home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Dráma az utakon, több felvonásban
Tóth Péter
2014.02.05.
LXIX. évf. 6. szám
Dráma az utakon, több felvonásban

Már azt hittük, a klímaváltozásnak, a véletlenek alakulása folytán, vagy egyéb okok miatt nem is lesz az idén tél. Fenyegető influenzajárványról beszéltek az emberek, melynek közeledtét az enyhe idővel magyarázták, amikor január utolsó napjaiban a tél megmutatta a foga fehérjét.

Mottó: Nem ette meg a kutya a telet

Már azt hittük, a klímaváltozásnak, a véletlenek alakulása folytán, vagy egyéb okok miatt nem is lesz az idén tél. Fenyegető influenzajárványról beszéltek az emberek, melynek közeledtét az enyhe idővel magyarázták, amikor január utolsó napjaiban a tél megmutatta a foga fehérjét.

Topolya és Kishegyes községek területén már pénteken, január utolsó napján hajnalban nagy fennakadások voltak a közlekedésben. Az orkán erejű szél a mindössze 15-20 centiméteres hótakaróból helyenként két méteres hótorlaszokat hordott az utakra. Több helyen egész gépkocsisorok estek a hó fogságába. A Topolya és Kishegyes közötti út egyfolytában járhatatlan volt. Ezen a szakaszon a hajnalban elakadt járműveket csak órák után sikerült kiszabadítani. A Bajsa felé vezető úton a katonaság járműveit is be kellett vonni a mentésbe. A szabadkai Vojput, a topolyai Komgrad Közvállalat és a kishegyesi Telekrendezési Közvállalat a helyi közösségek munkagépeit kivezényelte, az orkán erejű szél és a veszteglő gépkocsik pedig csak nehezítették a mentést.

Az autóúton is leállt a forgalom

Péntek este több mint ezer ember várakozott az autóúton a hó fogságában. A mentés közben szombaton hajnalban a helyszínre érkezett Aleksandar Antić közlekedési miniszter, Vanja Vukić, a belügyminisztérium államtitkára, Zoran Đorđević, a védelmi minisztérium államtitkára és Predrag Marić, a rendkívüli helyzetek szektorának vezetője. Sok embert sikerült kimenteni, azonban még mindig kilométeres sorokban várakoztak az utasok, a szél nem csillapodott, a helyzet egyre rosszabb lett. Szombaton 13 órakor érkeztek meg az első helikopterek, gyors tempóban kezdődött meg előbb a gyerekek és a terhes nők, majd a többi utas evakuálása is. Ekkor már voltak olyanok, akik mintegy 20 órát töltöttek járműveikbe szorulva a hó fogságában. A helikopterek a topolyai labdarúgópályán landoltak, ahol szervezetten fogadták és elhelyezték az átfázott és kimerült embereket. A helikopteres mentésnél Aleksandar Vučić, a kormány első alelnöke is segédkezett.

A Vöröskereszt topolyai székházában, a Csáki Lajos Általános Iskolában és a Nikola Tesla Általános Iskolában több száz embert helyeztek el. A Bethesda Szeretetszolgálat épületét is megnyitották, 300 további személy magánházakba nyert bebocsátást, emellett megteltek a szálláshelyek a vendéglátóipari létesítményekben is. A Topolyán rekedtek számára a Vöröskereszt ételt, meleg italt biztosított, elutazásuk előtt pedig kenyeret és konzerveket kaptak az útra. Topolyán mintegy 2000 embert sikerült elhelyezni és ellátni. Kishegyes község területén is több száz evakuált személyt helyeztek el, a legtöbben a református egyház Leuenbergi otthonában és a kultúrotthonban lettek ellátva.

Az embereket szombat estig sikerült evakuálni, ám vasárnap reggelre sem javult a helyzet. Az utak továbbra is járhatatlanok voltak, pedig a terepen nagy erőfeszítésekkel küzdöttek az utak felszabadításáért.

Felborult egy kamion

Egy bolgár kamion a tiltás ellenére ráhajtott a Topolya—Szabadka közötti helyi útra, majd felborult. Ezzel újabb torlódás keletkezett, amely körülbelül száz járművet ejtett foglyul. Topolya községben vasárnap rendkívüli helyzetet hirdettek.

A helyzet csak hétfőtől rendeződött, mikor az időjárás is jobbra fordult. Valódi dráma zajlott az utakon, amelyet még sokáig fogunk emlegetni, és amelyből le kell szűrni a tanulságokat is. Rengeteg nevet lehetne felsorolni, akik hősies helytállásukkal hozzájárultak a mentéshez. Hasonló eset a jövőben is előfordulhat. A szélfogó sávok kialakításától kezdve a megfelelő munkagépek beszerzéséig sok mindent meg kell fontolni. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a természet részvét nélküli és kegyetlen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..