Drakula gróf moziba megy

Drakula gróf moziba megy

Ha húsvét, akkor nyuszi és hímes tojás, ha karácsony, akkor Jézuska és karácsonyfa, ha október utolsó napja, akkor Drakula, Frankenstein és töklámpás. Ekkor van ugyanis halloween, azaz a boszorkányok éjszakája.

A félelem és az ijesztgetés amerikai napja, mely Európában is meghonosodott, így a halottak napja és a mindenszentek új köntöst kapott. A temetőlátogatás után a temetői hangulatot idéző szórakozóhelyekre özönlik immár Drakula gróf, a vérszívó vámpír, a zombi és a boszorkány, töklámpások világítanak az udvarokban, a Lifka Sándor Art Mozi pedig megtartja a horrorfilmek fesztiválját, azaz a Krizantémfesztivált. Az idén második alkalommal vált a rettegés házává a Lifka mozi. A négynapos rendezvényen fekete ruhás emberek itták fekete söreiket, és fekete zene szólt a fekete bárban. Persze ez mind csak póz, melyet jó évente egyszer felvenni, és fekete országot játszani...

A fesztivál első napján Szlancsik Árpád Anya és a piszkos gyerekek című szoborkiállítását, valamint Suzana Buila Krizantémek éjszakája című plakátkiállítását tekinthették meg a Garbo Galériában, bemutatták az első szerb horrorfilmet, a Lepkécskét, melyet Đorđe Kadijević rendezett, majd kérdezni lehetett a rendezőtől, a Kosztolányi Dezső Színház pedig a Rózsák című előadást játszotta. Eléggé sűrű programmal kezdődött tehát a fesztivál. Október 31-én pedig álarcba bújt idős és fiatal, hogy egy Báthory grófnő koktéllal koccintsanak a Haustor klubban. A mozi előterében Ivana Parag Grey Over Life című fotókiállítása volt látható, valamint válogatott filmeket mutattak be a szlovéniai Grossman Filmfesztiválról. A Lifka mozi versenyt is hirdetett, melyre a világ minden tájáról érkeztek mozgóképes alkotások horror témakörben, a beérkezett filmeket pedig a rendezvény két napján vetítették a moziban. 

A díjakat vasárnap adták át. A zsűri, azaz Antal Attila, Stipan Milodanović és Zlata Vojnić Kortmiš a legjobb szerbiai filmnek járó Krizantém Szellem díjat  Az utolsó című alkotás (rendező: Siniša Dugonjić), a legjobb külföldi filmnek járót pedig a Sinnside című spanyol alkotásnak ítélte oda (rendező: Miguel Angel Font Bisier). A közönség díját a Villanás című spanyol film érdemelte ki (rendező: Alberto Riuz Rojo), a zsűri különdíját pedig a legjobb horror-komédia,  A kíváncsiság öl című észt film (rendező: Sander Maran). A művészeti igazgató választása A kulcs című angol film lett (rendezők: Kim Noce és Shaun Clark).
A Kosztolányi Dezső Színházban a dzsesszrajongók a Jazziré koncertjeit követhették, fellépett az AKOSH S, azaz Szelevényi Ákos, valamint a Free elektroakusztikus ensemble, s noha nem feketék játszottak feketezenét, azért senki sem panaszkodhatott. A gazdag programban szerepelt még Dejan Ognjanović Csábító (Zavodnik) című könyvének bemutatója, valamint Oltványi Ottó író irodalmi estje is, és míg a mozi falán A hetedik pecsét című Bergman-film szereplője sakkozott a halállal, a Haustor klubban zenekarok és DJ-ek szórakoztatták Drakula grófot és társaságát.
 

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Drakula gróf moziba megy
Múzsaidéző
Drakula gróf moziba megy
Múzsaidéző
Facebook

Támogatóink