home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
E. T. A. Hoffmann és híres meséi
Dr. Csermák Zoltán
2022.11.19.
LXXVII. évf. 46. szám
E. T. A. Hoffmann és híres meséi

Az elmúlt év végén mutatta be a Magyar Állami Operaház Offenbach Hoffmann meséi című művét. A francia zeneszerző egyetlen operája több mint negyedszázad után került ismét fővárosi színpadra, így nagy várakozás előzte meg a színre vitelt.

A dalművet nagyon szeretem, s az elmúlt évtizedek alatt többször láttam. Mostani megtekintésében két dolog motivált: egyrészt a darabot az Erkel Színházból áthozták a gyönyörűen felújított Operaházba, másrészt nyáron emlékezhettünk meg a német romantika kiemelkedő alakja, E. T. A. Hoffmann halálának 200. évfordulójáról.

Hoffmann igazi polihisztora volt korának, íróként, komponistaként, jogászként és grafikusként szerzett nevet. A sokrétű alkotó Poroszország fővárosában, Königsbergben született, a város Kalinyingrád néven jelenleg Oroszországhoz tartozik, s az enklávé az embargó kapcsán igen gyakran kerül az újságok címoldalára. A metropolisz a poroszok szellemi központjának is számított, s olyan kiváló elméket adott a világnak, mint Immanuel Kant. Hoffmann édesapja udvari törvényszéki ügyvédként dolgozott, s a jogi pályán fiának is fényes jövőt jósoltak, de egy csínye örökre tönkretette karrierjét. Egy fényes estélyen a jelen lévő nobilitásokról gúnyrajzokat készített, amiből nagy botrány kerekedett, és felettesei egy lengyel porfészekbe száműzték.


Hoffmann (Berlini Városi Múzeum)

Kortársai Hoffmannt örök békétlennek tartották. A porosz társadalom anomáliáit, a polgári társadalmat rémálomnak tekintette, s a maga módján menekült belőle. Nemegyszer a múltban vagy a mesék világában talált megnyugvást. A mesékben szürreális gondolatait vetette papírra. Leghíresebb műve, a Diótörő és Egérkirály igazi horror: a pozitív oldalt a bábu, Diótörő képviseli, míg a gonoszt az Egérkirály testesíti meg. Alexandre Dumas is feldolgozta az alaptémát, egy kicsit finomítva a szörnyűségeken. A darab 1892-ben Csajkovszkij balettjével indult világhódító útjára A diótörő címmel. Magyarországon a táncjáték karácsony idején mindig feltámad, az Operaházba már hónapokkal az ünnep előtt — horribilis áron — elkelnek a jegyek, a Müpában óriásbábuk keltik életre az álomtörténetet, s a Szegedi Kortárs Balett előadását is ugyanitt láthatta korábban a közönség. A filmfeldolgozások száma is tekintélyes, s egy magyar musical is született a témában.

Ugyancsak ismert hazánkban Hoffmann Az arany virágcserép című romantikus kisregénye. A téma ezúttal is valóságon túli: Anselmus diák, a főhős számtalan kalandot él át, mígnem megleli a boldogságot. A mű öt fordításban is megjelent az elmúlt száz évben Magyarországon, legutóbb 2017-ben.

A Hoffmann meséi című opera a szerző három novelláján alapul: az első felvonás alapja a Homokember, a másodiké a Mese az elveszett tükörképről, a harmadiké pedig a Rat Krespel című elbeszélés.

Offenbach nagy formátumú művet alkotott. A mesevilágot és az abszurdumot ötvöző opera énekesek, rendezők, zeneigazgatók számára egyaránt jutalomjáték.


Königsberg (Wikimedia)


A diótörő, Müpa, 2017—2018 (Nagy Attila felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..