home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
EU-csúcstalálkozó Brüsszelben
MTI
2022.06.23.
LXXVII. évf. 25. szám
EU-csúcstalálkozó Brüsszelben

Csütörtökön és pénteken csúcstalálkozót tartanak az Európai Unió állam- és kormányfői. Az esemény előtt Európai Unió–Nyugat-Balkán csúcsot is tartanak, amelyen Aleksandar Vučić, szerb államfő, valamint a Nyitott Balkán kezdeményezés országainak vezetői is részt vesznek. Aleksandar Vučić az értekezletre közösen utazott el Albánia és Észak-Macedónia miniszterelnökével.

Az EU-s állam- és kormányfők tanácskozásán napirendre kerül a háborús helyzet, Ukrajna, Grúzia és Moldova tagjelölti státusza és a globális minimumadó kérdése is. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a csúcstalálkozó kapcsán arra szólította fel az uniós vezetőket, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat az Oroszországgal szembeni újabb, hetedik szankciós csomagról.


Fotó: audiovisual.ec.europa.eu

Orbán Viktor a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésen kijelentette, Magyarország már közel 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására, valamint még több ukrán diák fogadására is.

Magyarország támogatja, hogy Ukrajna és Moldova mellett Georgia és Bosznia-Hercegovina is európai uniós tagjelölti státuszt kapjon – jelentette ki Varga Judit Brüsszelben.

Ukrajna nagyon erős parlamentáris demokráciával és jól működő közigazgatással rendelkezik és az Európai Bizottság azon véleményen van, hogy megérdemli a tagjelölt státuszt, természetesen azzal a feltétellel, hogy az ország számos további fontos reformot hajt végre – jelentette ki Ursula Von der Leyen, az uniós testület elnöke az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában elmondta: Magyarország támogatja Ukrajna, Moldova és Georgia tagjelölti státuszát is, valamint a nyugat-balkáni országok európai integrációjának felgyorsítását is.

Az Európai Tanács (EiT) európai uniós tagjelölti státuszt fog adni Ukrajnának és Moldovának, és egyértelmű jelzést fog küldeni az európai perspektíváról Georgia számára is – jelentette ki Charles Michel elnök Brüsszelben. Hozzátette, a tanácskozás rendkívül fontos lesz abban a tekintetben, hogy az EU új lendületet adjon az érintett nyugat-balkáni országok uniós csatlakozási folyamatának.


Fotó: Tanjug/ AP/ John Thys

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..