home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
EXIT 2009
JANOVICS Mária
2009.07.22.
LXIV. évf. 29. szám
EXIT 2009

Pillanatfelvétel a fesztiválrólA külföldiek szemével...A péterváradi várban megszervezett Exit - kivonulás fesztiváljára az idén is tömegesen érkeztek a külföldiek. Bár a rendezvény csütörtökön, július 9-én kezdődött, a külföldi résztvevők már hétfőn vagy kedden megérkeztek Újvidékre. Ezeke...

Pillanatfelvétel a fesztiválról

A külföldiek szemével...
A péterváradi várban megszervezett Exit - kivonulás fesztiváljára az idén is tömegesen érkeztek a külföldiek. Bár a rendezvény csütörtökön, július 9-én kezdődött, a külföldi résztvevők már hétfőn vagy kedden megérkeztek Újvidékre. Ezeket a fiatalokat próbáltuk szóra bírni a fesztivál kapcsán.
A kitűzőket áruló fiatalember két finnországi lánynak próbálta elmagyarázni a szerb felirat jelentését - angolul. Itt ismerkedtem meg a már kedden Újvidékre érkező Idával, aki először vett részt a fesztiválon. Érdekelt a véleménye az országunkról, és ő elmondta: kissé félve érkezett Szerbia nem túl derűs múltja miatt. Hotelban szállt meg, gyorsétteremben ebédelt, és az árakat igen alacsonynak tartja.
A Szlovéniából érkezett Alija hétfőn költözött az Exit Campba. A fesztiváltól valójában nem sokat várt, ennek ellenére a beszélgetésünk pillanatában már másképp vélekedett. Az alacsony árak pedig szintén kellemes csalódást szereztek neki.
Pénteken délelőtt Újvidék központjában sétálgattunk. Úgy döntöttünk, helyet foglalunk az egyik kávézóban, és elvegyülünk a külföldről érkezett turisták között. A kávézók megteltek kalapot és hátizsákot viselő fiatalokkal. A város pár napig visszhangzott a nyelvek sokféleségétől.
Az egyik kávézóban beszélgettünk az Angliából, pontosabban Londonból érkező Tommal. Tom és barátai szerdán reggel érkeztek a városba. Az Exit Campban szálltak meg a szőke, fehér bőrű, kissé pirosra sült fiúk. Tommal a fesztivál előnyeiről és hátrányairól beszélgettünk. Nagyon örült, hogy részt vehetett az ismerkedésre és barátkozásra alkalmas fesztiválon, bár úgy gondolja, a tömeg miatt kissé nehézkes a közlekedés a várban. Tom, akinek kedvenc színpada a Dance Arena volt, nem drágállta a rendezvényen megvásárolható cikkeket.
A városban sétálgatva szólítottuk meg a padon ülő koreai lányokat, Sunnyt és Norát. Sunny Szerbiában tanult egy évig, Nora viszont kimondottan a fesztiválra érkezett. Véleményük szerint a szerbiai emberek nagyon barátságosak, a fiúk pedig udvariasak. Sunny és Nora kellemesnek tartották az Exiten uralkodó hangulatot, főleg kedvenc színpadukon, a Trans és a Raggae stagen. Szobát béreltek, és gyorsétteremben étkeztek. A bizonyos esetekben előforduló magasabb árakat elfogadhatónak tartották, a város üzleteit pedig alkalmasnak a vásárlásra, főleg ezekben a napokban, amikor árengedmények csalogatták a vásárlókat.
Külföldi barátaink többsége jövőre is szeretne ellátogatni a városba. Véleményük szerint a fesztiválnak nincsenek hangsúlyozott hátrányai, hibái. Az idelátogatók többsége a kissé esős és hideg időjárás ellenére is egy kellemes rendezvényről beszélt.
És ahogy a vajdasági fiatalok látják...
Dujmovics Viktor és Sóta Ernő is részt vettek a tizedik alkalommal megszervezett Exit fesztiválon. Megkértem őket, meséljenek az élményekben bővelkedő napokról.
Mindketten második alkalommal vesznek részt a négy napig tartó eseményen. Sóta Ernő véleménye szerint az Exit fesztivál résztvevőinek száma nem csappant a világválság miatt, és a várost ebben az évben is ellepték a külföldiek. Ami pedig országunkat, illetve bennünket illet: nem változott semmi, hiszen a válság semmivel sem lett nagyobb az eddiginél. Ernő, aki Vajdaság egyik legszebb városának tartja Újvidéket, az Exit fesztiválon a legtöbb időt a Fusion elnevezésű színpadon töltötte. Elmondása szerint jövőre is szeretne ezen a nagy élmény nyújtó fesztiválon részt venni.
Dujmovics Viktor véleménye szerint kiváló alapötlet volt 1999-ben a fesztivál megszervezése. Az akkor még politikai indíttatású rendezvény mára már nemzetközi zenei eseménnyé nőtte ki magát, a világon megszervezett tíz legnagyobb fesztivál között tartják számon. Mindez a szervezők találékonyságának és a helyszínnek köszönhető. Viktor szerint ahhoz képest kevés a koncert, amekkora mértékű a rendezvény. Véleménye szerint kevesebb DJ-nek kellene fellépnie, és több élőzenei produkcióra volna szükség. Viktor legszívesebben a Fusion színpadnál töltötte az idejét, bár a nagyszínpad előtt is részt vett bizonyos fellépők koncertjén, úgymint a Moby, Arctic Monkeys, Kraftwerk vagy a The Prodigy. Beszélgetésünk során elmondta, hogy bár az itteni fizetésekhez képest magasnak tartja az árakat, ez mégsem gátolta meg abban, hogy az idén is meglátogassa az újvidéki fesztivált.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..