home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
EU-csatlakozási tárgyalás
(vas)
2013.11.20.
LXVIII. évf. 47. szám
EU-csatlakozási tárgyalás

Szabadkára látogatott Gál Kinga és Schöpflin György néppárti európai parlamenti küldött: a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőivel tárgyaltak. Pénteken tartotta meg ugyanis első ülését Belgrádban az Európai Parlament és a Szerb Parlament azon munkacsoportja, amely az EU-csatlakozási tárgyalások során dolgozik majd együtt.

A megbeszélésen Szerbia EU-s felzárkóztatásáról folytattak beszélgetést, különös tekintettel a vajdasági magyarság jogaira és helyzetére.

— Egyebek között azért vagyunk itt, hogy a Magyar Nemzeti Tanács és a VMSZ vezetőitől megtudjuk, melyek a valóban lényeges és felvetendő kérdések a belgrádi tárgyalásokon — nyilatkozta Gál Kinga.

— Megemlítjük a nemzeti tanácsok kompetenciájának témakörét, hiszen nagyon fontosnak tartjuk, hogy a magyar nemzeti közösségnek van nemzeti tanácsa, amely ha jól tudja alkalmazni ezt a törvényt, és ha megkapja a megfelelő anyagi támogatást, akkor újabb lépést tehet a közösség tartós fennmaradása felé. Ha ezt a jogot meg akarják csonkítani, akkor fel fogjuk emelni a szavunkat Belgrádban, és elmondjuk majd, hogy ezt nemcsak Magyarország tartja fontosnak, hanem Brüsszel is. A másik kérdés a Vajdasági Regionális Autonómia megvitatása lesz, hiszen ez is alkotmánybírósági döntés előtt áll. Határozatot várunk a kollektív bűnösség témakörében is — jelentette ki a képviselő.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..