home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ecuadori siker a rajton
Tóth Tibor
2022.11.23.
LXXVII. évf. 47. szám
Ecuadori siker a rajton

Vasárnap délután a házigazda Katar és Ecuador párharcával megkezdődött a 22. labdarúgó-világbajnokság. A tornán 32 válogatott méri össze erejét, egy hónap alatt 64 mérkőzést szurkolhatnak végig a labdarúgást kedvelők. Ázsiában másodszor rendeznek foci-vb-t, arab ország először lehet házigazda.

A katari helyszín már 2010. december 2-ától, a rendező ország kihirdetésének pillanatától alaposan megosztja a közvéleményt. Már akkor sokan korrupciót és szavazatvásárlást emlegettek, majd a későbbiekben számtalan észrevételt jeleztek az emberi jogok tiszteletben tartásának hiányával, valamint a stadionok és egyéb infrastruktúra építésével kapcsolatban. Ez az első világbajnokság, melyet az időjárás sajátosságai miatt nem a megszokott nyári időpontban, hanem november végén, december elején rendeznek meg, ami a játékosok számára sem a legjobb, hiszen nagy részük egy héttel a világbajnokság előtt még bajnoki mérkőzést játszott, arról nem beszélve, hogy a kijutott válogatottak nem három, hanem mindössze egy hetet készülhettek a vb-re. A megnyitó előtti napon röppent fel a hír, mely szerint a házigazdák változtattak az alkoholfogyasztási előírásokon, és a stadionokban nem engedélyezik a sörfogyasztást.


Szalai Attila rajza

A labdarúgást kedvelők óriási várakozással tekintenek az elkövetkező egy hónap elé, és kérdések sorozatát teszik fel magukban. Megvédi-e világbajnoki címét a sérülések miatt jócskán tartalékos Franciaország, vagy valamelyik dél-amerikai együttes szerzi meg húsz év után a trófeát? Beleszól-e a világbajnok kérdésébe a felkészülési mérkőzéseken igencsak halovány Németország, a generációváltás alatt álló Spanyolország, az utolsó nagy dobására készülő Belgium vagy a szeszélyes és mindig kiszámíthatatlan Hollandia? Hogy teljesít pályafutása utolsó világbajnokságán Lionel Messi és Cristiano Ronaldo? Meddig jut az egységesnek tűnő, klasszisokkal teletűzdelt, Brazíliával, Svájccal és Kamerunnal egy csoportba került szerb együttes? Mire képesek az afrikai és az ázsiai csapatok? Megannyi kérdés, melynek megválaszolásáért érdemes nap mint nap leülni a képernyő elé, és megtekinteni minden egyes mérkőzést.

A házigazda Katar és a dél-amerikai selejtezőcsoport negyedik helyéről kvalifikáló Ecuador párharca talán az utóbbi világbajnokságok leggyengébb nyitómérkőzését hozta. Már a 3. percben színre lépett a videóbíró, és Valencia elsőre szabályosnak tűnő gólját semmisítette meg — mint a kikockázás után kiderült, teljesen jogosan, hiszen egy ecuadori láb néhány centivel belógott a lesvonal mögé. A török Fenerbahçe játékosa az első fél órában két szabályos gólt is szerzett, az elsőt tizenegyesből, a másodikat fejesből, és ezzel el is döntötte a győztes kilétét, mivel a katariak, végig támadószegény focit játszva, szinte teljesen veszélytelenek voltak az ecuadori kapura. A világbajnokságok nyitómérkőzésein eddig még sosem született tizenegyesgól, és eddig a házigazda együttes még egyszer sem veszítette el a torna első mérkőzését. Az eddigi leggyengébb házigazdának a dél-afrikai válogatott bizonyult, hiszen a 2010. évi világbajnokságon 4 pontot gyűjtve a csoportkörben esett ki. Az első mérkőzésen látottak alapján nagy meglepetésnek számítana, ha Katar nem lépne az afrikaiak helyébe.

Lapzártánkig ez az egy mérkőzés fejeződött be a vb-n, a mai napig (november 23-a) azonban további találkozókat is lejátszottak, így bemutatkozott az utóbbi időszak gyengébb eredményei ellenére is esélyesnek tartott Anglia, a sötét lónak számító Hollandia, a világbajnoki cím egyik várományosának tekintett Argentína és a tavalyi Eb üde színfoltja, Dánia is.

A szerb válogatott bemutatkozásáig már csak egyet kell aludni, hiszen Dragan Stojković kiválasztottjai holnap 20 órától az ötszörös világbajnok Brazília ellen kezdik meg szereplésüket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..