home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
EU-csúcs: Nagy aggodalomra adnak okot a vírusmutációk
MTI
2021.01.22.
LXXVI. évf. 3. szám
EU-csúcs: Nagy aggodalomra adnak okot a vírusmutációk

Továbbra is fenn kell tartani a koronavírus-járvány ellen bevezetett korlátozó intézkedéseket.

Szükség esetén pedig akár szigoríthatnak is rajtuk - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az EU-tagállamok vezetőinek informális csúcsértekezletét követően.

Sajtótájékoztatóján kiemelte, az unió belső határainak nyitva kell maradniuk a belső piac működése érdekében, azonban elképzelhető a nem alapvető fontosságú utazások korlátozása. A tagállami vezetők rendkívüli jelentőségűnek nevezték az antigén gyorstesztek alkalmazásának és a koronavírustesztek eredményeinek kölcsönös elismerését. Az Európai Unió Tanácsa az erre vonatkozó közös uniós keretszabályokról az értekezletet megelőzően ajánlást fogadott el.

A beoltást igazoló, úgynevezett vakcinaútlevéllel kapcsolatban a fórum elnöke azt mondta, a kérdésre a tagállami vezetők később visszatérnek, ugyanis csak a járvány későbbi szakaszában lehet majd felmérni, miként és milyen körülmények között alkalmazhatók az ilyen tanúsítványok.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, szerinte a határok lezárása nem megfelelő eljárás a vírus megfékezésére, ezért célzott intézkedéseket javasolt, köztük a járványhelyzetet mutató térkép színkódjai között egy újabb, sötétvörössel jelölt kockázati kategória bevezetését.


Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..