home 2023. március 31., Árpád napja
Dúrmoljunk harmadjára!
Csermák Zoltán
2020.01.15.
LXXV. évf. 2. szám
Dúrmoljunk harmadjára!

Évkezdő vajdasági népzenei tábor

Harmadszor rendezték meg január elején a Dúrmoló Téli Népzenei Tábort. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza vajdasági szervezetének ötnapos rendezvényén idén kilencven fiatal vett részt.


Fotó: VMMI

Nagy sikerrel zárult az idén harmadszor megrendezett Dúrmoló Téli Népzenei Tábor. A szellemes elnevezés ráillik a találkozó hangulatára: a dúr és a moll hangsorból eredő mozaikszó, amely egyben a téli álomból ébredőkre is utal. A Hagyományok Háza vajdasági hálózata és  a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös rendezvényét január 7–11. között Tóthfaluban tartották. A vonós-, citera-, ének-, furulya-, tamburaoktatásra szóló felhívás elérte célját, a maximum 65 főre tervezett találkozón kilencvenen vettek részt, ami az előző évi létszám másfélszerese.

A helyi Kaszap István Kollégiumban gyerekek és fiatal felnőttek összesen 11 csoportban muzsikáltak. Idei újdonság volt, hogy az eddigi években meghirdetett népi vonós – kezdő és haladó hegedű, kezdő és haladó brácsa, nagybőgő –, énekes, kezdő és haladó citerás szekciók mellett kezdő és haladó furulyaoktatást, középhaladó hegedű, valamint tamburaoktatást is tartottak. A jelentkezők alsó korhatára kilenc év volt, míg a haladó vonósoktatást tizenöt év felettieknek ajánlották a szervezők.


Fotó: VMMI

A fiatalokkal kiváló oktatói gárda foglalkozott, olyan képzett zenészek adták át tudásuk legjavát, mint a Fokos zenekar tagjai, a Juhász zenekar két zenésze, a Pendergő Tamburazenekar és a Csörgő citerazenekar muzsikusai. A kiváló hangulatú összejövetelen különösen népszerű volt a közös éneklés, a tánctanulás, s az elmaradhatatlan táncház. A közös munka ugyan a zenélés örömére fókuszált, de az öt napban barátságok is szövődtek. A népzenei tábor január 11-én, szombaton 15 órakor egy gálaműsorral zárult, a díszelőadáson a résztvevők számot adhattak a tanultakról, s már együtt szövögethették terveiket a jövő évi összejövetelre. A program a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósult meg.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..