszben a Jovan Mikić Általános Iskola és a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium fiúcsapata és a Lazar Nešić Vegyészeti-Technológiai Középiskola lánycsapata már biztos részvevője a döntőnek, kispályás-labdarúgásban az Ivan Sarić Műszaki Középiskola fiúegyüttese és a Széchenyi István Á. I. lánycsapata harcolta ki a részvételt, röplabdában a Sonja Marinković Á. I. együttese lesz ott a tavaszi vranjei döntőn, úszásban pedig szinte minden iskola adott legalább egy részvevőt, így alakult ki a jelenlegi 62-es úszólétszám.

— Szabadka mint a sportok városa igen büszke lehet diáksportolóira, hiszen a selejtezőből továbbjutott diákok száma elégedettségre ad okot. A diákok a sportágak széles skálája közül választhatnak. A kínálatban főleg azok a sportágak szerepelnek, amelyek az iskolai tantervben is megtalálhatóak, emellett lehetőség van alpesi sí kategóriában is részt venni a Diákolimpián. A tenisz, a karate és a cselgáncs bemutató jelleggel lesz műsoron. A legnépszerűbb sportág mi más lehetne, mint a kispályás-labdarúgás, hiszen minden iskolának van focicsapata. Úszásban és röplabdában is sokan indultak, de az előrejelzések szerint kosárlabdában és atlétikában is szép számú csapat, illetve egyéni sportoló várható. Különösebb elvárásokat nem támasztunk a fiatalokkal szemben, az is szép siker, hogy minden évben Szabadka szinte a legtöbb sportolóval képviselteti magát a zárórendezvényen — mondta Nagy Varjas.

A diákok iskolai selejtezőkön, községi, községközi, körzeti majd körzetek közti megmérettetések után jutnak be a legjobbak közé. A legeredményesebb sportágakhoz a női röplabda és az úszás tartozik, viszont az eddigi legnagyobb siker kispályásfociban született, miután az Ivan Sarić Műszaki Középiskola fiúcsapata az országos ezüstérem után kvalifikálta magát a tavasszal Makarskán megrendezendő világbajnokságra.

A diáksport számára a feltételek nem mindenhol ideálisak, de itt az is belefér, ha a pályaméretek egy picit eltérnek a szokványostól. A versenyeket a Sonja Marinković, a Széchenyi István és a Majsai Úti Általános Iskolák tornatermében, illetve a műszaki középiskola és a Svetozar Marković Gimnázium létesítményeiben bonyolítják le. Vannak olyan iskolák, amelyeknek nincs tornatermük (a többi közt a Đuro Salaj Á. I., a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola), ennek ellenére kiváló eredményeket érnek el a versenyeken. A diáksportot a szabadkai önkormányzat teljes mértékben támogatja, a serlegeket, a játékvezetők tiszteletdíját és a többi költséget is fedezi.

Nagy Varjas tévhitnek tartja azt a gyakran pufogtatott frázist, amely szerint a diákok nem sportolnak, hiszen ha ez így volna, akkor a selejtezőkön nem vettek volna ilyen sokan részt. Inkább attól tart, hogy sportkarrierjük az iskola befejezése után hanyatlásnak indul.

Az idei tervek közé minél több diák megmozgatása és egészséges életmódra való nevelése tartozik, de természetesen senki nem bánná, ha a tanulók érmek sokaságával térnének vissza a dél-szerbiai városban megrendezendő diákötkarikásról. Addig még egy fontos esemény, a szabadkai Bajnokok Ligája elnevezésű verseny vár az általános iskolás sportolókra, ahol röplabdában, kézilabdában, kosárlabdában és kispályás-labdarúgásban mérik fel, hol is tartanak így a Diákolimpia előtt.


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..