home 2023. március 28., Gedeon napja
Dubravka Đukanovićot fogadta dr. Pásztor Bálint
Pannon RTV
2021.04.07.
LXXVI. évf. 14. szám
Dubravka Đukanovićot fogadta dr. Pásztor Bálint

A Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet igazgatójával, Dubravka Đukanovićtyal találkozott ma dr. Pásztor Bálint.

Az egy órás beszélgetés alatt a találkozó résztvevői számba vették a Szabadka várossal kapcsolatos aktuális településrendezési és műemlékvédelmi kérdéseket. 
Az elnök ez alkalomból megköszönte a támogatást, amit az intézet műemlékvédelmi ügyekben illetékes intézményként nyújtott Szabadka központjának 2. övezetét alkotó történelmi belváros megőrzésében, valamint az épített örökség védelmével kapcsolatos kérdésekhez való magas szintű szakmai hozzáállását. Az elnök szavai szerint nem szabad megismétlődnie annak, ami a Radić fivérek utcájának felújításakor történt, ugyanis az akkori városvezetés nem tartotta tiszteletben a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet szakmai véleményét.

A képviselő-testület elnöke kiemelte, nagyon örül annak, hogy az önkormányzaton belül sikerült egyetértést elérni abban, hogy egyetlen olyan épület se legyen lebontva, ami értéket képvisel a város központjában. Mindannyiunk érdeke ugyanis, hogy megőrizzük ezt a történelmi városmagot, amely kulturális örökségünk részét képezi, és jelentős idegenforgalmi potenciállal bír, és ezeket az előnyöket nagy körültekintéssel és hatékonyan kell tudni hasznosítani. A művelődési értékek mellett a területnek nyilvánvalóan gazdasági jelentősége is van, ugyanis egy jól átgondolt bemutatkozással és jó stratégiával Szabadkát egy vonzó úticéllá tehet. 

A Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet igazgatója elmondta, hogy a védett épületek és területi egységek meg nem újuló erőforrások, melyek minden közegben prioritást képeznek. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne bizonyos változtatásokat eszközölni rajtuk, de azok nem lehetnek drasztikusak. 

Szó esett arról is, hogy időszerű lenne a Városháza homlokzatának felújítása is, ami kiemelten jelentős feladat, és emellett fontos lenne az is, hogy a munkálatok minél gyorsabb ütemben folyjanak, hogy ez a csodás épület ne legyen hónapokig elkerítve és letakarva. Ez egyrészt azért fontos, mert az épületben működő hivatalokban nem szünetelhet a munka, másrészről pedig ez az épület a város központjának legnagyobb dísze.

Dr. Pásztor Bálint továbbá segítséget kért az intézet képviselőitől egy szakmai konferencia megszervezésével kapcsolatban a belváros a turizmus szolgálatában témára, amelyen néhány hazai és külföldi város bevált gyakorlatának példáján keresztül megvizsgálnák úgy a magán-, mind az állami tulajdonban lévő védett épületek megőrzésében és felújításában szerzett tapasztalatokat. A szakmai összejövetelre a járványhelyzet alakulásától függően akár már az idén ősszel sor kerülhetne. 

Az elnök beszélt a Városi Könyvtár homlokzatának felújításáról is, ami a tervek szerint az év végéig befejeződhetne, mert az épület bejárati részére pályázat útján már biztosítottak az anyagiak, de lehetőség van arra is, hogy a munkálatok az épület egészére kiterjedjenek.

Az intézet igazgatója készségét fejezte ki a további együttműködésre és ígéretet tett arra, hogy az önkormányzat a jövőben is számíthat szakmai segítségükre minden, a hatáskörükbe tartozó kérdésben.

A találkozóra a képviselő-testület elnökének kabinetjében került sor, és azon jelen voltak Kern Imre alpolgármester, Góli Csilla, a városi tanács kommunális ügyekkel és fejlesztésekkel megbízott tagja, Ercsi Hargita idegenforgalmi ügyekkel, beruházásokkal és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tanácstag, Silling Léda, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója, és Vladimir Džamić, a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet művészettörténésze.  

Fényképezte: Pannon RTV

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Belpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..