home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Dúlával szülni
LACKÓ VARJÚ Sára
2014.04.02.
LXIX. évf. 14. szám
Dúlával szülni

Szüléstámogatás asszonytársi segítséggel — A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban a dúlák nemzetközi hete alkalmából Vataščin Balázs Emese gyógytornász, jógaoktató, dúla tartott előadást a dúlák professzionális vajúdástámogató és szüléskísérő tevékenységéről. Térségünben keveset hallunk erről a szüléstámogató foglalkozásról, az amerikai kórházakban viszont már szakképzett dúlák állnak az állapotos nők rendelkezésére.

Ki a dúla?

A nőket mindig is nők vették körül, illetve támogatták a szülés alatt — ez a világ szinte minden kultúrájában megfigyelhető. A szülést ábrázoló alkotásokon jól látható a szülőnő, a bábaasszony és egy harmadik nő. Ő a dúla, azaz a vajúdó női rokona, barátnője vagy szomszédja, aki asszonytársát támogatja szülés közben. A dúla görög eredetű szó, jelentése női szolga. A kifejezést mai értelmében először 1969-ben használták, majd később az orvosok is átvették.

Mi a dúla feladata?

Egy professzionális dúla a vajúdás során, a szülés alatt és több órával azután is folyamatosan gondoskodik az anyáról, illetve támogatja őt. Vajúdástámogató eszközöket hoz magával, ráhangolódik az anya igényeire, félelmeire, gondjaira. Az egészségügyi nővéreket is bevonja munkájába, az orvosi tanácsadást azonban elkerüli. Fenntartja a kismama ösztönös pozícióját és helyváltoztatását, támogatja az anya ritmusát és rítusait. 

— Mindenekelőtt azt kell meghatározni, hogy mit nem tesz a dúla: nem egészségügyi szakember, ezért nem végez várandósgondozást, vizsgálatokat, nem diagnosztizál, nem segíti világra a babát, és nem végez újszülöttvizsgálatokat. A dúla nem bírálja az anya döntéseit, és nem engedi, hogy személyes értékelései, gondolatai befolyásolják a kismamát. Nem helyettesíti a férjet. Olyan kényelmi intézkedéseket ajánl, amelyek segítik az anyát a vajúdás alatt. A dúlát a várandós anyuka már jóval a szülés előtt felkeresheti, és információkat kérhet tőle, amelyek alapján meghozhatja a számára legmegfelelőbb döntést a szülés módjáról. A dúla csupán segíti ezeket a folyamatokat, nem befolyásolhatja őket, tehát csak lehetőségeket tár fel, és nem egy utat jelöl ki, melyet feltétlenül követni kell. Kíséri, és nem levezeti a szülést. Megnyugtatja, és nem fegyelmezi a kismamát — mondja Vataščin Balázs Emese.

A természetes oxitocinról

Ha a vajúdást nem akadályozza alaptalan stressz és félelem, a nő agyalapi mirigye természetes oxitocint választ ki, és azt a véráramba juttatja. Az agy egyébként más, az agyon belüli területekre is kiválaszt oxitocint. Ennek négy hatása van: jelentősen megnövekszik a fájdalomküszöb, így az anya kevésbé érzékeny a fájdalomra, továbbá álmosságot idéz elő és nyugalmat eredményez, a szülés után pedig segíti az anyát, hogy közelebb érezze magát a babájához.

— A félelem, a stressz és a fájdalom negatív visszacsatolási kört alkot. Akármelyik beindíthatja a másikat, és aktiválhatja a stresszreakciót. Például az anyának a saját testével vagy a babájával kapcsolatos hiedelmei aktiválhatják a félelmet és a feszültséget, ami visszatarthatja a vajúdást. A kényelmetlen pozíciók, valamint az intenzív rossz bánásmód szintén növelheti a fájdalmat és a stresszt. A dúla többféle képességet is kifejleszthet arra, hogy bizonyos pontokon belépjen a nő stresszciklusába, és azt megszakítsa. A dúla a nem orvosi, nem gyógyszeres módszerek alkalmazásával aktívabban és gyakran finomabban, érzékenyebben tud dolgozni a nyugtalanság és a fájdalom csökkentése érdekében — mondta a szakértő.

A vajúdóra szánt idő

Noha a vajúdó nők a nővérek idejének 53%-át igénylik, a kórházi praxis szerint ez az érték sajnos csak 6—10%. Ez alatt az idő alatt a nővérek a vajúdó nő kényelméről, érzelmi és fizikai támogatásáról gondoskodnak. A dúla ezzel szemben ideje és figyelme 100%-át irányítja a vajúdóra.

— A dúlai támogatás célja az anya hozzásegítése a harmonizált, nyugodt állapothoz, mely hozzájárul a természetes folyamatok beindításához és fenntartásához, lehetővé téve ezzel a természetes, komplikációmentes szülést. A dúla által nyújtott támogatás minőségileg eltér a megszokottól. Nem váltásban dolgozik, hanem megszakítás nélkül, tehát folyamatosan támogat a vajúdás, a szülés és igény szerint a gyermekágyi nyugalom idején is — tudtuk meg Emesétől.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..